Ny Oilers-bragd i Champions League

Stavanger Oilers sto for en ny bragd i mesterligaen i ishockey da Bern ble slått 2-0 på bortebane tirsdag.

Ruben Smith sto en strålende kamp og avviste alle forsøk fra sterke Bern.

SC Bern — Stavanger Oilers 0-2

— En helt fantastisk følelse. Å slå Bern på bortebane er stort, sier Ruben Smith til Aftenbladet.

Oilers 2014/2015 er en merkelig utgave. I mesterligaen slår de europeiske storheter, mens starten i den hjemlige serien har vært langt tøffere. Tirsdag fikk vi nok et bevis på at Oilers har kvalitetene som gjør dem til soleklare gullfavoritter i Norge. Egenskapene bor i laget. Det handler bare om å få dem ut på norsk eliteserieis.

På morgentreningen bare timer før kampen i PostFinance Arena, stemte lit og ingenting. Det satt liksom ikke. Pucken traff ankler, ikke kølleblad. Spillerne gikk seg bort på enkle øvelser og etter en sekvens der feilpasningene florerte snudde en oppgitt Petter Thoresen seg bort og utbrøt «Kom igjen! Det ser jo ut som vi aldri har spilt hockey før».

I garderoben etter treningen var det en krass trener som snakket med Aftenbladet.

— Vi kan ikke se ut som vi har gjort de siste 14 dagene. Det er sikkert. Da får vi stryk, sa Thoresen med alvor i blikket.

Det så ut som den beskjeden nådde gjennom til spillerne i tide til kampstart.

Gjennomsolid

Planen på forhånd var klar. Oilers skulle være samlet, de skulle spille enklere og mer direkte. Det skulle gå fort i lengderetningen, personlige feil skulle lukes bort og utvisningsminuttene holdes på et absolutt minimum.

Det høres kanskje ikke så vanskelig ut. Og Oilers har vist at de kan tidligere. Mot Bern stemte det meste.

Du kunne se det fra første dropp. Oilers var klare for oppgaven. Ledet av hærførere som Tommy Kristiansen og Kristan Forsberg var den fysiske biten av spillet på plass. Oilers gikk på skøyter, forflyttet seg hele tiden og støttet hverandre over hele isen. I mål slo Ruben Smith tilbake og beviste overfor tvilerne at han er en målvakt av høy kvalitet.

Og hva skal vi egentlig si om Rudolfs Balcers? Det 17 år gamle stortalentet fikk sitt endelige gjennombrudd i Bern. Mot god europeisk motstand viste han fram teknikken, skøytingen og overblikket som gjør ham til den mest spennende spilleren som noen gang har vært innom Oilers-systemet. I rekke med Christian Dahl-Andersen og Mathias Trettenes lekte Balcers seg med langt mer meritterte motstandere. Spørsmålet er hvor lenge Oilers klarer å beholde stortalentet.

Kissel i tomt bur

Etter en nær perfekt gjennomført kamp, fikk Oilers også målene til slutt. Christian Dahl Andersen var både smart og god da han plasserte pucken i taket fra kort hold midtveis i den tredje perioden. Et heroisk kjempende Oilers-lag konkurrerte nærmest om å blokkere skudd i avslutningen. Helt bakerst sto Ruben Smith som en levende vegg - og dermed fikk den store delegasjonen fra Stavanger grunn til å feire etter kampen.

— Vi ofrer alt for å vinne. Alle gjorde jobben foran meg. Da er det lettere å stå i mål også, sier Riuben Smith.

Da Dan Kissel ordnet 2-0 i tomt bur bare sekunder før slutt, eksploderte Oilers-benken i jubel. Laget som i øyeblikket ligger på femteplass i den hjemlige eliteserien, har nå alle muligheter til å gå videre i mesterligaen. I tur og orden har Oilers slått Ocelari Trinec, Tappara Tampere og nå altså Bern. Og når sveitserne kommer til DNB Arena 7. oktober, har Oilers alle muligheter til å avansere til finalespillet på det aller høyeste nivået i europeisk klubbhockey.