Sport

Russerne var best av de rene, mens andre utøvere vant i ski-VM med «legalisert doping», mener Russlands skipresident.

Akkurat nå har vi ikke nok ressurser til å slå nordmennene. I Norge er langrenn en religion, sier tidligere russisk langrennsløper.

Jelena Välbe sender i vei et stikk mot Norge etter at VM er over.
  • Per Kristian Aale
  • Anders Møllersen

MOSKVA: Det russiske nasjonallaget fikk fem sølv og tre bronse i ski-VM i Seefeld.

For første gang på åtte år fikk ikke Russland noen gullmedaljer, men totalt sett er det likevel den beste prestasjonen på 14 år.

«Russland har et svært godt lag – kanskje det beste i dette århundret – men Norge er på et så høyt nivå at ingen andre skinasjoner ikke rekker dem opp til anklene», skriver kommentatoren Oleg Sjamonajev i avisen Sport Ekspress.

Hyller Norge

Han mener at kun Norge og Sverige kan være fullt ut fornøyde med prestasjonene i VM, men at Russland tross alt gjorde det godt – og at Russland kommer til å gjøre det bra i årene som kommer.

Den tidligere skiløperen Ivan Alypov sier at russerne slet med å smøre skiene korrekt på grunn av det varme været. Han berømmer den norske innsatsen.

– Akkurat nå har vi ikke nok ressurser til å slå nordmennene. I Norge er langrenn en religion, sier han til russiske medier.

Norge skinte

Kommentatoren Mikhail Tsjesalin mener at den russiske innsatsen var blandet.

«Vi fikk rekordmange medaljer, men ikke gull. Og i motsetning til hva mange hadde ventet, var vi sjanseløse mot nordmennene», skriver han.

Han mener at Norge virkelig skinte i Seefeld, men at russerne dessverre ikke jobber godt nok sammen som et lag.

«Motivet til det russiske nasjonallaget kan man forstå: Vi ønsker å vinne så ærlig og transparent som mulig, mens nordmennene driver med lureri og er smarte.

Norges stafettlandslag med sølvvinner Russland (til venstre).

Best blant de rene

Presidenten for det russiske skiforbundet, Jelena Välbe, er ikke like imponert over nordmennene eller noen andre utenlandske skiløpere.

– Vi var de beste blant de rene, og det er bra. Jeg synes at dette er en skam. Nærmest alle idrettsutøverne har fått unntak av medisinske årsaker til å ta tunge preparater. Jeg skal ikke legge skjul på hva jeg mener: Dette er legalisert doping.

Den tidligere skiløperen nevner ikke noen spesielle land, men det er tydelig at hun mener norske skiløperes bruk av astmamedisiner.

– Vi kjenner uttalelsene til Välbe kun gjennom media, men basert på tidligere intervjuer er ikke dette overraskende. Det er dessverre sjelden media utfordrer Välbe om hun kan dokumentere noen av påstandene og helt ukritisk blir de formidlet videre, sier Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, på vegne av forbundet.

– Vi har forståelse for at det kan stilles spørsmål etter sakene vi har hatt i Norge, men vi må alle forholde oss til fakta. Rapporten til granskningsutvalget som hadde en grundig gjennomgang av blant annet medisineringen i norsk langrenn, er et godt utgangspunkt for dette, fortsetter Graff.

Les mer om

  1. Ski-VM
  2. Ski-VM 2019
  3. Langrenn
  4. Doping