Sport

NIF fikk en vekker: Setter hardt mot hardt mot særforbundene

Norges idrettsforbund setter strenger krav til særforbundene.

Tom Tvedt og Kristin Kloster Aasen mener at særforbund må få en lik linje på sitt antidopingarbeide, fordi ingen ønsker en Johaug- og Sundby-sak igjen. Foto: Mette Bugge

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Uten oppfølging og rapportering på antidopingarbeid, får de mindre andel av pengepotten.

– Deler av de økonomiske rammetilskuddene blir holdt tilbake dersom ikke alt er på stell i antidopingarbeidet, sier Tom Tvedt.

Han og visepresident Kristin Kloster Aasen fulgte femmila i Holmenkollen lørdag, og så Martin Johnsrud Sundby vinne for andre år på rad.

Les også

Tom Tvedt snakker ut etter kritikken: - Jeg beklager. Jeg ble tatt på senga

Fikk seg en vekker

Nettopp Sundby-saken og Johaug-saken har satt en støkk i Norges idrettsforbund, som vil tydeliggjøre hva slags ansvar hvert enkelt utøver og særforbund har.

– Derfor vil vi nå ha rapporter som forteller hva slags arbeide med antidoping som er gjort, og de som ikke følger opp dette kan miste noe av rammetilskuddet. Det er mange penger, sier Tvedt.

– Er dere tvunget til å følge opp selv, etter alt som har skjedd i langrenn?

– Nei, dette er noe vi har arbeidet med lenge. Vi følger opp et vedtak fra det siste tinget i Trondheim. Internasjonalt har vi stått på for å få strenge kriterier.

Vi ønsker en ren idrett. Det er 16 særforbund som har undertegnet det å være rent særforbund. Det betyr ikke at de andre ikke er det, men det jobbes litt ulikt.

Det er Aasen enig i:

– Det viktigste er at særforbundene har en bevissthet rundt dette arbeidet og de må rapportere på at de har fulgt opp. NIF strammer nå grepet i samarbeid med Antidoping Norge. Men selv om særforbundene må gjøre dette, er det NIF som til syvende og sist må sørge for at alt er på stell.

Les også

Idrettsforbundet svinger sparekniven: - Dette er krevende

Antidoping Norge er også viktige

NIF er i dialog med Antidoping Norge og vil i samarbeid med særforbundene utarbeide et sett med felles kriterier og rapporteringsrutiner. Målet er å presentere dette for organisasjonen i løpet av første halvår 2017.

– Det overordnede målet med dette vedtaket er å hjelpe alle enkeltidrettene til å få på plass robuste og solide rutiner, slik at vi får så få dopingtilfeller som overhodet mulig i norsk idrett, sier presidenten.

Les mer om

  1. Tom Tvedt
  2. Johaug-saken
  3. Holmenkollen
  4. Norges Idrettsforbund (NIF)