Sport

Peter Sagan kastes ut av Tour de France etter denne albuen

Superstjernen diskvalifiseres etter den omstridte episoden med Mark Cavendish.

Peter Sagan (nest til venstre) treffer Mark Cavendish (til venstre). Sistnevnte deiser i bakken.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

VITTEL/OSLO: Like før klokken 19.00 i kveld kom en representant fra Tour de France organisasjonen inn på pressesenteret i Vittel.

– Peter Sagan er diskvalifisert fra Tour de France.

Juryen mente åpenbart etter halvannen times betenkningstid at her måtte de ta affære etter at Sagan hadde albuet Mark Cavendish inn i gjerdet på oppløpet av dagens etappe. Først hadde de gitt ham 30 sekunders tidsstraff og plassert han som sistemann i hovedfeltet.

Les også

TV-kanal: Cavendish har pådratt seg brudd – ute av Tour de France

Flere ryttere smalt nemlig i bakken mot slutten av etappen, deriblant den britiske spurtkanonen Mark Cavendish, som fikk smake slovakiske Peter Sagans albue, med resultat at Cavendish gikk i bakken og ble syklet over av flere ryttere, som senere selv gikk i asfalten like før mållinjen.

– Det styggeste jeg har sett, sa Dag Otto Lauritzen under direktesendingen.

Dramaet startet nærmest umiddelbart etter målgang, med illsinte lagledere i skytteltrafikk mellom lagbussene. Rittjuryen fratok først Peter Sagan annenplassen og flyttet ham ned til 115.-plass på etappen, men valgte til slutt å kaste Sagan ut av årets Tour de France. Ingen i Peter Sagans lag, Bora-hansgrohe, inkludert hovedpersonen selv, har kommentert diskingen, men det ventes å komme en pressemelding fra laget torsdag morgen.

Dag Otto Lauritzen er ekspert for TV 2.
Les også

Kristoff før dagens etappe: – Jeg ville ikke satt penger på at jeg vinner, men du vet aldri

Da Cavendish kom ut av lagbussen med armen i fatlet, var det minst 10 TV-team og en svettende horde av journalister som nesten tok knekken på den skadede briten.

De presset ham opp mot bussveggen slik at lagets hjelpere ble nødt til å bruke noen stygge ord for å få den dampende veggen av kameraer og mikrofoner på armlengdes avstand.

– Skal ikke være slik

Offeret for verdensmester Peter Sagans albue en liten hundremeter fra mål prøvde å være behersket. Han hadde fått en beklagelse av Sagan.

– Jeg er en fan av Sagan, men jeg liker ikke den albuen, sa Cavendish før han stakk fra målområdet i en sykebil og røntgensjekk.

Litt mer forbannet var teamdirektør Douglas Ryder.

– Det var latterlig. Det var ikke sykling slik sykling skal være. Jeg tror ikke at noen gjør noe med vilje. Men det skjedde. De må se på dette skikkelig. Noen ryttere kommer unna med noe som andre ryttere blir straffet for, sa Ryder.

Oppgitt var han, men samtidig ønsket han ikke å være for bastant i sine uttalelser. Det var som han bet seg i tungen for å ikke si det han egentlig mente.

Cavendish ute av Tour de France?

Da han fikk spørsmål fra Aftenposten om han mente Sagan burde kastes ut av rittet, kontret han med dette svaret:

– Jeg vet ikke. Juryen må ta avgjørelsen. De kjenner reglene bedre enn meg. Det er en stor avgjørelse å ta, men se hva som skjedde med Cavendish. Han er trolig ute av Tour de France.

Han syntes ikke den første straffen av Peter Sagan var passende.

– De straffer Sagan på denne etappen. Men han er fortsatt med i rittet. Det hjelper ikke oss eller Mark og hans karrière. Han er en legende i sporten, som nå trolig ikke er med lenger. Dette sa Ryder før det var klart at Sagan var ute av rittet. Det har ikke lykkes å få en senere kommentar fra Ryder.

Han er usikker på om Mark Cavendish er med i resten av Tour de France.

– Litt min feil

Peter Sagan var innom lagbussen til Dimension Data og mener at det var et hendelig uhell.

– Det var litt min feil og litt hans feil, sa Peter Sagan til medier like etter målgang.

Cavendish er lagkamerat med Edvald Boasson Hagen. Det var hans jobb å plassere Cavendish i best mulig posisjon før spurten. Han fikk ikke med seg selve velten.

