Verdens beste skihopper studerer Tande for å bli bedre: – Utrolig kult

Ryoyu Kobayashi har vært overlegen i hoppsporten de siste årene. For å bli bedre har han hentet inspirasjon fra den norske leiren.

Under Hoppuka deltok Ryoyu Kobayashi og Daniel-André Tande på den samme pressekonferansen.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Japanske Ryoyu Kobayashi er beskjeden utenfor hoppbakken, men kompromissløs i konkurranse.

På en pressekonferansene under Hoppuka drar han av seg Red Bull-luen idet han setter seg. Han rufser til håret og gjør seg klar for pressen nok en gang.

Hver dag under Hoppuka svermer det av journalister rundt ham, som alle ønsker en bit av stjerneskuddet. 23-åringen svarer høflig på spørsmålene, men japaneren liker å holde svarene korte og enkle.

– Jeg vet ikke, svarer han og ler på spørsmål om hvem som vinner Hoppuka sammenlagt i år.

De fleste holder Kobayashi selv som den store favoritten. Etter fjorårssesongen har interessen for japaneren skutt i taket. Hoppsporten har knapt vært vitne til en mer dominant utøver i løpet av en og samme sesong:

  • Vant verdenscupen sammenlagt etter 13 enkeltseiere.
  • Gikk til topps i Hoppuka etter seier i alle fire konkurransene.
  • Vant RawAir, Planica7 og Willingen Five.

I år har han befestet posisjonen ytterligere som verdens ubestridte beste skihopper. Japaneren leder verdenscupen sammenlagt og vant åpningsrennet i Hoppuka søndag kveld.

Ryoyu Kobayashi vant åpningsrennet i Oberstdorf under Hoppuka.

Studerer Tande for å bli bedre

På samme pressekonferanse som japaneren sitter Daniel-André Tande. Nordmannen har vært i toppen av hoppsirkuset i flere år og kan vise til både OL- og VM-gull.

Det er meritter som skiller konkurrentene. Kobayashi har nemlig til gode å vinne noen mesterskapsgull. Verdenscuplederen ser alltid etter måter å bli bedre på, og det inkluderer blant annet å studere Tandes teknikk.

– Daniel er en veldig sterk utøver og skihopper. Jeg har lært veldig mye fra ham, og jeg har sett hvordan han gjør ting, forteller japaneren.

Tande synes det er stas at japaneren studerer ham.

– Jeg hørte det i fjor vinter faktisk, at han hadde sett ganske mye på video av satsen min. Så det er utrolig kult at han har greid å bruke noe av det jeg er god på til å bli bedre selv, forteller Tande.

Ryoyu Kobayashi og Daniel-André Tande studerer hverandre. Der gjør dem begge bedre.

Går begge veier

Kobayashi nevner også østerrikeren Stefan Kraft som en inspirasjon. Tande mener alle utøvere har godt av å studere hverandre.

– Det er sånn man utvikler seg som utøver. Man må alltid være åpen for å utvikle seg og se etter nye ting som gjør at man kan bli bedre, sier Kongsberg-gutten.

– Hva lærer du av Kobayashi?

– Vi har sett på hvordan han bruker skiene i svevet fra i fjor vinter. Vi har jobbet med det gjennom sommeren og prøvd å se etter andre ting man kan plukke fra, forteller han.

Landslagssjef Alexander Stöckl er også klar på at Kobayashi har vært en inspirasjonskilde for det norske laget.

– Spesielt i den fasen rett etter satsen. Kobayashi er ekstremt flink til å ta med seg hastighet i første flyfasen, i tillegg til at han løfter seg veldig høyt fra hoppkanten. Det er den kombinasjonen som er veldig bra, sier sjefen.

Ryoyu Kobayashi har tatt hoppsporten med storm.

Blant Japans største stjerner

– Én av grunnene til at han er så god er mentaliteten hans. Forrige sesong sa han: «Når jeg hopper kan jeg kontrollere tankene», sier Ryota Hasebe fra det japanske nyhetsbyrået Jiji Press.

Hasebe har fulgt Kobayashi svært tett de siste årene. Journalisten beskriver stjerneskuddet som «noe utenom det vanlige».

– Han er beskjeden og snakker ikke mye. Det er alltid litt vanskelig for mediene å la ham snakke ut, sier han lattermildt.

Suksessen forrige sesong gjorde Kobayashi til en idrettsstjerne i Japan. Likevel er han ikke den største.

– Skihopping er ikke så stort i Japan. Baseball og fotball er mer populært. Mange i Japan vet hvem Ryoyu er, men jeg kan ikke si at han er den største, forteller han.

Journalisten mener flere vet hvem Sara Takanashi er enn Kobayashi. Hun er blant de beste kvinnelige hopperne i verden, og hun har vært i toppen i flere år. Men stjernestatusen til Kobayashi blir bare større og større.

– Han har vært gjest i mange TV-programmer og mye på nyhetene. I tillegg ønsket Red Bull å sponse ham. Det viser hvor populær han er, poengterer Hasebe.