Sport

Alpinsjefen: - Norsk alpinsport er magisk også uten Svindal

Det har så smått gått opp for alpinistenes sportssjef Claus J. Ryste at Aksel Lund Svindal er ute av spill. Nå må blikket rettes framover.

Henrik Kristoffersen imponerte alle – inkludert seg selv – da han vant slalåmrennet i Kitzbühel søndag. Tirsdag kjører han for seier i Schladming.
  • Direkte 17.45: Slalåm i Schladming

— Planene ligger fortsatt fast. Ingen av løperne som fortsatt er med i verdenscupen, kommer til å endre på noe, det gjelder også fartskjørerne. De har sine mål fram mot verdenscupavslutningen i St. Moritz. Fortsatt har vi to mann som kjemper helt i toppen i den totale verdenscupen. Det er helt magisk. Gutta skal gi gass, så vi skal være med i kampen til siste slutt, sier sportssjefen til NTB samme dagen som Svindal møter norsk presse i rullestol på sykehuset i Innsbruck.

Tirsdag kveld kjører Henrik Kristofferen for seier i Schladming.

Det har vært noen hektiske dager for Ryste. Han fikk med seg både en seier og to Svindal-fall i Kitzbühel. Det siste fallet satte kapteinen på sidelinjen resten av sesongen. Men allerede dagen etter var norske alpinister tilbake på toppen ved Henrik Kristoffersen. Sportssjefen opplevde en kort uke der det gikk fra det ene ytterpunktet til det andre.

Les også

Alpinsjefen: - Ikke umulig at Kristoffersen kjører super-G

Veien tilbake

Sportssjef Claus Ryste.

Aksel Lund Svindal slår fast at han skal tilbake. Det er ingen andre planer enn det i hodet hans. Selv om ikke Ryste og Svindal har hatt noen dype samtaler om ukene og månedene som kommer, så vet Ryste hva han skal forholde seg til.— Etter at den første akutte tiden er over, skal vi sette i gang en prosess med hensyn til oppfølging av Svindal. Han skal få all den støtte og hjelp han måtte trenge. Han er jo også en proaktiv fyr som liker å ha mange jern i ilden og som vil ha noe å holde på med, så han har nok noen ideer selv også om tiden som kommer, sier Ryste.

Svindal forteller at han vil senke skuldrene og koble av litt fra både verdenscup og skikjøring. Han vet at det vil gå mellom ni og 12 måneder før han er tilbake.

Så lang tid har han aldri vært ute tidligere, selv om han har vært gjennom omfattende skader også tidligere i karrieren.

Les også

Svindals lege: - Han er som pasient som han er som alpinist, helt fantastisk

Stort savn

Ryste legger ikke skjul på at han kommer til å savne Aksel Lund Svindal veldig mye. Eneren forsvant og det merkes, men samtidig må ikke sportssjefen glemme de andre løperne. Fokuset må rettes framover, der både Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud kan true østerrikeren Marcel Hirscher i totalcupen.

— Jo, jeg kommer til å savne ham veldig. Nå har alle lagkamerater og ansatte snakket sammen om dette. Vi får etter hvert satt hele situasjonen i perspektiv og ser klart risikoen i denne idretten vi driver med, forteller Claus J. Ryste til NTB.

— Men nå må vi rette fokus framover. Vi må dyrke alpinkulturen vår videre. Det som har skjedd, får vi uansett ikke gjort noe med, legger han til.

Han sier til slutt at hans hverdag ikke blir veldig forandret. Det gjelder å støtte opp om både skadde og aktive utøvere, og fortsatt er det to nordmenn som kan vinne verdenscupen. Det er det viktig å huske, selv om kongen er borte i alle fall i resten av denne sesongen. (©NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:

Les også

  1. Svindal møtte pressen: - Det var nesten som en krigsfilm, der den ene etter den andre ble rullet inn

Les mer om

  1. Alpint