Løpsstjerne drapstrues etter påstander om voldtekt

En av verdens beste langdistanseløpere vurderer å rømme landet.

Moses Kipsiro fra Uganda vant 10.000 meter under Samveldelekene i Glasgow i fjor sommer.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Moses Kipsiro sier til Daily Mail at han vurderer å ta med seg familien bort fra Uganda etter å ha mottatt drapstrusler.

Kipsiro forteller at fem unge friidrettsjenter kom til ham i fjor og ba om hjelp. Jentene, som er ned i 15-årsalderen, hadde en tragisk historie som de fortalte til Kipsiro.

— Jentene kom til meg og fortalte at treneren deres ønsket å gjøre dem gravide og at de deretter skulle ta abort. Treneren hadde sagt til dem at dette ville få dem til å løpe like raskt som kenyanerne, sier Kipsiro.

- Må beskytte familien

Han er Ugandas ledende friidrettsutøver og kaptein på landslaget, og det var trolig derfor jentene kom til nettopp ham og fortalte om voldtektene.

Kipsiro gikk til det nasjonale friidrettsforbundet og til politiet med opplysningene. Etter dette har Kipsiro mottatt drapstrusler, forteller han til Daily Mail.

Mandag gikk Kipsiro til politiet og fortalte om de anonyme drapstruslene. Langdistanseløperen sier at han, hans kone og parets tre barn må forlate Uganda dersom politiet ikke tar opplysningene på alvor.

— Jeg må beskytte familien min, sier 28-åringen.

— Så langt har ingenting skjedd, annet enn at jeg har mottatt trusler. Broren min er også blitt truet og arrestert. Og jeg er blitt vraket fra laget, sier han videre.

Forteller om tvang

Ugandas friidrettsforbund har så langt tilbakevist voldtektsanklagene, men tre av de fem unge jentene har latt seg intervjue av en avis i landet.

— Han vekket oss midt på natten og kom inn på rommet vårt, sier en av jentene til Daily Monitor.

— Han truet med å kaste oss ut av treningsleiren dersom vi sa noe eller avviste ham. Vi hadde ingen kvinnelig trener å gå til. Det var grusomt. Enkelte dager tilkalte han oss til huset sitt i nærheten. Hvis man nektet å gjøre det han ville, fikk vi juling.

Moses Kipsiro er rystet over at mange fortsatt har tillit til treneren, som skal ha en uttalt teori om at sex gjør jentene til bedre løpere.

— Jeg er sjokkert over å høre dette. Dessverre mener mange at han er en god trener, og de fortsetter med å forsvare ham, sier Kipsiro.

Friidrettsforbundet opplyser til Daily Mail at det ikke er funnet bevis for at noe kriminelt har skjedd.