Sport

- Ønsket om å hente Stengel bar preg av noe større

Håvard Lunde mener at det lå andre grunner enn sportslige bak forsøket på å hente Herman Stengel i fjor sommer.

VITNET: Håvard Lunde vitnet tirsdag i overgangssaken. ERLEND AAS - NTB SCANPIX

 • Daniel Røed-Johansen

SANDVIKA (aftenposten.no): På overgangssakens sjette dag ble det temperatur da Håvard Lunde satt i vitneboksen.

Håvard Lunde ble av forsvarerne konfrontert med spillet rundt Herman Stengel sommeren 2012. Sommeren 2012 presset Martin Andresen, med hovedaksjonær Tor Olav Trøim i ryggen, hardt på for å benytte seg av opsjonsavtalen med Stabæk og hente Herman Stengel til Vålerenga.

Det kom en innstilling fra Andresen om kjøp av Stengel.

I kulissene utspilte det seg en maktkamp. Leder av sportslig utvalg, Håvard Lunde, og styreleder Åge Petter Christiansen kjempet imot en overgang. Det var gjort et vedtak i klubbens hovedstyre om ikke å gå i dialog om Stengel før straffesaken var avsluttet.

— Utidig med innstilling

28. oktober 2011 hadde Lunde meldt seg ut av den videre saksbehandlingen i overgangssaken i styret i VIF, ifølge ham selv av personlige og jobbmessige hensyn. Dette fordi han jobber som politioverbetjent ved Oslo politidistrikt. I sin vitneforklaring nektet han selv å kalle seg inhabil.

Der har han gitt beskjed at han ikke vil jobbe med overgangs- eller kampfiksingssaken. Førstnevnte ledes av Asker og Bærum Politidistrikt, og sistnevnte til Oslo Politididstrikt.

Før møtet i sportslig utvalg sommeren 2012, der Stengel-overgangen var tema, ble Lunde oppfordret av styreleder Christiansen til å delta på møtet.

— Bare det å komme med en innstilling var utidig, sier Håvard Lunde.

- Lå andre grunner bak

Tidligere den sommeren var Veigar Páll Gunnarsson blitt frigitt av Vålerenga ett år etter overgangen fra Stabæk.

— Jeg tok kontakt med Åge Petter, og sa at den saken ønsker jeg ikke å være med på å beslutte noe på. Jeg så innstillingen i sammenheng: Verdien på Gunnarsson var synliggjort, og noen var tydelig interessert i å synliggjøre verdien på Stengel. Det kunne hatt så stor innvirkning på etterforskningen at det var joe jeg ikke ønsket å være med på å beslutte. Åge Petter ba meg innstendig om at jeg måtte være med, han ba meg hjelpe til at Stengel ikke kom til Vålerenga. Jeg synes det var vanskelig, men så på det som best å bidra til at det beste skjedde for klubbens del, sier Lunde.

Han så at det var andre grunner enn sportslige til å hente Stengel på det tidspunktet.

— Det bar preg av å være del av noe større. Jeg opplever at det lå andre grunner bak. Noen hadde interesse av å få synliggjort en høy verdi på Herman Stengel denne sommeren, sier Lunde.

— Jeg oppfattet ham ikke som leder av sportslig utvalg, da hadde han vært opptatt av å beskytte investeringen. I dette tilfellet oppfattet jeg ham som politimann, som ikke ville ødelegge etterforskningen, sier Martin Andresen om Lundes rolle i saken.

Persona non grata

Hvorfor trakk Lunde seg i utgangspunktet fra omfang med overgangssaken?

— Fordi jeg har nære kolleger som jobber med sakene, eller jeg kan risikere at de gjør det. Derfor ønsket jeg ikke å være en del av dette, svarer Lunde.

Martin Andresen forteller at han før møtet i sportslig utvalg ble ringt opp av Lunde i et forsøk på å fraråde ham fra å gå inn for en Stengel-overgang. Andresen sa også at Lunde hadde ringt flere personer.

Lunde viser til samtalen med Åge Petter Christiansen, men sier at han ikke er sikker på om han ringte flere.

— Det kan godt hende at jeg ringte andre i klubben. Jeg måtte få kontakt med de som skulle delta på møtet. Jeg vet ikke om jeg hadde spesielle samtaler med enkelte. Den viktigste var med Åge Petter, sier Lunde.

Lunde hevder det også lå en sportslig vurdering bak ikke å hente Stengel på daværende tidspunkt, nemlig at Stengel i Stabæk fikk fast førstelagsfotball og at mulighetene for fast spilletid i VIF i begynnelsen kunne være begrenset.

— Jeg oppfattet det som at han ikke var uenig, sier Lunde og Andresen.

Seks personer sitter i sportslig utvalg: Tre fra klubb og tre fra aksjeselskapet. Styreleder har dobbeltstemme.

Forholdet mellom Lunde og Andresen var lenge kjølig.

— Jeg ble nærmest erklært persona non grata av Martin på Valle på starten av sommeren. Han følte seg overvåket, og sa at det var vanskelig å prestere som trener. Med Åge Petter ble jeg enig om at vi måtte gi ham mer spillerom, forklarer Lunde.

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Martin Andresen prøvde å hente Stengel tre ganger

 2. FOTBALL

  Disse skal gi svarene

 3. SPORT

  Agent Solbakken: - Var tydelig med VIF på at Stengel skulle dit

 4. FOTBALL

  – Stabæk hadde urealistiske forventninger til Stengel-pris

 5. FOTBALL

  Avviste alle beskyldninger om lovbrudd

 6. MENINGER

  Hovedperson i birolle