Norsk skøytesensasjon: Wiklund tok gull på 1500 meter

Ragne Wiklund (20) er Norges nye stjerneskudd på skøytebanen. Søndag gikk hun inn til Norges første VM-gull på kvinnesiden på 1500 meter.

– Helt topp. Jeg kan ikke føle beina mine nå, sier Ragne Wiklund til VG etter å ha gått inn til gull på 1500 meter og blitt nummer seks på 5000 meter etter å ha perset med over ti sekunder.

Brittany Bowe, Ireen Wüst og Antoinette de Jong startet alle etter Wiklund på 1500-meteren, men hadde ikke mulighet til å slå den norske 20-åringen. Dermed ble det et norsk gull med tiden 1.54,61.

– Jeg skjønner ingenting, sier Wiklund til V4 like etter at gullet ble sikret.

Wiklund vant 42 hundredeler foran amerikaneren Britanny Bowe.

– Det var helt sinnssykt. Jeg så på Ida (Njåtun), Sofie (Karoline Haugen), Bjarne (Rykkje) og Jonas (Bekken) og ba dem om å ikke «jinxe» det. Da det ble klart at det holdt til pallen ble jeg veldig glad. Det var helt uvirkelig da det holdt til seier, sier Wiklund til VG.

– Hadde du trodd at du skulle stå igjen som gullvinner da du sto opp i dag?

– På ingen måte, skal være så ærlig. Jeg hadde et håp om pallen og en uggen følelse på at det kunne bli en fjerdeplass, men jeg følte meg veldig bra på isen, sier hun.

GULL: Ragne Wiklund kunne juble sammen med trener Edel Therese Høiseth etter å ha tatt karrierens største seier.

Tårene trillet for 20-åringen etter gullet, som er det første norske skøytegullet til en norsk kvinne i VM siden Laila Schou Nilsen vant allround-VM i 1938.

– Det var kjempemoro så klart og veldig uventet. Bare at de snakket om henne som en medaljekandidat var nærmest i overkant før start, men det viste seg jo å stemme. Det var et veldig bra løp og det ble veldig spennende når stadig flere gikk bak henne, sier mor Berit Sofie Wiklund til VG.

Det skal også nevnes at Bjørg Eva Jensen tok OL-gull på 3000 meter i 1980.

Aldri tidligere har en norsk kvinne tatt en VM-medalje under VM i enkeltdistanser på skøyter. Årets mesterskap er det 21. mesterskapet på enkeltdistanser siden det første mesterskapet tilbake i 1996.

Wiklund fulgte opp med å sette personlig rekord på 5000 meter senere søndag ettermiddag med tiden 6.58,77 - en forbedring med over ti sekunder. Det holdt til en sjetteplass på øvelsen.

Mor Berit Sofie Wiklund forteller til VG at datteren har fått utnyttet coronaperioden svært godt.

– Hun har vært mye hjemme på grunn av corona og har fått trent veldig bra, sier hun, og legger til at allsidigheten også har vært viktig for 20-åringens utvikling.

– Hun har alltid drevet med mye forskjellig. Fotball, håndball, orientering og skøyter, med de to sistnevnte som førsteprioritet. Allsidigheten tror jeg er en del av forklaringen, sier Berit Sofie Wiklund.

Les også

Norges skøytesensasjon 72/100 fra VM-pallen

JUBEL: Ragne Wiklund jubler etter å ha sikret seg gullmedaljen.

Stjerneskuddet Ragne Wiklund var svært nær ved å ta en overraskende bronsemedalje på 3000 meter på torsdag, men holdt ikke hele løpet ut og endte på en fjerdeplass.

På 1500 meter var hun blant løperne som kunne være med i medaljekampen og leverte nok et fenomenalt løp. Med tiden 1.54,61 satte hun personlig rekord med 83 hundredeler.

Wiklund gikk hardt ut og holdt hele veien inn. Wiklund hadde en personlig rekord på 1.56,39 før årets sesong, en personlig rekord hun alt hadde forbedret to ganger tidligere denne sesongen.

PS! Sofie Karoline Haugen (2.00,16) og Ida Njåtun (2.00,26) ble nummer 18 og 20 på 1500 meter.

MED MEDALJEN RUNDT HALSEN: Ragne Wiklund under medaljeseremonien.