Sport

Tror vekten kan bli avgjørende: – Vi har jo litt fleipete sagt at «fett er fart»

Finn Aamodt mener utøvernes vekt kan få betydning i St. Moritz.

Kjetil Jansrud kaster seg ut i VM-løypa som betegnende nok har fått navnet «Freie Fall».
  • Espen Hansen
    Aftenposten

St. Moritz: Om værgudene letter litt på trykket, er det lørdag klart for den store fartsfesten i VM. Fredag lavet snøen ned over VM-løypene, men værmeldingen er positiv. Forhåpentlig kan Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og de andre kaste seg utfor «Freie Fall» som er det betegnende navnet på starten av VM-løypa.

Fra toppen på 2840 meter har løypa de første meterne et fall på 45 grader. Til sammenligning har unnarennet i Holmenkollen ifølge Skiforeningen på det bratteste 35,7 grader. I løpet av rennets første seks sekunder oppnår løperne en hastighet på 130–140 kilometer. Og de tyngste faller fortest.

Både Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal har tidligere snakket om kampen for å bli tung nok, om det å komme seg opp i hundre kilo.

– Vi har jo litt fleipete sagt at «fett er fart», humrer Finn Aamodt som er hovedcoach for tekniske og taktiske idretter i Olympiatoppen.

Det mener han selvsagt ikke bokstavelig. Det handler om vekt, men det handler også om muskelmasse.

– Når vi snakker om gravitasjon, så sier det seg selv at vekt er avgjørende, legger Aamodt til.

Men det er ikke bare snakk om å kjøre rett frem – og ned. Det er svinger, hopp, kuler og terreng som skal bekjempes. Da kommer musklene til sin rett for å finne det beste og korteste veivalget.

– I noen bakker har tyngden mindre å si, slik som på isen og hengene i Kitzbühel. Men slik det er her i St. Moritz, så er det en fordel med vekt, understreker Aamodt.

Les også

Jansrud friskmelder seg selv: - Når starten går, går rullegardinen ned

Kilde: - Fem kilo til

Aleksander Aamodt Kilde (24) er 181 centimeter høy og veier nøyaktig 90 kilo. Til tross for at han er en av de aller best gjennomtrente alpinistene, jakter han mer muskler - og dermed kilo.

– Jeg har tenkt endel på hva som er idealvekten min. Jeg tror det er nærmere 95 kilo. Hvis jeg fremdeles skal holde det gående i storslalåm, må jeg heller ikke bli for tung i forhold til størrelsen.

– Hva skal du gjøre for å øke vekten?

– Jeg må spise mer og trene mer overkropp i sommer. Men jeg må heller ikke bli for stor, for det er ikke bra for aerodynamikken.

– Hvem er størst og tyngst blant dere?

– Dominik Paris er nok den som vinner der, tenker jeg, sier Kilde.

Italieneren veier ifølge lagets pressetalsmann Max Vergani 102 kilo, noe han har gjort de siste tre-fire årene.

Les også

Dette gikk gjennom hodet til Kilde etter VM-skuffelsen: – Er det mulig? Hvorfor meg?

Dominik Paris fra Italia er med sine 102 kilo en av de tyngste som lørdag kaster seg utfor "Freie Fall". Han er også en av de aller største favorittene til utfortittelen.

Viktigere før

Heldigvis er det ikke så enkelt som at den tyngste vinner, da hadde det bare vært å stappe innpå.

– Slik som moderne alpint er blitt, så er det ikke like avgjørende som i gamle dager. De fleste fartsløperne er kraftige og store, men du ser at mindre løpere kan vinne der også, forklarer Claus Ryste som er sjef for alpinseksjonene i Norges Skiforbund.

– Svingene er heftigere, hoppene er heftigere, og da hjelper det ikke bare å være tung, legger han til.

– Luftmotstanden er den mest avgjørende komponenten. Hvis du slår ut med armene, så hjelper det ikke at du er to kilo tyngre, forklarer Ryste.

Onsdag vant Erik Guay fra Canada VM-gull i super-G. Han står i de offisielle listene med en vekt på 84 kilo. De offisielle vekttallene er ofte lettere enn det løperne egentlig veier. Vekten er angitt tidlig i karrieren og blir hengende ved. Så det er ingen vits å se seg blind på tallene fra Det internasjonale skiforbundet.

– Guay kjørte et fantastisk gjennomført løp uten feil onsdag. Derfor vant han, sier Finn Aamodt.

Les også

Vil flytte sesongstarten - på grunn av Johaugs dopingdom

Erik Guay hører ikke med til de virkelig tunge i fartsdisiplinene, men han kjørte likevel fortest i VM-løypa onsdag.

Ikke tema hos kvinnene

Mens fartskjørerne på herresiden gjerne deler sin ønsker om å øke vekten, er det ikke et tema hos kvinnene. Det sier VM-alpinist Maria Therese Tviberg:

– Vekt snakker vi ikke om i det hele tatt. Det er nesten tabu. Så lenge testresultatene våre er gode, så er ikke det et tema. Hun som vant super-G (Nicole Schmidhofer fra Østerrike) er sikkert 25 kilo lettere enn meg. Så den beste skiløperen vinner uansett, sier Tviberg som får støtte av Ragnhild Mowinckel:

– Jeg føler at utstyret nå er så bra at det ikke er de som er tyngst som kjører fortest. Så for vår del ser du at det også kan være de letteste som kjører best. Det er helt utifra kroppsbygning. Vi bygger muskler, så tar vi det derfra, mener Mowinckel.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komikerrollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Finn Aamodt
  2. Kjetil Jansrud
  3. Alpint
  4. St. Moritz
  5. Ragnhild Mowinckel
  6. Aksel Lund Svindal