- En hån mot det britiske sykkelpublikummet

Sykkelekspert hardt ut mot Team Sky-vrakingen av Bradley Wiggins.

Bradley Wiggins vant Tour de France i 2012 foran Chris Froome. Nå er briten ute i kulden hos SKY.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

HARROGATE (aftenposten.no): I formiddag la 198 ryttere ut fra sentrum av Leeds og feiret med starten på 101 år gamle Tour de France på ypperlig vis. Og i front av hovedfeltet da rytterne trillet av gårde, var fjorårsvinner Chris Froome fra Team Sky, og spurtkanonen og hjemmefavoritten, Mark Cavendish.

Følg 1. etappe i Tour de France direkte nå

Team Sky har én oppgave i årets Tour, og det er å forsvare Froomes gule ledertrøye fra i fjor. Det skjer uten Sir Bradley Wiggins på laget. For 2012-verdensmesteren er vraket fra laget. Det får TV 2s sykkelekspert Mads kaggestad til å riste på hodet.

— Jeg fatter ikke at Team Sky ikke tok med Wiggins. Det er helt uforståelig. Det er en hån mot det britiske sykkelpublikummet, og overfor sponsorene også. Og ikke minst mot Wiggins selv. Han har betydd så mye for sykkelinteressen i Storbritannia, og han har vist at han er i form. Og så tøff som starten på Tour de France i år er kan jo Froome være hektet av eller få Touren sin ødelagt tidlig. Da hadde det vært greit å ha Wiggins der, så man i hvert fall hadde igjen en mann som kunne ha litt kontroll i toppen der. Jeg tror Froome vinner selv om ikke Wiggins er med, men jeg synes det laguttaket er merkelig, sier Kaggestad til Aftenposten. Les også:

Twitter-nekt

Det er en kjent sak at Froome og Wiggins ikke er bestevenner. Langt i fra. Og det har gått noen kuler varmt mellom de to leirene, blant annet med koner på sosiale medier. Kaggestad mener Team Sky ville vært bedre skodd med Wiggins blant de ni rytterne som kjørte ut fra Leeds i dag.

— Vi har sett det i Touren før, også, det kan være greit å ha to mann å spille på. Jeg har stor forståelse for at de kjører for Froome, men det ville uansett vært en styrke med Wiggins i laget. Men Froome og Wiggins må hate hverandre intenst ettersom de ikke kan kjøre sammen. Men det mener jeg ledelsen i Team Sky burde klart å løse. Jeg synes ikke de utnytter kapasiteten i laget ved å ikke ha med Wiggins, sier Kaggestad.

— Med lønninger på 40 millioner kroner i året burde disse to klart å opptre profesjonelt. Wiggins har til og med sagt at han var klar for å kjøre for Froome. Og med Tour-starten i England ville det vært en drøm for ham. Han er elsket av sukkelpublikummet her, han er en rockestjerne. Men kanskje blir det mer ro i laget når han ikke er med. Det ble jo et voldsomt rabalder i 2012 da kona til Froome angrep både den ene og den andre på Twitter. Jeg tror hun har fått Twitter-nekt i år, sier Kaggestad og ler.

Edvald: - Styrke med Wiggins med

Edvald Boasson Hagen har kjørt de fire siste Tour de France-utgavene for nettopp Team Sky. Men nå sitter han hjemme skadet og må følge det fra TV-en.

- Hvordan vil du beskrive forholdet mellom Froome og Wiggins?

-Jeg har vel egentlig ikke så mye å si om akkurat det. Det er jo kjent at de ikke er verdens beste venner. Men jeg vet ikke om det er medieskapt eller om det er reelt. Jeg har heller ikke vært med i prosessen da laget ble tatt ut, så jeg vet ikke hvilke vurderinger som ligger bak beslutningen om å ikke ta ham med. Men det ville absolutt vært en styrke om han var med på laget. Men samtidig vet jeg ikke hvilken form han er i, sier Boasson hagen til Aftenposten.

- Er du enig i kritikken fra Mads Kaggestad om vrakingen av Wiggins?

— Jeg kan være enig i at det ville gjort laget sterkere, kanskje. Men samtidig kan det ikke kjøres for to mann. Det blir vanskelig. Da er det fare for at man ender opp med en splittelse i laget. Det går ikke. Vi har et sterkt lag på start, og aller helst skulle jeg vært der selv og forhåpentligvis gjort laget enda sterkere, sier Boasson Hagen.

Rittdirektøren håper på jevn kamp

Rittdirektør i Tour de France, Christian Preudhomme, sier til Aftenposten at han forventer et ritt hvor alle vil angripe Team Sky og Froome. Og det fra starten av.

— Det kommer til å bli en fantastisk Tour de France. Det er tøffe etapper allerede fra dag én, så det gjelder å være med i front for de som er tippet å være med og kjempe om sammenlagtseieren. Og Chris Froome er jo en av dem. Mange mener han vil vinne, men han får nok skarp konkurranse. Løypene i år gjør at det blir et taktisk ritt, også. Man må planlegge godt og være forberedt på alt. Jeg håper vi får en situasjon hvor det blir en jevn kamp om den gule trøyen. Da blir det spennende for alle som følger rittet, inkludert vi som er her, sier Prudhomme.