– Jeg har ikke fått sett på TV-bildene. Jeg har hørt at det er snakk om en albue, men siden jeg ikke har sett det, så vil jeg ikke kommentere det videre, sa Edvald Boasson Hagen etter at det hele var over.

Alexander Kristoff sier avgjørelsen om å diske Sagan fra resten av Tour de France er tøff.

– Ja, jeg synes egentlig det, men den albuen han satte var heller ikke noe som hører hjemme ute ved barrierene, fortalte han til nettstedet procycling.no etter at han fikk høre juryens beslutning.

Kristoff på 2. plass

Diskvalifikasjonen av Sagan betyr at Alexander Kristoff ble nummer to på etappen.

Kristoff, som lå i drømmeposisjon på oppløpet, sier han hørte, men ikke så dramatikken som utspilte seg bak ryggen hans.

– Det er mange spurtere som kommer inn samlet, da blir det nødvendigvis trangt, sier Kristoff, som var svært fornøyd med tredjeplassen – senere annenplass – selv om etappeseieren glapp på de siste hundre meterne.

– Jeg synes laget kjørte bra og vi fikk det meste til som planlagt. Marco Haller gjorde en kjempejobb på den siste kilometeren. Jeg lå på hjulet til André Greipel, men han startet ikke når jeg trodde han skulle starte. Dermed ble det som det ble, sa Kristoff.

– Beina er bedre, og jeg tror de kan bli enda bedre utover i touren. Jeg har slitt litt med spurtformen så langt i år, men vet at jeg er god nok, og om ikke annet er det bra å vise resten av laget at de ikke sliter seg ut forgjeves for meg, sier Kristoff, som måtte klare seg uten sin faste opptrekker Rick Zabel.

– Det er vanskelig å holde seg samlet når det blir såpass kaotisk som i dag. Jeg skulle gjerne hatt Rick der til å starte spurten 500 meter før mål, og ligget i vindskyggen hans, men så ham ikke de siste fem kilometerne, sier Kristoff, som ikke deppet for mye over at FDJ-rytter Arnaud Démare ble for sterk.

– Démare har slått meg i hele år, så akkurat det er ikke så overraskende. Jeg visste jo at han er god slike slake motbakker i spurten slik det var her i Vittel i dag. Han tok meg ganske lett. Men beina er bedre og tror jeg kan bli bedre utover i Touren, sier Kristoff, som fyller 30 år i morgen.

– Men den rare bursdagsfeiringen blir det neppe, smiler nordmannen, som tror det skal bli vanskelig å ta den grønne spurttrøyen selv uten en råsterk Peter Sagan å kjempe mot.

– Sagan har jo slått meg ved mange anledninger, så det blir en mindre å kjempe imot. Grønn trøye er nok uansett utenfor rekkevidde. Démare (dagens vinner, red.anm.) virker veldig sterk, og så har du Michael Matthews. Jeg kommer til å fokusere på etapper, slik som i dag, fortalte han til procycling.no

Klatrernes tur

Spurtkanonene i feltet gir onsdag hovedrollen over til klatrerne. Etappen går fra tirsdagens målby, Vittel, med målgang på toppen av en tøff stigning med navnet La Planche des Belles Filles. Starten går på 400 meter over havet og målgang på toppen ligger på 1035 meter over havet. Imellom tiden har de klatret både opp og ned Col des Croix drøye 700 m.o.h.

På denne toppen er ryttere som Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff sjanseløse. Det er også denne gangen at Geraint Thomas kommer til å gi fra seg den gule trøyen. Det blir tidsdifferanser og sammenlagtfavorittene er nødt til å melde seg på.

Mark Cavendish (i midten) var tydelig skadet etter tirsdagens episode.

Les også

Boasson Hagen sprakk på oppløpet – får skryt av sjefen

Alexander Kristoff lå i glimrende posisjon inn på oppløpet, men klarte ikke ta seieren.

Thomas fortsatt i gult

Team Sky-rytter Geraint Thomas beholder – enn så lenge – den gule sammenlagstrøyen etter dagens etappe. Thomas var selv involvert i en stor velt en kilometer før mål, og gikk i bakken. All den stund det skjedde innenfor de siste tre kilometerne får han samme tid i mål som etappevinneren.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen
  3. Alexander Kristoff