Norge rykket ned sist Thoresen var sjef

— Jeg har vært med på å rykke ned, ja. Nå vi jeg være med på noe mye hyggeligere, sier Norges nye landslagstrener i ishockey.

Her er Petter Thoresen på trening da han var landslagssjef sist. Fra venstre: Vidar Wold, Øivind Sørli,Petter Thoresen (med caps), Michael Smithurst og Jonas Norgren

Etter VM i Moskva og St. Petersburg i mai neste år er Roy Johansen ferdig som sjef for det norske landslaget. En jobb han har hatt siden 2001. Inn som ny sjef kommer ikke uventet Petter Thoresen, tidenes gulltrener i norsk klubbhockey. Thoresen overtar 1. juni og har kontrakt de neste tre årene.

Den nåværende Stavanger-treneren har stått som sjef i den norske landslagsboksen tidligere – i noen få kamper. Scenen var VM i Tyskland 2001, og Leif Boork var på full fart ut av norsk ishockeyhistorie. Thoresen ble hentet inn for blant annet å overtale lite villige spillere til å stille opp for landslaget.

Petter Thoresen (t.h.) signerer her avtalen om at han blir ny landslagstrener i ishockey fra sommeren 2016 på en pressekonferanse arrangert av Norges Ishockeyforbund på Toppidrettssenteret i Oslo fredag ettermiddag.

Norge fikk bare ett poeng i det innledende puljespillet og ett i nedrykksspillet. Plassen blant de beste var ikke til å redde.

Les også

Én av disse kan overta etter Thoresen

— Jeg ble kastet inn i det. Jeg tok først VIF tidligere på sesongen (fra Roy Johansen). Det var egentlig et godt regissert sirkus, men jeg turde hoppe på den utfordringen det var da. Leif Boork hadde ikke evnen til å få med seg alle spillerne. Jeg har vært med å mislykkes, men nå vil jeg at vi skal klare målsetningen om å komme så høyt opp i A-pulja som mulig.

- Hvor stor makt hadde du egentlig i 2001 da du var sammen med Boork i boksen?

— Jeg fikk ikke gjort så veldig mye. Han, som egentlig hadde fått sparken, var 30 cm bak meg. Men jeg våget å ta den jobben selv om det ikke ble det beste resultatet for mitt eget rulleblad heller.

- Har du snakket med Roy Johansen om dette?

— Nei, det har jeg ikke gjort. Dette har gått veldig fort. Men det vil jeg selvfølgelig gjøre etterhvert.

Les også

Higson om Thoresens nye jobb: - En bra måte å runde av på

— Din sønn Patrick har vært litt ut og inn av landslaget. Hvordan blir det med ham nå?

— Han stiller opp når han er frisk og mentalt klar for å være med. Det tror jeg gjelder alle spillerne. Det har vært fantastisk lojalt fremmøte på landslaget de siste sesongene.

Det er blitt gjort så mye bra i min ånd, så jeg vil bare sørge for at vi er en god gjeng som jobber med entusiasme og disiplin og har det gøy sammen. Selve spillet tror jeg går på mye av det samme, jeg vil bare utvikle vårt eget spill med puck.

Les også

Petter Thoresen slutter i Oilers - blir ny landslagssjef

— Hvor mye våger du å endre på den ene samlingen du får fra du overtar og til OL-kvalifiseringen starter (sannsynligvis på Jordal Amfi) 1.- 4. september?

— Jeg får kanskje ti dager på is og to treningskamper før OL-kvaliken starter, så jeg kommer ikke til å forandre mye. Vi må stole på det vi gjør, og det vil ikke bli store endringer fra det Roy Johansen har hatt suksess med i mange år.

- Norge møter Frankrike, Kasakhstan og en nasjon til som ennå ikke er klar. Kommer dere ikke til OL må man vel kunne kalle det en fiasko?

— Du kan gjerne kalle det en fiasko, men vi møter lag som kommer med gode spillere fra NHL og KHL. Vi skal forberede oss så godt som mulig. Fallhøyden er absolutt der, men slik er det å være trener på toppnivå.

- Du har fem OL som spiller og 96 offisielle landskamper som spiller. Hva var høydepunktet og hva var verst?

— Det å bli tatt ut til OL i Lake Placid i 1980 var enormt. Jeg var en ung gutt (18 år), og det kom litt ut av ingenting. Det sureste var da vi rykket ned i C-pulja. Vi kom til B-VM som en av tre favoritter og så endte det med at vi rykket ned. Neste år spilte vi C-VM i Spania.

- Hvordan blir det å flytte tilbake til Østlandet?

— Det gjorde dette valget enda lettere. Jeg er veldig glad for å kunne flytte tilbake til kona mi og være nærmere barnebarna. Det tærer på i lengden å bo alene og ofre alt for ishockeyen.

-Blir det en stor utfordring for deg å skulle lede Stavanger resten av sesongen mens du nesten sitter på oppsigelse?

— Nei, det har jeg god erfaring med. Jeg vil gjerne avslutte dette eventyret jeg har hatt i seks år i Stavanger med å vinne igjen.

- Har du valgt assistent?

— Nei, men det vil jeg gjøre så fort som mulig.