Sport

Olympiatoppen-coach: Derfor er Norge best i vinteridrett

Roger Gjelsvik peker på Norges nøkkelfaktorer.

DISKUTERER: – Jeg er ingen psykolog. Bare en samtalepartner som har erfaring med situasjoner med stress og forventninger, sier Roger Gjelsvik. Her snakker han med Håvard Holmefjord Lorentzen.
  • Øystein Vik

PYEONGCHANG: Koreanerne gjør sitt beste for å heie frem sine egne i Gangneung Oval, men Roger Gjelsvik sitter fornøyd og ser på at Norge er best denne kvelden også. Det er lagtempo på skøyter, og Norge tar sitt første gull i øvelsen.

Totalt i OL har Norge vunnet 14 gull, 14 sølv og 11 bronse. Det er rekord og gjør at vi er øverst på medaljestatistikken i Pyeongchang.

– Ja, vi har jo snø og is, da, begynner Roberg Gjelsvik når BT spør ham om hvorfor Norge er så enormt gode i vinteridrett.

Les også

Pappa Lorentzen om OL-heltens oppvekst: – Det var om å gjøre å slite barna ut

Bergenseren Gjelsvik er i OL som hovedcoach for utholdenhetsidrett, og sportslig sjef for Norges tropp i deltakerlandsbyen i Gangneung. Det vil si for utøverne som driver med ishockey, curling og skøyteløp.

Lovpriser foreldrene

Men Norges naturlige forutsetninger for vinteridrett er det også mange andre land som har. Forklaringen må stikke dypere enn snø og is.

– Tradisjon og historie har også noe å si. Forventningen om at vi skal prestere, sier Gjelsvik, før han kommer inn på en ting som han virkelig mener utgjør forskjellen mellom Norge og mange andre.

FORSKJELLER: – Jeg tror ikke det er så stor forskjell på hva du må gjøre for å ta gull i noen olympisk idrett. Men det er forskjell på å bli topp-ti ut ifra størrelsen, sier Roger Gjelsvik.

– Det er mange foreldre og trenere som spanderer utrolig mye tid på at barn skal være i aktivitet. Mye mer enn du kan forvente av dem, sier Gjelsvik og fortsetter:

– Den bredden barn får, er grunnlaget for at de senere kan ta steget opp i toppidretten.

– Mange har evnen, men ikke viljen

I Norge finnes det mye kunnskap om hva som skal til for å være best i verden i Olympiatoppen og de ulike særforbundene. Trenere som har gjort det før. Spesialister som vet hvordan man skal få mest ut av hver enkelt økt.

– Vi har tradisjonen og kompetansen til hvordan man skal bli best, mener Gjelsvik.

Når det gjelder sommeridrett kommer Gjelsvik med et varsku. Der er Norge en miniputt, i OL 2016 ble det fire bronsemedaljer.

– Det må mer ressurser til skal vi hevde oss der. Økonomien i de fleste sommeridrettene er betydelig dårligere enn i vinteridrettene. I tillegg har vi ikke fordelen med snø og kulde, sier Gjelsvik. Han peker på at det også er mange flere land som satser på sommeridrett.

– Vi er naive om vi tror at vi skal være best med mye mindre ressurser enn konkurrentene. Å stole på foreldres og klubbers innsats uten et ordentlig system vil ikke føre til annet en sporadiske resultater.

I tillegg til å være coach i Olympiatoppen, er han også daglig leder i TIF Viking, ett av Bergens store idrettslag. Gjelsvik har også vært trener for flere utøvere, blant andre verdensmester i kappgang, Trond Nymark.

Les også

Når Lorentzen står på start, hender det han gruer seg til å gå. Men OL-vinneren har knekket koden til å takle det.

En ting Olympiatoppen bruker tid på, er å formidle er hvordan de beste tenker.

– Mange utøvere har evnen, men ikke viljen. De nest beste finner unnskyldninger, mens de beste er flinke til å få maksimalt ut av alt.

Hardt arbeid over tid, er en klisjé, men også en sannhet.

– Skal du på auksjon og du vet at naboen har 1000 kroner med seg, så bør du ha 100 kroner mer. Slik er det også med trening og innsats før OL. Å tro at du har talent som gjør at du ikke trenger å trene like mye eller mer enn de andre, er første steg på veien som garanterer at du ikke blir best, sier Gjelsvik.

Samtalepartner under OL

I OL har Gjelsvik jobbet tett med blant andre mixed curlinglaget som til slutt tok bronse etter at Russland ble diskvalifisert på grunn av doping. På en og samme dag under OL tapte Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien mot Kina om morgenen, for så å gjøre comeback om kvelden og vinne over Kina i en omspillskamp.

Da foregikk det samtaler mellom kampene.

– De måtte snu tap til seier, og vi snakket vi om å bruke det at de som samboere er så tett på hverandre. Energien som lå i det måtte de få ut på banen. Det samholdet var noe som ikke konkurrentene hadde, forteller Gjelsvik.

JOBBER SAMMEN: Roger Gjelsvik og Sondre Skarli (med lue) har mye med hverandre å gjøre. Gjelsvik er i Olympiatoppen, og Skarli er avtroppende landslagssjef for skøyter.

Gjelsvik har også arbeidet tett med skøytelandslaget. Det har han gjort de fire siste årene. Gjelsvik skryter over skøytelandslaget som har tatt steg med å gjøre riktige prioriteringer som å trene mer på is og bruke mer tid på teknikk.

– Skøyter hadde tatt én medalje på de siste tre OL. Nå har de fire i Pyeongchang. Noe har skjedd.

Les mer om

  1. OL
  2. Skøyter
  3. Norge
  4. Curling
  5. Snø
  6. Ishockey
  7. Gull