Sport

Alpinjentene må leve med 16 års medaljemas

Nina Løseth sa hun hadde nervene under kontroll, men VM-enden ble likevel vond.

I 16 sekunder kjørte Nina Løseth bra, så kom denne feilen som ødela alt.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

ST.MORITZ: Ålesund-jenta hadde et berettiget håp om medalje i VM-slalåmen i St. Moritz. Hun har vært stabilt god i verdenscupen gjennom hele sesongen og ligger på femteplass i slalåmcupen. Hennes beste plassering var annenplassen i prestisjerennet i Flachau.

Men mesterskap og Løseth har ikke vært en god kombinasjon før. 27-åringen har to tiendeplasser fra VM å skilte med. Hun har vært åpen om mesterskapsnerver, men denne gang mente hun å ha knekket den koden.

– Jeg følte meg innmari bra i dag. Jeg var rolig, fikk sove i natt. Nervene var under kontroll. Så kommer jeg over den hengkanten der og gjør en nybegynnerfeil. Jeg tenkte at jeg skal være tøff over henget, og så ender det med at jeg blir litt for ivrig. Dermed legger jeg meg inn, og i løpet av kanskje et hundredel skjer det. Jeg har ikke balanse, og så forsvinner skiene, forklarte Løseth etter den vonde førsteomgangen.

Medaljemulighetene var blåst vekk etter bare 16 sekunders kjøring i en løype som må få betegnelsen «enkel».

Maren Skjøld underpresterte også litt etter eget utsagn i den første omgangen:

– Det ble litt passivt. Det er en utfordring for meg når det blir så lett. Jeg holdt igjen litt for mye, var sikkert litt nervøs også, sa VM-debutanten fra Gjøvik som var nummer 15 etter første omgang.

I den andre slapp hun seg mer løs og endte tilslutt på en lovende 13. plass.

– Jeg er fornøyd. Jeg er topp 15, og det er helt greit. Det er der jeg har ligget denne sesongen, sa Skjøld etter den andre omgangen.

Løseth nekter å tippe eget resultat: - Den tabben gjør jeg ikke lenger

16 år siden sist

En meget skuffet Nina Løseth etter at hun mislyktes fullstendig i VM-slalåmen.

Dermed må norsk kvinnealpint leve videre med det evinnelige maset om den siste mesterskapsmedaljen som Hedda Berntsen tok for 16 år siden.

Claus Ryste er alpinsjef og mener Nina Løseth har så gode forutsetninger som mulig for å prestere godt også i mesterskap:

– Hun har en hundre prosent servicemann. Hun har de beste skiene fra Rossignol. Hun har tilgang på de beste folkene på Olympiatoppen. Hun har gjort en fantastisk jobb selv. Hun er topp syv i verden i slalåm, så Ryste og poengterte at dette var snakk om en teknisk feil av Løseth:

– Det som det handlet om her var en innerski. Når du går over den kanten der, så må du gjøre den jobben og stå i den skien.

Mowinckels fartstrener: - Alt er mulig

- Aldri vært bedre

– Om du ser litt forbi Løseth og Mowinckel, hva er status på fremtiden for alpint på kvinnesiden?

– Den har aldri vært bedre.

– Det må du utdype.

– La meg ta et eksempel: Det tok tre, kanskje fire sesonger å få Aleksander Aamodt Kilde fra å være E-cup-vinner (nivå to) til å bli medaljekandidat her. Maren Skjøld vant E-cupen sammenlagt for første gang for Norge noensinne forrige sesong. Hun har vi her, men hun vinner ikke nå. Kristin Lysdahl leder E-cupen nå og var nummer 12 etter første omgang i storslalåm. Vi har også Kristina Riis-Johannessen som er nummer to i E-cupen. I tillegg er det mange jenter rundt dem. Vi må bare investere den tiden de trenger, understreket han.

Unikumets utklassing

Ikke uventet havnet gullet igjen i USA, igjen hos Mikaela Schiffrin. Hun er 21 år og i en helt egen klasse i slalåm. Etter den første omgangen var hun «bare» 38 hundredeler foran hjemmehåpet Wendy Holdener. I den andre, med startnummer 30, kjørte hun så nær perfekt som mulig.

Seiersmargin: 1,64 sekund.

Schiffrin har vunnet tre slalåmgull i VM på rad og ble tidenes yngste OL-vinner i slalåm du hun som 18-åring gikk helt til topps i Sotsji i 2014.

Holdener tok en meget populær sølvmedalje mens Frida Hansdotter sørget for at våre svenske kolleger virkelig fikk noe å skrive hjem om ved å ta bronsen.

Les mer om

  1. Nina Haver-Løseth
  2. Aleksander Aamodt Kilde