Sport

Nå er alles øyne rettet mot Kristoff

Uten Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er Alexander Kristoff midt i oppmerksomheten under Tour de France.

ALENE: I fjor var både Edvald Boasson Hagen (fra venstre) og Lars Petter Nordhaug med i Tour de France. Nå er Alexander Kristoff eneste norske.
  • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): I år er Alexander Kristoff eneste nordmann som deltar i Tour de France. Det betyr økt forventningspress, og ikke minst mer medieoppmerksomhet på Storhaug-ekspressen.

Stavanger-syklisten er på plass i England for å gjennomføre de siste forberedelsene foran lørdags åpningsetappe av det prestisjetunge etapperittet. Siden Thor Hushovd vant sin første individuelle etappeseier i 2003 har Norge etter hvert blitt godt vant med suksess i Tour de France. I England har ikke Kristoff selskap av andre norske proffsyklister. Dermed er det opp til Stavanger-syklisten å sørge for at det også i år kan bli norsk jubel på én av de 21 etappene.

  • Jeg merker at forventningene er litt større, men det er naturlig etter en så bra vårsesong. Dette er ikke noe jeg tenker mye på. Jeg tenker at jeg skal gå for en etappeseier uavhengig av hva slags press som ligger på meg. Som regel presterer jeg bedre når presset er stort, sier Kristoff til Aftenbladet.

Medietrykk

En annen ting Kristoff må belage seg på er økt medieoppmerksomhet.

Med verken Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen eller Lars Petter Nordhaug på startstreken i det tradisjonsrike etapperittet, kan det bli trangt om plassen rundt Kristoff når han skal intervjues av diverse norske mediehus etter etappene.

Nicolas Lemyre er spesialist i idrettspsykologi, motivasjon og forebygging av overtrening og utbrenthet. I tillegg har han bakgrunn fra sykkelsetet og langrennssporet, og er for tiden mental trener for langrennslandslaget. Lemyre tror den enorme medieoppmerksomheten blir en av Kristoffs største utfordringer under det tre uker lange etapperittet.

Jeg merker at forventningene er litt større.
  • Tidligere har han ikke vært medias førstevalg, og det har ofte vært Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen TV 2 har rettet mest medietrykk mot. Nå har de ikke noe valg, og derfor må Kristoff og laget hans være bevisste på den belastningen som nå vil komme, sier Lemyre.

Kan påvirke prestasjonene

Hvis medietrykket oppleves som slitsomt tror Lemyre det kan gå ut over prestasjonene til Katjusja-rytteren.

  • Det er veldig viktig at lagets pressesjef har en god dialog med Kristoff rundt hvordan han opplever dette. Det å snakke med media skal være morsomt og hyggelig, ikke en belastning. I slike store konkurranser er det veldig viktig å unngå energitapende situasjoner. Dette kan bidra til at han presterer enda bedre, men det kan også medvirke til at det blir tre veldig lange uker, sier Lemyre.

Selv tar Kristoff det forventede medietrykket med knusende ro. Katjusja har en egen pressesjef som passer på at belastningen ikke blir for stor på lagets ryttere.

  • Det er bare å slå av telefonen eller å si at man ikke kan stille opp. Jeg tror ikke dette blir noe problem. Vi har en veldig stram timeplan, men jeg skal forsøke å være så tilgjengelig som mulig, sier Kristoff.

Selve forventningspresset rundt resultatene tror Lemyre at Kristoff takler bra.

  • Jeg tror Kristoff er såpass profesjonell at han er vant med dette nivået. Han har etter hvert fått mye erfaring og vet hvordan han skal forberede seg, sier han.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff