I dag blir han tatt ut til VM

<p>Anders Fannemel (20) tilhører egentlig hoppernes B-landslag. Men med gårsdagens 216-meterssvev i Oberstdorf har han overbevist så mange, at han blir å se i VM i skiflyvning til helgen.</p>

Norway's Anders Fannemel soars through the air during the Large Hill Team Ski Jumping World Cup competition in Willingen February 11, 2012. REUTERS/Alex Domanski (GERMANY - Tags: SPORT SKIING)
Oslo, Holmenkollen. Norgesmeserskapet i skihopping stor bakke. Anders Fannemel endte på 21. plass.FOTO: METTE BUGGE

Kun fire hoppere får delta i konkurransen i Vikersund. Aftenposten vet at landslagstrener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen gir den unge honndølen plass på VM-laget.

— Jeg håper på VM-plass, sier Fannemel selv.

Han var med da Norge ble nummer tre i gårsdagens lagkonkurranse i Oberstdorf, der Slovenia for første gang vant denne konkurransen.

Etter det Aftenposten erfarer blir VM-laget i tillegg bestående av Anders Bardal, Tom Hilde og Rune Velta. Med andre ord blir to umeritterte hoppere valgt fremfor de to hopperne som har satt verdensrekord i sin karrière; Bjørn Einar Romøren og Johan Remen Evensen.

Perset med 216 meter

I går ble det bare én omgang i Oberstdorf. Finalen ble avlyst på grunn av dårlig vær.

Anders Fannemel var ikke på laget som deltok i prøve-VM i Vikersund i fjor, da Johan Remen Evensen leverte sine to verdensrekordhopp. Men honndølen fikk testet mammutbakken, og endte opp med 190 meter som personlig rekord.

Etter helgens renn i den gamle skiflyvningsbakken i Oberstdorf står han nå oppført med 216 meter. Fannemel har vist at han er en flyver også.

Anders Bardal har vært selvskreven hele tiden, og Tom Hilde kom inn med selvtillit da han var tilbake etter skaden fra Hoppuka.

Norge tar ut fem hoppere, i tilfelle sykdom eller skade, og trolig er det Bjørn Einar Romøren som får den siste plassen. Egentlig kan man ta ut seks.

Men ifølge Clas Brede Bråthen ønsker man minst mulig konkurranse om plassene når de kommer til Vikersund.

I dytten

— Det er virkelig morsomt å hoppe nå. Jeg er i flyten, forklarer Anders Fannemel fra Hornindal i Sogn og Fjordane, ikke akkurat et typisk hoppfylke.

Han leverte et kjempehopp allerede under kvalifiseringen fredag. 210 meter førte ham over den magiske 200-metersgrensen for første gang.

Norges «nye» hopper begynte på kontinentalcuplaget (COC) da sesongen startet, men han har gjort det så bra der at opprykk ble naturlig. Under verdenscupen i Sapporo tidligere i vinter fikk han 7.- og 10.-plass. I NM i Granåsen ble det medalje for første gang i seniorklassen.

Da nykomlingen nylig leverte et kjempehopp under lagkampen i Willingen i Sveits, og bidro til norsk verdenscupseier, forsterket han sitt VM-kandidatur.

— De siste ukene har vært veldig bra. Jeg er bedre fysisk og teknisk enn noen gang. Det gir en god følelse å fly, sier unggutten selv.

Liten erfaring

COC-trener Jermund Lunder mener at Fannemel har bevist at han er en flyver også.

- Han er den som har hoppet minst skiflyvning i Norges tropp, men han har imponert, sier han.

Lunder synes det er topp at norsk hoppsport fyller på med de ene talentet etter det andre.

— Etter helgens renn i Oberstdorf har jeg fortsatt en følelse av at Norge har et sterkere lag enn det vi hadde før Team Tour. Anders Fannemel er kommet inn på et veldig høyt nivå, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

— Anders er en veldig spennende type, ung og svært ambisiøs og målbevisst. Han har en bra muskulatur og kropp for å drive med den idretten har driver ned. Han er begavet, mener sportssjefen.

I ettermiddag blir VM-laget offentliggjort.