Sport

«Iskrigerne» ble ydmyket i avskjedskampen: – Har havnet i bakleksa på grunn av Jordal

65 års hockeyhistorie i Norge er over. Lørdag kveld satte Vålerenga punktum. På verst tenkelig måte.

Vålerenga-trener Roy Johansen er glad Jordal Amfi nå straks er historie. Her fra lørdagens avskjedskamp hvor det var fullt hus.
  • Kjetil Flygind

JORDAL AMFI (Aftenposten): Vålerenga og Frisk Asker utkjempet det siste slaget på isen på Jordal Amfi.

Frisk Asker vant oppgjøret 5–2. Askerlaget var på, Vålerenga var i perioder helt av. Da ble det aldri den avslutningen hjemmelaget hadde håpet på.

Martin Laumann scoret Vålerengas to mål, men det ble en mager trøst for hjemmelaget.

Frisk hadde en strålende Nicklas Dahlberg i mål, mens Vålerenga misbrukte de sjansene de fikk.

Da ble det snipp, snapp, snute.

Og VIF-trener Roy Johansen er glad det hele er over nå.

Leve eller dø

– For oss er det å leve eller dø med eller uten ny arena. Men nå kommer den, og da er fullt mulig å ta tilbake posisjonen som det beste laget i Norge, sier trener Roy Johansen – en av mange på Jordal lørdag kveld med Vålerenga-blod i årene.

Frisk Asker vant 5–2 i siste kamp noensinne på arenaen som sto klar i desember 1951. Nå venter en tilværelse i Furuset Forum før den nye hallen skal stå klar i september 2018.

17. januar kobles strøm og vann av, og entreprenøren overtar bygget. Da starter arbeidet med å jevne hallen med jorden.

Jordal Amfi nærmer seg for alvor slutten. 17. januar overtar entreprenøren bygget. Deretter går det slag i slag.
Les også

VIF-legendene tok farvel med Jordal: - Både gøy og vemodig

Hockey på billigsalg

Roy Johansen er ikke i tvil om at klubbens tilværelse i hallen som har huset alt fra olympiske hockeykamper, isdans fra dronningen Sonja Henie, boksekamper, innendørsfotball, konserter og mange, mange tusen ishockeykamper, har hemmet VIFs utvikling se siste årene.

– Slik ting er i dag er vi et lavbudsjettlag. Vi driver økonomisk forsvarlig, men det går på sparebluss. Skal vi være med videre må vi kunne drive mer profesjonelt. Da trenger vi en ny arena, sier den tidligere landslagstreneren.

I Stavanger omsetter Norges beste lag Oilers for nesten 100 millioner kroner. Med DNB Arena som klubbens storstue, tikker pengene inn. Det gjør at det er mulig å drive et helproft vinnerlag med de utgiftene det medfører. Det har i praksis ikke vært mulig i VIF på en stund. Det genererer ikke nok å holde hus i den nedslitte hallen på Oslo øst.

Spår tøffere konkurranse

– En ny hall vil være bærebjelken i vår nye satsing. Ishockey trekker folk, det ser vi på Hamar og i Stavanger. Produktet er i medvind, sier Johansen.

Og fortsetter:

– Jordal har hemmet oss og hindret oss fra å holde følge med for eksempel Stavanger Oilers. Vi har havnet i bakleksa på grunn av Jordal. Vi har ikke kunnet hente spillere eller ha det støtteapparatet vi trenger. Likevel har VIF vært flinke til å få mye ut av det de har hatt til rådighet.

Nå håper han klubben får en god driftsavtale med kommunen og at det også kan dryppe penger ned på klubbens yngre lag.

– Konkurransen om å hevde seg i toppen av norsk ishockey kommer til å bli skarpere, flere lag vil få nye haller og flere lag vil melde seg på. Vår visjon for å bli best er å drive best på U18 og U20-nivå og levere toppspillere til det norske landslaget. Vi skal trene mest og best, vi skal bryte barrièrer i trening og innstilling og i det å være profesjonelle i alle ledd. Da er det mulig å henge med helt i toppen, sier VIF-treneren.

Steffen Søberg i VIF-buret kan lite gjøre med Vinny Saponaris dragning som ender med 2-0-ledelse til Frisk.

Fikk bank

Vålerenga hadde pyntet til fest, men det var gjestene som var i kalashumør. Anders Bastiansen sendte Frisk opp i 1–0 i 1. periode, før Vinny Saponari x 2 og Mikkel Christiansen økte til 0–4 på tavla i midtperioden.

Martin Laumann Ylven reduserte til 1–4 i starten på 3. periode og pyntet på resultatet nok en gang på tampen av 3. periode.

Men Ryan Hayes utnyttet at VIF tok ut keeperen på jakt etter flere mål. Dermed ble Frisk-spilleren tidenes siste målscorer på Jordal Amfi.

Vålerenga-kaptein Brede Csiszar har nærmest vokst opp på Jordal Amfi.

Han var skuffet og slet med å finne ord for å beskrive skuffelsen etter siste kamp i «hans» hall.

– Dette var fryktelig skuffende. Vi viste oss frem fra en så dårlig side da det var invitert til tidenes avslutning på Jordal, sier VIF-kapteinen.

– Det var en rørende avslutning. Det er her jeg har tilbragt flest av mine våkne timer i mitt liv. Hadde gåsehud da jeg gikk til hallen tidligere i dag. Men så lenge vi avviker fra vår «gameplan», så slår vi ikke Frisk Asker, dessverre, sier Csiszar.

– Det føles ikke spesielt bra dette. Ingen god kamp, ga vekk for mange mål i dag også, som mot Storhamar, sier Morten Ask som haltet med en ispose rundt ankelen. Han fikk et slagskudd fra lagkompis Tobias Lindström i foten.

– Alt gikk i mot i kveld, sier han og flirer.

– Var dere preget av denne spesielle kvelden?

– Kanskje litt i starten da vi kom på isen. Men det må vi lære oss å takle. Det var synd vi ikke kunne gi folk en bedre vslutning på Jordal. Det blir rart at det blir borte. Det er vemodig. Men det blir bra å få noe nytt. Det er ikke noe poeng å holde liv i denne skranglekassa, sier Ask og smiler.

Les mer om

  1. Frisk Asker
  2. Ishockey
  3. Vålerenga hockey