Hopperne er enige: - Ja, her er det mulig med verdensrekord

Ingen var i nærheten av verdensrekorden fredag kveld, men resten av helgen blir sjansene bedre.

Anders Fannemel traff ikke helt på første dag i Vikersund, men tror det er mulig å forbedre sin egen rekord.

VIKERSUND: I fredagens flyttede Holmenkollrenn vant Robert Kranjec (34) foran Kenneth Gangnes (26) og Noriaki Kasai (43).

Fredag kveld tok Kranjec sin første individuelle verdenscupseier på tre år. Forrige seier kom 27. januar 2013 — i nettopp Vikersund.

Kranjec er en spesialist i skiflyvning: Fem av hans seks verdenscupseiere har kommet i skiflyvning.

MER OM RENNET:

Les også

Superveteran ødela for norsk drømmeseier i Vikersund

Sloveneren vant med hopp på 236 og 239,5 meter.

De aller mest spektakulære lengdene uteble i fredagens renn. Nærmest verdensrekorden var Peter Prevc i prøveomgangen med 241 meter.

Renndirektør Walter Hofer.

På forhånd ble endringen gjort på hoppet mye omtalt. Renndirektør Walter Hofer fortalte Aftenposten på forhånd at hoppet er justert opp med 0,6 grader og kuttet en halv meter, med den hensikten at det vil være enklere for de mindre gode hopperne å komme over kulen og ned i bakken.Samtidig skulle hopperne få en høyere svevkurve, bremse litt mer over kulen og dermed ikke klare å stikke helt i bunn av bakken.

På den måten skulle det bli mindre spredning i lengdene og juryen skulle få mer kontroll.

Les mer om endringene her:

Les også

Derfor blir det neppe ny verdensrekord i Vikersund

Hofer sa også at dette kunne føre til at verdensrekorden til Anders Fannemel forble urørt.

Alt må klaffe

Etter første dag med hopping virker ikke forandringen å ha all verdens å si med tanke på en potensiell verdensrekord.

— Det er mulig å sette rekord hvis alt klaffer. Jeg håper juryen er tøff i helgen, i alle fall hakket tøffere enn de var i dag. Jeg håper de tør å slippe oss over 240 meter, for da kan tilfeldighetene gjør at alt kan skje, sier Kenneth Gangnes, som tok nok en pallplass denne sesongen.

— Tidligere har skiflyvning vært min svakhet. Jeg fikk det bra til i Kulm (sølv i VM), og det er deilig å vite at prestasjonene der ikke var en tilfeldig. Men det var litt surt å miste seieren, sier Gangnes - som ledet etter første omgang.

Verdensrekordholderen tror det er mulig å forbedre fjorårets rekord.

— Ja, jeg tror det er mulig å sette verdensrekord her. Jeg tror ikke forandringene påvirker de lengste hoppene så mye. Det kunne skjedd da Prevc hoppet 241 meter i prøveomgangen, sier Anders Fannemel.

— I dag var det litt vanskelige forhold for å hoppe verdensrekord, men vi får se hvordan det blir resten av helgen, sier Fannemel.

Fannemel ble "bare" nummer 11 i fredagens renn. Selv var han veldig skuffet over hopp på 198,5 og 218 meter.

Han syns bakken var bedre før årets endringer.

— Jeg slet litt i år. For meg føles tilløpet litt krappere. Det er litt mer trykk mot hoppet. Men det kan også være formen som ikke er helt på plass. Så syns jeg man går ut litt høyere, men møter kulspissen litt lavere. I alle fall med dagens forhold og fart. I fjor fulgte man bakken litt mer, sier Fannemel.

Ikke i tvil

NRK-ekspert og tidligere storhopper Anders Jacobsen er sikker i sin sak:

— Ja, her kan det settes verdensrekord. Uten tvil. Kranjec hoppet 239,5 meter med litt bakvind. Hvis han hadde fått oppdrift der nede kunne alt skjedd, sier Jacobsen, som synes juryen var feig i andreomgang.

I førsteomgang var det svært ujevne vindforhold, noe som gjorde at juryen valgte å kjøre med nokså lav fart.

Landslagssjef Alexander Stöckl etter kveldrennet i Vikersundbakken.

I andreomgang ble det omtrent vindstille. Juryen valgte å gå opp på farten, men likevel landet nokså langt opp i bakken.— Jeg forstår at juryen kjører lav fart i førsteomgang, men i andreomgang er de feige. Da er det helt stabilt, og de kunne i alle fall kjørt utfor de første hopperne med høyere fart og deretter gått ned, sier Jacobsen.

Landslagstrener Alexander Stöckl syns det er greit at juryen valgte den farten de gjorde.

— Det er bare første dagen, så det er greit å åpne litt rolig. Da kan de heller øke farten mer senere i helgen, sier Stöckl.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: