Jakob Ingebrigtsen (17) tok sitt andre EM-gull: – Det er galskap

Storebror Henrik sørget for norsk dobbeltseier på 5000 meter.

 DOBBELT NORSK: To brødre Ingebrigtsen kan feire en ny eventyrlig triumf. Her krysser Jakob mållinjen rett foran sin storebror Henrik på lørdagens 5000-meter i EM i Berlin.

BERLIN: – Det er galskap. Jeg og Henrik prøvde å få medalje. Gull og sølv er enormt. Helt vilt. Det er en drøm som går i oppfyllelse for både meg og Henrik, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Det har vært mye arbeid for å få disse medaljene. Vi er så glade for å få gull og sølv. Vi er tilbake om to år!, sier sølvvinner Henrik.

Storebror fortsetter:

– Jeg var der da Jakob ble født, men jeg er fortsatt ikke sikker på at han er 17, fordi han er så sykt god, sier han.

– To stykk fra Sandnes. Herregud! Vi er så på bølgelengde og i så god form begge to. Løpsopplegget var helt perfekt. De andre gjorde et ærlig forsøk, men vi var best, konstaterer Henrik.

GRATULERER: Jakob og Henrik Ingebrigtsen etter det sensasjonelle løpet.
Les også

Slik hylles Ingebrigtsen-brødrene etter dobbeltseieren: «HAN ER IKKE MENNESKELIG»

Rørt sportssjef

Sportssjef Håvard Tjørhom var en rørt mann like etterpå.

– Det der var jo helt «insane». Fytti grisen, hva skal man si? Dobbelt norsk på 5000, anført av en 17-åring! Helt utrolig, sier Tjørhom rett etter bragden.

17-årige Jakob Ingebrigtsen tok et sensasjonelt og sterkt EM-gull på 1500 meter fredag, og flere mente at tenåringen kunne gå helt til topps også på 5000-meteren et døgn senere.

Jakob og storebror Henrik deltok på 5000-meteren, mens tredjemann Filip sto over etter fredagens skuffelse.

60.000 tilskuere

60.000 tilskuere hadde møtt opp på Olympiastadion i Berlin, og det kokte godt før start på 5000-meteren.

Midtveis i løpet lå Ingebrigtsen-brødrene greit til midt i feltet. Med fire runder igjen avanserte nordmennene godt, og det lå an til en særdeles spennende avslutning. Tre runder før slutt lå Jakob helt i front med Henrik like bak.

SUVEREN: Jakob Ingebrigtsen knuste konkurrentene. Storebror Henrik ble nummer to på 5000 meter.
Les også

Stolt pappa Gjert Ingebrigtsen: – Jakob bare måker på

Sjanseløs på Jakob

Med 200 meter igjen var det dobbelt norsk, og Jakob Ingebrigtsen løp fra Henrik. Vinnertiden ble 13.17,06.

Dermed ble det gull og sølv til Ingebrigtsen-brødrene. Henrik Ingebrigtsen har nå tatt medalje i fire strake EM. Etter målgang ventet en ellevill seiersrunde med det norske flagget på Olympiastadion i den tyske hovedstaden. På tribunen sto familie og venner og jublet brødrene frem.

– Jakob var det ikke noe å gjøre med, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Det kan ikke gjøres bedre. Det er så rått. Så lav fart var en gavepakke til begge to. De er i så god form at det kostet ingenting å følge. At begge får uttelling er så bra det kan få blitt, sier bror Filip Ingebrigtsen.

Stolt far

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen var naturligvis en meget, meget stolt mann.

– Fantastisk. Henrik tar medalje i sitt fjerde mesterskap på rad. Det er drøyt. Jakob tar to gull i et seniormesterskap, sier en smilende Gjert.

– Jakob er flink til å nullstille seg. Vi måtte kjøre et rimelig «tight» løp. Han måtte få sove lenge, og vi måtte være kjappe på premieutdelingen for å bygge seg opp mentalt og fysisk, sier treneren.

Gjert mener at sønnen føler seg «som en million».

– Jeg er litt overrasket, som i går, at han gikk så tidlig opp. Men han føler seg jo som en million - han ser ut som om han bare øser av en uendelighet av krefter. Han bare måker på. Jeg har sett dette i mange år. Det som er så unikt med Jakob er at han kan hevde seg på så mange distanser. Utfordringen hans blir å velge, men foreløpig er det 1500 som er kongen, sier Gjert.

Også den europeiske friidrettspresidenten hyller Ingebrigtsen-brødrene.

– Dette er historisk! Dette har aldri skjedd før, at Norge tar to medaljer i verdens største idrett, sier Svein Arne Hansen.