Håndballguttas slange: Ville bli kokk, ble håndballspiller

Gøran Søgard Johannessen kan godt komme til å fikse biffen for Norge. Men det blir på håndballbanen – ikke på kjøkkenet.

NANTES: Hvis du synes at Norge har fått en spiller som ligner på Magnus Wislander, er det Johannessen du ser.

Deler vi den norske VM-troppen inn i kjente og ukjente, hører Johannessen helt klar til de ukjente. Da han skulle mesterskapsdebutere for Norge i EM i fjor, brakk han først det venstre håndleddet, så det høyre!

– Du kan si jeg var litt uheldig, sier 22-åringen fra Stavanger tørt. Nå er alle kroppsdeler i orden, og da var Christian Berge aldri i tvil om at han ville ha ham med seg til Frankrike.

– Han er en av våre aller beste i kontrafasen. Kommer med stor fart og er flink til å avstandsbedømme. Og i gjennombruddene er han helt rå. I tillegg er han en god forsvarsspiller, sier landslagssjefen.

Skulle bli kokk

Hadde det ikke vært for at Johannessens ekstreme håndballtalent ble oppdaget av Gunnar Blombäck i Viking, kunne unggutten fort stått bak grytene i disse dager.

– Jeg har stor interesse for mat, og gikk den veien da jeg tok videregående. Men å være kokk betyr som regel å arbeide på kvelden, og det er også da vi også spiller håndball. Jeg måtte ta et valg, og da ville jeg satse på idretten, sier gutten som var Norges mest ettertraktede spiller etter fjorårssesongen. 10 av 12 norske toppserieklubber henvendte seg til Viking for å få bakspilleren som scoret i snitt over seks spillemål pr. kamp sesongen før han brakk håndleddene.

Ingen av de norske klubbene fikk napp. I stedet ble det GOG Svendborg, som er blitt «norgesklubben» i Danmark. Der har han selskap av Espen Christensen, Magnus Jøndal og Henrik Jacobsen. Lørdag kveld blir det russisk selskap i Nantes.

– Russland har bedre spillere i alle posisjoner. Vi må treffe bedre enn mot Polen for å vinne, det blir høyere tempo og vi må fokusere på noen detaljer, sier Johannessen uten selv å gå i detalj.

Tvedten imponert

Den svenske legenden Magnus Wislander (384 landskamper og 1185 mål) fikk tilnavnet «slangen» på grunn av sin evne til å sno seg gjennom motstanderforsvarene.

– Jeg har hørt noen har sagt at jeg ligner, ja – og det er ingen dårlig mann å bli sammenlignet med, mener Johannessen. Berge er også imponert.

– Gøran er mer eksplosiv enn Wislander var. Vår mann blir bare bedre og bedre, og det er gøy å se utviklingen hans.

Håvard Tvedten har pensjonert seg som vingspiller og er nå NRK-ekspert.

– Det krever enormt styrke det Gøran gjør når han glir gjennom. Han tar gode finter sideveis, og så får han god fart mot mål på det siste steget – det viktigste. En veldig god spiller å kunne sette inn med sine slangeaktige evner, analyserer Tvedten.

Gøran Søgard Johannessen har ikke smakt slange, men han skulle gjerne ha tatt seg en tur på kjøkkenet på spillerhotellet Westotel for å gi maten litt mindre preg av «mesterskapsmat».

– Det blir litt gjennomstekt og tørt, og det mangler noen sauser. Jeg kunne ha kommet med noen tips, sier gutten som ikke husker sist han spiste Grandiosa.

Men det viktigste er at det blir andre boller på banen.

TV 2 lørdag kl. 17.45: Norge-Russland (kampstart)

Hør Aftenpodden Sport: