Sport

Dette norske fotballandslaget kan fortsatt kvalifisere seg til EM-sluttspill i sommer

Det norske fotballandslaget i e-sport kan mandag kvalifisere seg til sommerens offisielle EM-sluttspill. For kaptein Geir-Arne (33) er det en guttedrøm som kan gå i oppfyllelse.

Petter Piita Isaksen, Bjørn Kronstad, Geir-Arne Pedersen og Anders Rasmussen er spillerne på det norske eFotballandslaget.
  • Sondre Moen Myhre
    Journalist

Mens utendørsfotballen står stille, og det norske fotballandslagets EM-kvalifiseringskamp mot Serbia ble utsatt til juni, ruller e-sport-fotballen videre.

Mandag kan det norske eFotballandslaget, som består av Petter Piita Isaksen, Bjørn Kronstad, Anders Rasmussen og kaptein Geir-Arne Pedersen, kvalifisere seg til det offisielle europamesterskapet i eFotball.

Etter planen skulle sluttspillet gått på Wembley Stadion i London mellom semifinalene og finalen i årets EM-sluttspill. Utendørsfinalene blir ikke spilt på Englands nasjonalarena før neste sommer, men eEuro skal foreløpig gå som planlagt.

En slags guttedrøm

Mandagens kvalifiseringskamper er den andre og siste runden av gruppespillet. Det norske laget skulle egentlig spilt kampene på sin hjemmearena, Ullevaal, men på grunn av koronasituasjonen må de spille kampene hjemme hos seg selv.

– Det kan slå begge veier. Kanskje får man roet ned litt mer, sier kaptein Pedersen.

Kaptein Geir-Arne Pedersen har brukt de fleste kvelder den siste tiden på å spisse formen inn mot de siste kampene i EM-kvalifiseringen.

Selv om kampene nå vil spilles hjemme fra spillernes egne stuer, kjellere og spillrom, vil de alle ha på seg full landslagsuniform når det braker løs.

– Det er en ære å representere Norge og ta på seg landslagsdrakten. Det er en hobby, det her, men det viser at du kan få mye ut av en hobby. Det er jo på en måte guttedrømmen som går litt i oppfyllelse, sier Pedersen. Han legger til:

– Jeg er 33 år, så mine beste dager på fotballbanen er kanskje over.

Les også

NFF kom med nyheten Fotball-Europa ventet på. Nå innrømmer de tabbe.

Spill ikke hovedinntekt

I motsetning til landslaget som spiller utendørs, er ikke fotball hovedbeskjeftigelsen til Pedersen og de andre på eFotballandslaget.

Til daglig er 33-åringen pedagogisk leder i en barnehage og deltidsbrannkonstabel i Melhus i Trøndelag. Også de andre på landslaget tjener hovedsakelig pengene sine på andre plattformer enn spill.

– Det er litt surrealistisk og noe jeg på en måte aldri skulle tro kunne skje, sier Pedersen om å være en del av et landslag i fotball i regi av NFF.

Men om laget skulle ta seg til EM, er det store pengepremier det spilles om. Rundt 1,1 million norske kroner skal fordeles mellom kvartfinalistene. Vinnerlaget stikker av med rundt 450.000.

På spillrommet hjemme i Melhus kan den norske kapteinen på eFotballandslaget Geir-Arne Pedersen sikre norsk EM-plass. På veggen henger landslagsdrakten klar til bruk.

Haaland og Ødegaard best

Derfor har Pedersen og lagkameratene brukt den siste tiden frem til de avgjørende kampene til å finpusse taktikk og formasjoner.

– Du prøver å utvikle spillet litt og se blant annet om det er noen avslutninger som funker bedre enn andre, forklarer han.

Når det norske landslaget spiller landskamper, spiller de naturlig nok med spillerne fra det norske herrelandslaget i fotball. Selv om spillerne skal kalibreres til å være like gode for å ikke skape urettferdigheter i spillet, merker man forskjell på dem, mener Pedersen.

– Ødegaard føles fortsatt som Ødegaard. Haaland er fortsatt som Haaland. Selv om en annen spiss har samme attributter som Haaland, så føles han bedre.

– Hvem er den beste norske spilleren å spille med?

– Jeg vil si Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Så har du Kristoffer Ajer og Sander Berge. Men spesielt Ødegaard og Haaland er gode å spille med.

Geir-Arne Pedersen trekker frem Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland som de beste norske spillerne å spille med i PES.

Må slå Finland

Den første kamprunden ble spilt 9. mars. Da startet EM-kvalifiseringen på verst tenkelig vis med tap mot for Hellas og Finland. Så vant Norge sine to neste oppgjør mot Slovakia og Aserbajdsjan.

Det gjør at Norge ligger på skuddhold til å kapre en av de to øverste plassene i gruppespillet, der 1.-plassen gir direkte kvalifisering og 2. plass en playoff lignende det utendørslandslaget skal spille i juni.

– Det som må til, er at vi reiser kjerringa mot Finland. Vi møter dem først. Den kampen blir den viktigste. Der må vi ha tre poeng. Hvis ikke, er Finland videre. Vinner vi den, tror jeg det kommer til å gi en solid boost som gjør at vi klarer i hvert fall annenplass, mener Pedersen.

Kampene spilles fra klokken 17 og sendes på strømmetjenestene Dplay og Twitch.

Les mer om

  1. Esport
  2. Norge
  3. Landslag