BBC-profil skapte massive reaksjoner med «upassende» kommentar

— Jeg kan ikke tro at han sa det!

Her kysser British Open-vinner Zach Johnson kona Kim etter den viktige seieren i St. Andrews, Skottland. BBC-kommentator Peter Alliss provoserte med en kommentar om Kim Johnson.
  • Nicholas Bergh

Avgjørende puter i golf er ekstremt anspente og spennende øyeblikk. Nå får BBC-kommentator Peter Alliss (84) massiv kritikk for å ha ødelagt et slikt øyeblikk med en kommentar som av noen ble oppfattet som sexistisk.

Det var da Zach Johnson (39) skulle slå puten som sikret han British Open-seieren på mandag, at Alliss kom med den kontroversielle kommentaren.

Før Johnson skulle slå, viste tv-bildene golfproffens nervøse kone Kim Johnson.

Da spekulerte Alliss rundt hvordan fru Johnson planla å bruke premiepengene, som ligger på 1.15 millioner pund (rundt 15 millioner kroner) for vinneren.

— Hun tenker sikkert «hvis denne går inn, får jeg et nytt kjøkken», sa Alliss.

Utspillet kom dagen etter at Alliss skapte furore ved sin kommentar da golfstjernen Paul Dunne fikk en klem av sin mor på banen.

— Å, det må være moren hans. Kanskje han liker eldre kvinner. Jeg vet ikke, men jeg håper jeg gjettet riktig, sa Alliss ved det tilfellet.

Les også

Her klemmer han kona etter British Open-triumfen

— Desperate etter å bli fornærmet

De to utspillene har fått mye oppmerksomhet i Storbritannia. Tabloidavisen Daily Mail skriver at Alliss har skapt en «sexiststorm» og The Independent kaller det en «sexismekrangel».

Så sterke har reaksjonene vært etter meldingen kom kjøkkenet, at BBC har gått ut og beklaget Alliss' kommentar.

— Selvfølgelig vil kona hans at han skal vinne kun fordi de kan få et nytt kjøkken. Latterlig kommentar fra Peter Alliss, skriver skuespilleren Holly Jack på sin Twitter-konto.

I en Twitter-melding skriver golfspilleren Sally Hinton at hun klaget til BBC etter å ha hørt den «sexistiske kommentaren».

Lesley-Ann Wade, manager for den tidligere elitespilleren Nick Faldo, reagerte også.

— Jeg kan ikke tro at han kan si det! skriver hun på sin Twitter-konto.

Andre Twitter-brukere mener imidlertid at det hele er et storm i et vannglass.

— Leste nettopp en artikkel om en «sexiststorm» som handlet om to Peter Alliss-kommenttarer. Ingen av dem var sexistiske. Folk er desperate etter å bli fornærmet, skriver journalisten Daragh Ó Conhúir på sin Twitter-konto.

Les også

Fotballtopp med sjokkuttalelse om kvinnelige spillere

BBC: — Upassende

I kjølvannet av de vidt forskjellige reaksjonene har BBC uansett gått ut og unnskyldt kjøkken-kommentaren.

— Peter kom med en lettsindig kommentar som var upassende og vi beklager dersom noen ble fornærmet, sier en BBC-talsmann ifølge The Guardian.

Alliss er blant mange kjent som «britisk golfs stemme». Han spilte også golf på proffnivå, og hadde størst suksess på 50- og 60-tallet.

Alliss har vært hovedkommentator for golf i BBC siden 1978.