Sport

Norsk gullhåp skeptisk til Beijing-OL: - Håper det ikke blir pompøst

Ida Njåtun om tildelingen av den kinesiske hovedstaden som OL-by i 2022.

KANONLØP: Ida Njåtun, her fra Vikingskipet tidligere denne sesongen, satte ny norsk rekord på 1500-meter.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Under en kongress i Kuala Lumpur i Malaysia ble det i dag klart at Beijing skal arrangere vinter-OL i 2022. Den kinesiske hovedstaden vant valget foran kasakhstanske Almaty.

— Begge prosjektene er av strålende kvalitet, sa IOC-president Thomas Bach før det endelige valget ble gjort.

Skeptisk skøytehåp

Ifølge Reuters stemte 44 på Beijing, mens 40 stemte på Almaty. Oslo var lenge aktuelle for å arrangere, men Oslo kommune trakk søknaden i september 2014 etter at de ikke fikk statsgaranti.

— Vi får håpe at Beijing lager et ordentlig OL og ikke fortsetter i den retningen de startet med i Sotsji, sier skøyteløper Ida Njåtun.

Hun kan fort bli en gullkandidat i 2022-OL. Hun vant nemlig 1.500-meteren under allround-VM i Calgary i mars og ble nummer tre sammenlagt i samme mesterskap.

Her viser Thomas Bach bekreftelsen på at Beijing skal arrangere vinter-OL i 2022.

Utgiftene for OL i Russland i fjor ble enorme. Da Beijing arrangerte de olympiske sommerlekene i 2008, anslår man at det kostet et sted mellom 150 og 200 milliarder kroner.— Jeg håper det ikke blir for pompøst, men at det blir lagt mer vekt på å bygge anlegg som kommer til gode senere, sier skøyteløperen.

Med tildelingen blir Beijing en historisk by i OL-sammenheng. Den kinesiske hovedstaden blir den første byen som arrangerer både et sommer-OL og et vinter-OL.

— Det er klart at man skal ikke se bort fra at det skjer. De har lagt penger i det før, det kan fort skje igjen. Det er litt av risikoen når det er disse landene som komkurrerer om å arrangerer OL, svarer Njåtun på spørsmål om hun frykter at Beijing-OL skal bli et nytt pengesluk.

- Håper og tror IOC tar avstand

Dekningen i forkant av tildelingen har vært preget av anklager om menneskerettighetsbrudd. Nå advarer Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty Norge, mot at OL fører til menneskerettighetsbrudd.

— Amnesty vil i utgangspunktet aldri legge seg opp i spørsmålet om hvor det skal gjennomføres, men vi vil derimot være veldig opptatt av at, i dette tilfellet IOC, er bevisste på utfordringene det vil by på, og ta et aktivt ansvar for å forhindre at det fører til menneskerettighetsbrudd, sier Folkvord til Aftenposten.

— Vi så at 2008-OL førte til at både kritikere har havnet i fengsel, at mange fattige personer ble fjernet fra Beijings gater for å holde dem unna turistene, og mange mennesker mistet boligen sin i forbindelse med byggingen. Mange i IOC påsto på forhånd at det ville forbedre situasjonen, det må vi fastslått at ikke har skjedd.

Han forteller videre at han er optimistisk i forkant av lekene i Beijing, og at han «håper og forventer» at IOC tar ansvar når det kommer til menneskerettighetene.

Ungdoms-OL i Lausanne

I tillegg til Oslo, var også Stockholm med i kampen på et tidlig stadium, men de trakk søknaden i januar 2014. — Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité gratulerer Beijing med tildelingen av OL og Paralympics i 2022. Tildelingen gir store muligheter til å utvikle vinteridretten i en del av verden som ikke har de samme idrettstradisjonene på snø og is som oss her Norge, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Fredag ble det også kjent at Lausanne arrangerer ungdoms-OL i 2020.