Sport

VIF-Kjær: - Oilers mot VIF er ikke noe hatoppgjør

Vålerenga møter rivalen Stavanger Oilers i kveld. VIF-direktør Jan Tore Kjær føler seg misforstått når han omtaler oppgjøret som en hatkamp.

IKKE HAT: VIF-direktør Jan Tore Kjær (t.h) - her sammen med Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen, i forbindelse med et Aftenposten-intervju i fjor - mener man bør slutte å bruke hatoppgjør som et uttrykk i forbindelse med kampene Oilers-VIF.
  • Kjetil Flygind

De siste to årene har oppgjørene mellom Vålerenga og Stavanger Oilers vært preget av temperatur og dramatikk både på og utenfor isen. Foran kveldens oppgjør i DNB Arena i Stavanger oppfordrer Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær til en mer vennlig tone.

— Det er ikke noe poeng å kalle det for et hatoppgjør, det må det bli slutt på. Det er ikke noe hat. Men det er rivalisering. Det er det som er med idretten – man bruker sterke ord som hat. Men det handler jo ikke om hat mellom mennesker. Det er kanskje grunnen til at jeg er blitt misforstått av supportere i Stavanger. I idretten sier man hatoppgjør med et glimt i øye. Når det er rivalisering mellom to klubber ligger det også respekt der. Men supportere kanskje har vanskelig for å se det, sier Kjær til Aftenposten.

Temperatur, køller og konger

Oppgjøret mellom de to lagene tok for alvor fyr etter den første NM-finalen i fjor, da Oilers-spiller Martin Strandfeldt veivet kølla så den traff Tyler Donati i bakhodet. Da var det ampert både på og utenfor isen. I vår, et år senere, sikret VIF seriegullet da de knuste erkerivalen 7-1 foran et smekkfullt Jordal. Derfor var det en Vålerenga-hær, proppfulle av selvtillit som møtte Aftenposten på hellig grunn før sist sesongs NM-finaler tok til.

— At Stavanger snakker om vinnerkultur og at de har overtatt som lokomotivet i norsk hockey, det blir pissprat. De er ikke i nærheten av Vålerenga når det kommer til det. Med den tradisjonen og kulturen vi har i vår klubb, er det ingen tvil om at det er vi som er kongene av norsk hockey. Å si noe annet blir bare tull, sa landslagsback Alexander Bonsaksen den gang.

Men Stavanger kongepokalen igjen – for tredje året på rad.

I kveld møtes lagene til seriekamp i Stavangers storstue. Det er ikke et sted VIF-direktør Jan Tore Kjær trives spesielt godt. Til Stavanger Aftenblad sier Kjær at han ikke føler seg trygg på tribunene i DNB Arena.

— Jeg ble spyttet på senest da jeg skulle bli intervjuet av TV 2 sist jeg var i Stavanger. Folk hyler etter meg, det hagler med banning og skjellsord og jeg blir ropt rett opp i ansiktet. I tillegg har både jeg og resten av laget opplevd å få kastet ting etter oss. Jeg blir tatt veldig godt i mot av Oilers-ledelsen og sponsorene, men føler meg ikke trygg på den vanlige tribunen, sier han til avisen.

Fikk hatmail av Oilers-supporter

Likevel er han tilstede når lagene barker sammen i kveld.

— Det er litt trist at jeg er blitt fremstilt som Oilers-fiendtlig. Jeg fikk senest nå nylig en hatmail hvor det sto at folk skal starte en kampanje mot Oilers-hateren Kjær, på Facebook. Vi er veldig imponert over det Stavanger Oilers har fått til, og den hallen de har. Men når jeg får den behandlingen jeg har fått i Stavanger og får sånne mailer, det er bare med på å fyre oppunder. Det understreker det jeg sier om at jeg blir dårlig behandlet der. Det gjør jeg ikke andre steder. Og jeg regner ikke med at andre lags ledere får ting kastet etter seg på Jordal Amfi, sier Kjær.

Kjær er ikke kjent for å spare på konfekten når han uttaler seg. Det får man også se i TV 2-serien «Iskrigerne» som vises på TV 2 Zebra. Der snakker han også om sitt anstrengte forhold til Oilers-fansen.

— Oilers er flinke. De har også en supporterkultur de er stolte av. Da får de også stå inne for det og ikke klage på oss etterpå. I fjor ble vi kritisert i lokalpressen for dårlig supporterkultur på Jordal. Rett etterpå ble vi spyttet på og fikk ting kastet etter oss i Stavanger. Jeg tåler å få verbal juling av supportere, men også jeg har en grense for hvor mye hets jeg kan tåle, sier Kjær.

Gjennom «Iskrigerne» har publikum fått et unikt innblikk i livet på og utenfor isen i Vålerenga. Der kan man blant annet i kveld se VIF-trener Espen «Shampo» Knutsen ryke i tottene på sin egen spiller. Det ender med at spilleren får sparken i Vålerenga.

— Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra folk i Rogaland og Stavanger. Det er veldig hyggelig. Jeg kjenner mange folk der borte også, og jeg har ingenting i mot noen av dem. Og jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk i Stavanger som på vegne av klubben ber om unnskyldning for at det er blitt sånn som det har. Det setter jeg stor pris på. Jeg har stor respekt for Oilers som klubb, fansen, administrasjonen, arenaen og alt de står for. Men det er alltid noen råtne egg i kurven, sier Kjær.

Nysigneringene må vente til romjulen

Kjærs kollega i Stavanger, Pål Haukali Higson, tar avstand fra at det kastes ting på gjestene i hallens hans.

— Det er dumt hvis noen er blitt spyttet etter. Når det gjelder den episoden hvor det ble kastet noe inn på trenerbenken til Vålerenga, så ble vedkommende tatt hånd om og kastet ut av hallen. Det er vi ikke for, og dette tar vi seriøst, så klart. Jeg vet ikke om Kjær mener hele laget elle rom det kun gjelder ham selv. Men den type oppførsel er ikke noe vi ønsker å ha på tribunen. Men Kjær har mer enn nok med å holde orden på egne supportere også. Og slik jeg oppfatter det er holdningen til folk flest her at de ikke er spesielt bekymret for å gå på kamp, sier Higson til Aftenposten.

Kampen i kveld beskriver han som viktig.

— For oss er det det ettersom vi ønsker å beholde ledelsen vår inn i julepausen. Denne uken møter vi både Vålerenga og Lørenskog, så det betyr mye for oss å vinne her i kveld.

Lagene møttes på Jordal for en måned siden. Den gang ble Vålerenga ydmyket hele 6-1 på egen is. Derfor er det en heltent VIF-gjeng som tidligere i dag satte seg på flyet vestover.

— Sist gang vi møtte dem var de en skygge av seg selv. Men man går aldri til en kamp mot Vålerenga og undervurderer dem. Det er alltid større tenning enn i andre kamper. De har slitt mer enn de normalt gjør, men vi stiller topp motivert, sier Higson.

Han sier Petter Thoresen mønstrer en skadefri tropp. Det gjør ikke Vålerenga. Jonas Oppøyen er fortsatt skadet, mens Erik Follestad Johansen er syk. I tillegg venter klubben på at de to nysigneringene Simon Gamache og Francois Fortier skal bli spilleklare. Trolig får de sine VIF-debuter først i romjulen.

Les også

  1. Her gir VIF-Shampo kanadisk stjerne sparken: - Din jævla idiot

  2. VIF-direktøren om hetsen: - Oilers-fansen spytter på meg

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers
  3. Vålerenga hockey