Sport

Mistenker at heiagjengen forstyrret Haukenes

Trener Stephan Plätzer tror Håvard Haukenes (27) kan ha blitt satt ut av tilskuerne rundt løypen i London.

Disket i VM: Håvard Haukenes fikk en kjip søndag i London.
  • Kim Bøyum

LONDON: – Det er akkurat som om tiden stopper opp. Det er veldig vondt. Det å bli dratt ut av en konkurranse, dere kan jo forestille dere det selv, sier Håvard Haukenes.

LES OGSÅ: BT fulgte Haukenes’ femmil direkte

Skuffelsen er synlig lang vei der han står og forklarer fiaskoen for den norske pressen. Det som ikke skulle skje, skjedde: Etter 35 kilometer av VM-femmilen i kappgang fikk Haukenes sitt tredje røde kort for ikke å ha hatt bakkekontakt, og ble dermed disket.

Les også

Slik er den evige dragkampen mellom VM-håpet og treneren

– Man blir veldig skuffet og lei seg. Et slag i trynet, sier Haukenes.

– Aldri kjent meg så bra

Han sier at han følte seg enda bedre enn i OL i fjor, da han ble nummer syv. Før Haukenes fikk sitt tredje røde kort, nærmet han seg gruppen foran, som kjempet om medaljene.

Sentralt: Femmilen i kappgang gikk på The Mall midt i London. Runding var ved Buckingham Palace.

– Jeg kjente meg vanvittig bra, bedre enn i noen konkurranse tidligere. Jeg kom inn i en sinnssyk flyt og rytme, men så fikk jeg én rød (en advarsel). Da tenkte jeg «ro ned, ro ned», og gikk vekk fra de andre i gruppen. Jeg lot dem gå, for jeg ville ikke risikere noe.

Les også

Mellom Mo Farah og Usain Bolt løp Martin Roe inn til 12.-plass: – Helt vanvittig og dritgøy

Likevel kom advarsel nummer to, og litt senere var plutselig hele VM over for Haukenes.

Trener Stephan Plätzer mener eleven så ekstremt bra ut rent fysisk, og at han kunne vært med i medaljekampen helt inn om han hadde fått fortsette.

Ropte «dommerne»

– Det er en mann som har gått to og en halv time som ikke er sliten, sier Plätzer og nikker mot Haukenes.

Treneren tror derimot 27-åringen hadde problemer med å stenge ute alt rundt ham i løypen. Utøverne gikk 25 runder på The Mall midt i London, og publikum kom helt tett innpå. En liten Haukenes-heiagjeng med venner og familie hadde kommet til den engelske hovedstaden.

Les også

Usain Bolts etter den triste avslutningen: – Ikke slik jeg ønsket at VM skulle ende

– Han sa på forhånd at han måtte stenge ute «de andre», og det opplevde jeg underveis at kanskje var en utfordring for ham.

Plätzer tenker da på at Haukenes fikk med seg tilrop og oppfordringer fra dem langs løypen. Ved en anledning slo kappgjengeren ut med armene og ropte oppgitt «dommerne!» da han passerte heiagjengen.

Beklager

– De (tilskuerne) skal ikke ha en coachingrolle her. Nå etterpå sier Håvard at han bare måtte stenge dem ute. Det betyr for meg at de var der (i hodet på Håvard). I Rio var det ikke en haug med folk som kom for å se på ham. Og vi kan ikke nekte folk å reise til London, det er fantastisk at de bruker penger og stiller opp her. Vi liker alle at folk er engasjert og bryr seg. Men da må vi trene på det, sier Plätzer.

Haukenes’ foreldre var blant dem som var på plass og heiet. Far Knut Håvard Haukenes er ikke helt med på Plätzers teori.

– Jeg tror ikke dette har noe med heiagjengen å gjøre. Jeg tror det er vel så mye det at Håvard sto på start og ble annonsert som den med nest beste tid i verden i år. Derfor følte han kanskje litt press og åpnet litt hardt. Teknikken var ikke god nok. Det må han ta inn over seg. Så er det nok mange faktorer som spiller inn, sier Haukenes senior.

Les også

Isabelle Pedersens VM endte i rullestol

Skuffet mann: Håvard Haukenes like etter at han ble tatt ut av løypen.

Etterpå beklaget Håvard Haukenes at han hadde hatt fokus på dommerne.

– Jeg var veldig uenig, men må bare legge meg flat. Dommerne har nok alltid rett. Jeg har ikke lyst å sutre og klage. Selv om jeg er jævlig lei meg nå. Det var ikke sånn jeg ville at det skulle ende. Jeg må bare respektere at dommerne gjør som de gjør. Det eneste jeg kan gjøre er å prøve å lære av dette, sier Paradis-mannen.

– Beinhardt

Plätzer bruker følgende metafor på hvordan det var å se Haukenes bli diskvalifisert:

– Du bygger et hus i ett år. Den dagen du skal få nøkkelen og flytte inn, brenner huset ned. Det er beinhardt. Hver eneste dag har han hatt fokus på dette: 13. august klokken 7.45 gjelder det. Men ok, da går vi til neste mesterskap og prøver igjen.

Treneren er klar på at det ikke var noe i veien med taktikken.

– Trond Nymark sa jo til dere før VM at det er to alternativer: Enten «all in» eller å «safe». Men skal du gå «all in», så risikerer du alt.

Franske Yohann Diniz vant femmilen suverent.

Les også

  1. Usain Bolts etter den triste avslutningen: – Ikke slik jeg ønsket at VM skulle ende

  2. Filip Ingebrigtsen ble nektet å se Isabelle Pedersens løp

  3. Mellom Mo Farah og Usain Bolt løp Martin Roe inn til 12.-plass: – Helt vanvittig og dritgøy

  4. Bergens VM-håp fortviler å ha blitt disket: – Kan bare skylde på meg selv

Les mer om

  1. Friidrett
  2. London
  3. Friidretts-VM