Sport

Funn av renneløkke i stjernens garasje vakte reaksjoner. FBI kaster nå helt nytt lys på saken.

Undersøkelser slår fast at det ikke lå hatkriminalitet bak plasseringen av renneløkken i depotet til Nascars eneste svarte fører.

Nascar-fører Bubba Wallace tok til tårene da han fikk overveldende støtte av sine egne før mandagens løp i Talladega i Alabama.
  • Bernt Harald Brennevann

Funnet av en renneløkke i Bubba Wallaces (26) depot har fått stor oppmerksomhet i både USA og i internasjonale medier de siste dagene. Bilraceserien Nascar betraktet det som en rasistisk handling mot dens eneste svarte fører.

Men tirsdag kveld norsk tid slo FBI fast at det ikke hadde skjedd noe ulovlig. Etter å ha brukt 15 agenter til å gjøre intervjuer og nærmere undersøkelser på Nascar-banen i Talladega i Alabama, ble det klart at renneløkken ikke var rettet mot Wallace.

Videobilder viser at renneløkken allerede hang i depotet så tidlig som i oktober 2019. Wallace ble tildelt garasjeplassen i forrige uke i forkant av helgens løp.

«Vi setter pris på FBIs raske og nøye etterforskning, og vi er takknemlige over å høre at dette ikke var en bevisst, rasistisk handling mot Bubba. Vi står fast ved vår forpliktelse til å jobbe for et inkluderende miljø for alle som elsker racing», heter det i en uttalelse fra Nascar, som er USAs mest populære bilsportserie.

  • LES OGSÅ: Folkehelten Alex mistet begge beina i racingulykke. Nå kjemper han en ny kamp for livet.
Bubba Wallace er Nascars eneste svarte fører på fulltid.

Forbannet på tvilerne

Noen timer etter FBIs redegjørelse ga Wallace et intervju til Don Lemon i CNN. Der tilbakeviser han antydninger om at det var en løs løkke som hang i depotet.

– Fra bevisene vi har, var det en stram renneløkke. Om den ble knytt i 2019 ... Den var ikke ment direkte mot meg, men det var en renneløkke.

Wallace antyder at helgens hendelse, og særlig etter FBIs konklusjon, har fått noen til å tvile på hans troverdighet.

– Det gjør meg forbannet. Jeg blir sint når folk prøver å stjele min karakter. Det betyr ikke noe at vi har bildebevis, for de vil alltid kunne bli manipulert. Jeg vil alltid ha hatere.

Fikk bannlyst flagg

Det er to uker siden at Wallace ba om og fikk gjennomslag for å forby det kontroversielle sørstatsflagget på Nascars løp og øvrige arrangementer. Han sa at det ikke har noen plass i idretten.

Sørstatsflagget er for mange, ikke minst USAs svarte, et symbol på slaveri, rasisme og undertrykkelse. Samtidig har det vært populært blant mange Nascar-tilhengere. Forslag om forbud mot flagget er tidligere blitt stoppet etter voldsom motstand fra publikum.

Men denne gangen banket toppledelsen det igjennom. Det var derfor mange som koblet funnet av renneløkken i Wallaces depot opp mot 26-åringens kamp mot rasisme.

«Som moren min fortalte meg i dag: De forsøker bare å skremme deg. Dette vil ikke knekke meg, jeg vil ikke gi etter eller trekke meg. Jeg vil fortsatt stå stolt frem for det jeg står for», skrev Wallace på Twitter da han kommentere hendelsen for første gang.

Bubba Wallace med hånden på hjertet under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen før et Nascar-løp i Miami 14. juni.

Rørt av kollegenes gest

Nascar var også raskt ute med å fordømme det de da trodde var en form for hatkriminalitet.

«Vi er sinte og opprørte og kan ikke understreke tydelig nok hvor alvorlig vi tar en slik avskyelig handling. Vi har sagt utvetydig at det ikke er rom for rasisme, og dette bare styrker vår beslutning om å gjøre sporten åpen og velkommen for alle», het det fra Nascar søndag.

Før mandagens løp viste Nascar-miljøet full støtte til Bubba Wallace. Alle de 39 andre førerne dyttet 26-åringens bil frem til startstreken. Wallace selv klatret ut av bilen og var tydelig rørt. Han greide ikke å holde tårene igjen.

– Jeg er stolt over å stå her. Denne sporten er i endring. Jeg vil vise, uansett hvem som gjorde det, at ingen kan ta fra meg smilet. Jeg skal fortsette, sa Wallace, ifølge The Guardian.

Funn i California

Samtidig som de rørende scenene i Talladega pågikk, kom nyheten om funn av en ny renneløkke. Denne gangen hang det fra et tre på Nascar-banen i Sonoma i California. Lokalt politi etterforsker saken, og foreløpig er ikke konklusjonen her kjent.

I helgen kjørte flere misfornøyde Nascar-tilhengere forbi hovedinngangen til Talladega-banen viftende med det omstridte flagget som ble benyttet av sørstatene under den amerikanske borgerkrigen.

Det var gjennom helgen protester mot Nascars forbud mot sørstatsflagget utenfor bilracerbanen i Talladega i Alabama.

Sørstatsflagget – et blått andreaskors med 13 stjerner på rød bunn – blir i dag sterkt knyttet til ideer om raseskille og rasehat. Andre, først og fremst hvite langt ute på høyresiden, ser på flagget som et symbol mot statlig innblanding. Det er fortsatt en del av delstatsflagget til Mississippi.

Nascar har skapt sin enorme popularitet i USA ved å ha åpenhet og tilgjengelighet. Publikum får anledning til å komme tett på førere og mekanikere, og deltagerne omgis hele tiden av store folkemengder. I koronaåret 2020 blir det annerledes.

Bare rundt 5000 tilskuere slapp i helgen inn portene i Alabama. Det er en brøkdel av det tradisjonelle publikumstallet.

Les mer om

  1. Motorsport
  2. Nascar
  3. Rasisme