Arne Scheie etter hoppdrama: – Det skal bare ikke skje

En utstyrssvikt kan ha frarøvet Daniel-Andé Tande sammenlagtseieren i hoppuka.

Daniel-André Tande slet med å holde seg på beina i finalehoppet.

BISHOFSHOFEN/OSLO: For da Tande måtte hente inn poeng i sitt siste hopp, bommet han fullstendig. Tande var i tydelig ubalanse over kulen, og landet på 117,5 meter.

Det gjorde ikke Kamil Stoch, som innfridde og fløy inn til seier både i rennet og i sammendraget. Nordmannen ble istedenfor stående og deppe på sletta.

– Jeg har det ganske bra nå, utrolig at jeg endte på tredjeplass sammenlagt med det siste hoppet, sa Tande til NRK.

Tande ble også passert av Piotr Zyla i sammendraget.

– Nå syns jeg først og fremst skikkelig synd på Tande, sier NRK-kommentator Johan Remen Evensen fra kommentatorboksen.

Han hadde fått rapporter at en utstyrsfeil kan ha vært en grunn til at nordmannen bommet.

Landslagssjef Alexander Stöckl bekrefter overfor Aftenposten at Tande mistet kontakt med sikkerhetsstaget på skien i løpet av hoppet.

– Vi må finne ut hvorfor, sier han.

– Jeg tror jeg klarte å hekte staget i bommen da jeg satt ut, sier Tande selv i et intervju med NRK.

Les også

Selvsikker Tande før avgjørelsen: - Jeg føler jeg hopper best av alle

Utstyrssvikt kan ha vært årsaken

– Hvis det viser seg at det er utstyret, så er det verst mulig måte. Hvis det er utstyrssvikt så er det så forferdelig irriterende, sier Evensen.

Etter å ha sett flere repriser kunne han slå fast at bindingen på en av Tandes ski ikke satt som den skulle.

Tande var på sin side sønderknust etter nedturen. Han trengte trøst og var ikke i stand til å bli intervjuet av NRK etter rennet.

– Om det er tilfellet er det en katastrofe. Først og fremst fordi det kunne gått galt. Og katastrofe i gåseøyne siden hoppuka ble ødelagt, sier tidligere hoppkommentator Arne Scheie om hendelsen.

Tidligere hoppkommentator Arne Scheie fulgte selvsagt med på årets hoppuke.

– Det skal ikke skje

Han kunne ikke konkludere med at det var en utstyrssvikt som sørget for nordmannens beskjedne hopp, men mente mye tydet på nettopp det.

– Det skal bare ikke skje. Det er ikke noe mer å si om det. Det skal ikke skje på noe nivå. Forferdelig trist for avslutning når Tande har vært så god. Alt så så fint ut på hoppet. Det var bare trist, men det var Guds lykke at han kom ned så fint, sier Scheie.

På Kongsberg satte hele byen med nervene utenpå den berømte Kongsberg-genseren. Der var de klar til å se at deres egen Daniel-André Tande skulle vinne Hoppuka. Kake med Tande-bilde var bestilt og "alle" var samlet til fest på Skimuseet.

Det ble ikke den festen de hadde drømt om på forhånd.

– Men dette må ikke overskygge at han har gjort en fantastisk hoppuke. Det er det som er den store beholdningen, understreker den tidligere NRK-profilen.

Les også

Tande-fiasko i kvalifiseringen: - Det har ikke noe med nerver å gjøre

Det ble nedtur for Daniel-Andre Tande.

Ledet før det siste rennet

Det samme mener landslagshopper Kenneth Gangnes, som for tiden er ute med langtidsskade.

– Jeg sitter med en så dårlig følelse. Jeg har vondt av Daniel, fortalte han etter rennet, og la til:

– Det er litt bismak med tredjeplass. Selv om man ikke skal glemme at det er veldig bra. Dette er ikke det siste vi ser av Daniel. Han bekrefter at han er blant de aller beste skihopperne, sier Gangnes.

Tande ledet hoppuka sammenlagt før fredagens avgjørende renn i Bischofshofen. Nordmannen hadde vunnet to strake renn, og hadde en 1,7 poengs ledelse på polske Kamil Stoch før avgjørelsen.

Etter førsteomgang i avslutningsrennet var rollene byttet. Stoch tok over ledelsen med sitt hopp på 134,5 meter – og hadde 2,8 poengs forsprang før avgjørelsen skulle falle.

Tande på sin side hoppet 135 meter, men med under bedre forhold, og tapte derfor noen små poeng til polakken. Nordmannen lå på 3. plass etter den første omgangen. Stoch på andre. Jurij Tepes var i ledelsen.

– Jeg har hoppet inn mange poeng i annenomganger før, sa Tande til NRK etter sitt førstehopp.