Sport

Se 13 år med Oilers-magi

Mandag er det nøyaktig 13 år siden hockeyeventyret startet.

2001: Finske Jari Kesti var den første store stjernen i Oilers, og klubblegendens drakt var den første som ble heist i taket i DNB Arena.
  • Kristian Kvendseth
  • Camilla Klovning
2002: På begynnelsen av 2000-tallet ble det spilt lokaloppgjør i ishockey i Stavanger. Her ser Tomi Suoniemi, til venstre, på at lagkamerat Jussi Salminen får seg en flyger over Vikings Håvard Glende Jakobsen i kampen Oilers vant 10-3. Til høyre Anders Torkelsen.
2003: Tomi Suoeniemi lurer Frisk Askers Vidar Wold (keeper), Christian Johansen og Lars Peder Nagel (ryggen til) i Oilers’ første sesong i eliteserien.
2004: Oilers-grunnlegger Hartti Kristola sto på sidelinjen da Oilers møtte Storhamar i Siddishallen.
2005: Gunnar Johansson fra Sverige tok over som Oilers trener i 2005. Her leder han spillerne på trening for første gang. Zdenek Nedved i rødt, Tommy Edlund i hvitt foran og Arne Valseth i hvitt bak.
2006: Stavanger Oilers spilte sin første NM-finale noensinne, men ble slått 4-0 i kamper mot VIF. Her henger Pål Gulbrandsen (t.v.) og Andreas Pettersson med hodet etter hjemmetapet i tredje kamp.
2007: Brendan Brooks ble fansens favoritt da han kom til Oilers i 2007. Her koker det over for canadieren i en seriekamp mot Sparta Sarpsborg.
2008: Det var en stor nyhet da Anders Myrvold ble klar for Oilers i 2008. Siden skulle det vise seg å være en signering på godt og vondt.
2009: I 2009 overtok Petter Thoresen som trener for Oilers-spillerne Martin Strandfeldt (t.v.) og Christian Dahl Andersen.
2010: Oilers-kaptein Juha Kaunismäki løftet pokalen da laget sikret sitt første NM-gull i historien i april 2010.
2011: Lars-Peder Nagel, til venstre, og Martin Strandfeldt opplevde en sjelden Oilers-nedtur da Sparta Sarpsborg ble for sterke i NM-finalen i 2011.
2012: Det var full fest i DNB Arena da Oilers åpnet sin nye storstue 6. oktober for to år siden.
2013: Martin Strandfeldt feirer NM-gullet i april 2013 med en solid slurk av kongepokalen.
Oilers 2014.jpg

6. oktober 2001 ble det skrevet ishockeyhistorie i Stavanger. Mandag er det nemlig nøyaktig 13 år siden Stavanger Oilers spilte sin aller første kamp i det norske divisjonssystemet da Rasta ble slått hele 13-3 i Lørenskog Ishall. Jari Kesti noterte seg for ti poeng, fem scoringer og fem målgivende pasninger, i kampen som ble starten på et idrettseventyr nærmest uten sidestykke.

2001: Her er kampprotokollen fra Stavanger Oilers’ aller første kamp i det norske seriesystemet, 13-3-seieren mot Rasta.

Stavanger Oilers ble grunnlagt 6. juni 2000, og etter å ha surfet gjennom 2.-divisjon og vunnet serien overlegent i 2001/02-sesongen, fortsatte Oilers sin parademarsj også i 1.-divisjon i 2002/03. ## — Finnes ikke sidestykke

I 2003/04-sesongen spilte Oilers sin første sesong i eliteserien. Siden den gang har laget spilt seks NM-finaler, vunnet fire NM-gull og ett seriemesterskap, samt skrevet seg inn i historiebøkene med prestasjonene sine i Champions Hockey League (CHL) og Continental Cup.

— Det er en historie det ikke finnes sidestykke til i norsk idrett. Men det var et hockeymiljø i byen fra før, og da noen tok sjansen på å satse på en annen måte, ble resultatet bra, sier Snorre Hallem, som selv har spilt for Oilers siden 2005/06-sesongen.

Mandag formiddag var det hektisk kakebestilling i DNB Arena, både for å feire 13-årsjubileet, men også for å markere at det nøyaktig samme dag er to år siden laget spilte sin første kamp i klubbens storstue DNB Arena.

Suksesshistorie

— Det hender at jeg stopper opp og tenker litt, spesielt når jeg spiser lunsj. Det er spesielt å sitte i restauranten og se ut over arenaen og tenke at dette er hverdagen vår. For ti år siden måtte vi trygle kommunen om å få noen timers treningstid på kveldene, nå spiller vi om avansement i Champions Hockey League, sier sportsdirektør Pål Higson til Aftenbladet før tirsdagens avgjørende CHL-kamp mot SC Bern på hjemmebane.

Han har fulgt med klubben helt siden den spede begynnelsen.

— Jeg husker at vi surfet gjennom 2. -ivisjon, og egentlig også 1.-divisjon – selv om vi spilte en helt avgjørende kamp i Bergen om opprykk til eliteserien. Det er egentlig helt vilt å tenke på at vi i løpet av 11 sesonger i eliteserien har spilt seks NM-finaler og vunnet fire ganger, sier Higson.

Les også

  1. Smith er fornøyd med hjelpen

  2. Hodet til Oilers-helten holdt på å eksplodere

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers