Sport

Vil redde folkehelsen med golf

Marit Wiig har fem NM-gull i håndball, men nå er det golf som gjelder. 

100 000 nordmenn er medlemmer av en golfklubb. Nå skal idretten løftes opp som et helsetiltak.
  • Arne Hole

Den nye golfpresidenten vil ha flere norske spillere opp i verdenstoppen, og hun vil at helse— og omsorgsminister Bent Høie skal se potensialet i den grønne sporten.

– Jeg spiller ca. 80 runder i året, sier 66-åringen og ser hverken stolt eller flau ut.

Sett denne?

Les også

Ny forskning: Vil du leve lenge? Dette er den ideelle BMI

Det er bare sånn det er. Golfen gir henne spenning, mestringsfølelse, mosjon og naturopplevelser.

Hun vil gjerne dele gleden med enda flere enn de 100.000 nordmenn som i dag er medlem av en golfklubb.

Golf skal løftes opp som et helsetiltak. Samtidig vil Wiig ha norske golfspillere som hevder seg i toppsammenheng. Det første kan gå fortere enn det siste.

Marit Wiig har et kjærlighetsforhold til golfsporten. Den nye golfpresidenten vil at flest mulig skal få det samme – ikke minst folk som trenger et helseløft.

– Jeg skal ha møte med helseministeren. Skal det bli noe fart må sakene, må du inn på ministernivå, sier damen som kjenner politikkens irrganger. Hun har vært ekspedisjonssjef i kulturdepartementets idrettsavdeling og innehatt en rekke andre verv. I 1994 var hun nær ved å bli idrettspresident, men tapte mot Arne Myhrvold med så knapp margin at det var som å se en halvmetersputt gå i hullkanten og ut.Forskjellsbehandling mellomer kvinner og menn:

Les også

Internasjonalt forbund: - Norge er en av verstingene

Golf for jenter

Da Wiig ble valgt til ny golfpresident uten motkandidat å tinget senhøsten i fjor, hadde hun styrket klubbøkonomi øverst på kjøreplanen. For hvis klubbene vakler og baner går konkurs, blir det ikke mye krefter og ressurser til å gjøre det man brenner for.

– Jeg er glad styret har fullt fokus på kvinnene – i motsetning til NIF som la ned kvinnesatsingen. Det var dumt. Flere kvinnelige medlemmer gir god klubbøkonomi. Men det ligger en utfordring i å leggene banene til rette for kvinner. Mange kvinner finner det vanskelig å komme over kneika, få mestringsfølelsen. "Er jeg god nok?", er det vanlige jentespørsmålet, mens gutta sier "dette var gøy!" Jenter synes golf er sosialt hyggelig, men vi må få til hele kulturen, påpeker historien første kvinnelige, norske golfsjef.

– For å styrke økonomien er det viktig at vi også får en dialog klubbene imellom. Da kan det spares mye på driftsutgifter. I Sverige har de kommet godt i gang med dette.

Golf = helse

– Vi har lansert begrepet Grønn glede, og med det utvider vi helseaspektet. Folk med problemer kan komme seg på fote igjen med golfen, det gjelder både de med fysiske og psykiske plager. Det siste er ikke noe vi påstår, men det er gjort forskning som viser at golf kan ha en positiv innvirkning på den psykiske helsen. Bare det å komme seg ut i frisk luft betyr mye, og så har man gleden av golfen i seg selv. Jeg tipper at Helsedirektoratet snart kommer inn i bildet, sier "golfhelseministeren", som roser forgjenger Finn H. Andreassen for å ha brakt helseaspektet på banen.

Nestemann inn på plenen blir helse— og omsorgsminister Bent Høie.

Satser mot Tokyo-OL

I Rio-OL stiller Norge med Suzann Pettersen og sannsynligvis Marianne Skarpnord. På herresiden må Espen Kofstad trylle litt for å komme med. I Tokyo-OL 2020 tror golfpresidenten det kan se annerledes ut.

– Det er viktig å tenke langsiktig. Tokyo er et naturlig mål, og vi har en flott satsing på gang. Den gjelder å skape den kulturen og de miljøene som er nødvendig for å få opp spillere. Litt av nytenkningen her er å hente inspirasjon hos dem som gjør det godt. På samlingen med Team Norway i Orlando nylig hadde vi med både de beste og de som er på vei opp. Det var moro å se den entusiasmen Tutta viste.

– Hva med trenerkreftene?

– Jeg tror vi har en toppidrettssatsing som er på høyde med de beste i verden. Blant andre har vi hentet in Jon Karlsen, som har jobbet med noen av de beste spillerne i verden. Vi skal også la dem som kommer nedenfra få et møte med konkurransegolfen på et tidligere tidspunkt. Bare et fåtall av våre unge har konkurrert, noe som ville ha vært utenkelig i håndball og fotball.

OL kan bety mye

For første gang siden 1904 står golf på OL-programmet. Perspektivglade Wiig gleder seg til mer enn å se den lille, hvite ballen på TV.

– Det er ikke mer enn åtte-ti år siden vi i golfforum måtte diskutere om golf var idrett. Nå er vi i OL. At vi er OL-gren gir selvfølgelig mer oppmerksomhet, og det vil være inspirerende for de yngre. Selv om de færreste kanskje vil ha det som mål, er det moro å drive en OL-idrett. Nå håper jeg bare IOC og Det internasjonale golfforbundet utvider deltagelsen til også å gjelde matchspill og nasjonskamper. Se bare på hvilket grep Ryder Cup og Solheim Cup har på folk. Kanskje kunne vi få inn mixed også? Mann og kvinne på samme lag. Akkurat slik som golfen er. Den passer for begge kjønn i alle aldre.

Marit Wiig er klar for 80 runder på banen og mange utenfor.

Les mer om

  1. Golf