Sport

Kulturministeren med millionkutt til idrettstoppene

Linda Hofstad Helleland (H) gir idretten mer penger enn noen gang, men idrettsministeren kutter samtidig støtten til Norges Idrettsforbunds sentralledd.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sammen med idrettspresident Tom Tvedt. Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hofstad kaller tildelingen på 684 millioner totalt til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (opp fra 660 millioner kroner i 2016) for en historisk satsing på idrettsaktivitet. Det gis mer penger til særforbund, barn, ungdom, bredde og toppidrett.

Aktivitetsrettede poster blir prioritert.

– Dette er en historisk økning på idrettsaktivitet rundt om i landet. De som har søkt om penger, har fått penger. Vi ønsker å få idretten ut i landet og til idrettslagene. Som idrettsminister er det viktigst for meg å sørge for at de som driver med idrett, får mulighet til det, og at de også får mulighet til å få med flere til å ta del i den positive kraften om idretten representerer. Det er derfor at vi prioriterer som vi gjør, sier Helleland til NTB.

Les også

Kulturministeren blir ny visepresident i WADA

Spredning

Helleland sier at hun er opptatt av å få pengene rundt omkring til banene, bakkene og hallene rundt omkring i hele Norge.

– Pengene skal dit folk bor. Vi har gitt mer penger enn det totalt er søkt om.

Les også

Svensk kommentator ut mot egne landsmenn: - Hvor kommer Norge-hatet fra?

– Men regjeringen kutter tildelingen til NIF sentralt? NIF søkte om 13 millioner mer, opp fra 135 millioner, i stedet blir det fem millioner ned til 130 millioner. Hvilket signal er det? Dette vil kanskje bli oppfattet som om du går i strupen på toppene sentralt i NIF?

– Vi har sett en stor økning i idrettsbyråkratiet i de siste årene, og vi mener det er muligheter for effektivisering der. Om lag samme kutt vil komme neste år. Vårt mål er å inspirere flere til å drive med idrett, slik at vi kanskje kan få fram en ny Marit Bjørgen, en ny Nora Mørk eller en ny Martin Johnsrud Sundby. Det aller viktigste for meg er å skape aktivitet. Idretten er viktig for fellesskapet og for folkehelsa. Idrett er sunt og godt for befolkningen, og det er fellesskapets penger vi bruker, sier Helleland.

Les også

I dag kommer det nye dopingavsløringer: – Vet ikke lenger hva jeg skal forvente

Krav

Sammen med pengene og neste års spillemidler kommer også idrettsministeren med en kravliste til idretten. Blant annet rettes det krav om habilitetsinnsyn, krav om bedre rapporterings- og evalueringsrutiner, krav om flere kvinnelige ledere, krav om at idretten skal drives etisk forsvarlig og at idretten skal rydde unna all tvil om at de opererer i gråsoner.

Hun krever også tredjeparts innsyn i regnskapsopplysninger for sentralleddet ned til bilagsnivå fra 1.1 2017.

– Jeg oppfordrer også om innsyn i regnskapene bakover i tid. Dette har jeg gjort før også, og jeg gjentar det igjen, sier idrettsminister Linda Hofstad Helleland. (©NTB)

Les mer om

 1. Norges Idrettsforbund
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. Tom Tvedt

Relevante artikler

 1. SPORT

  Spillemidler for 2018: Helleland gjør nytt kutt i støtten til NIF-toppene

 2. SPORT

  Kulturministeren kan tvinge idrettspresidenten til å gå av

 3. SPORT

  Lukker døren for mer statlig støtte til sykkel-VM

 4. SPORT

  Idrettsforbundet holder ekstraordinært møte etter «misnøye med ledelsen»

 5. SPORT

  Idrettsforbundet har sagt opp syv personer – betaler samtidig lønn til tre generalsekretærer

 6. SPORT

  Visepresidenten åpner for ekstraordinært idrettsting