Basketballspiller slipper ny rettsrunde

<p>Høyesterett behandler ikke saken mot basketspilleren Christer Fonnes.</p>

ULRIKEN - TROMSØ

— Jeg er veldig, veldig lettet. Nå trenger jeg ikke å bekymre meg for enda en rettssak. Det er en ekstrem lettelse, sier Fonnes til bt.no.

Det var i januar 2008 Fonnes kastet en ball etter at pausesignalet var gått i Harstadhallen. Den daværende Harstad Vikings-spilleren traff en kvinne blant publikum, og hun har senere fått varige skader. Hun valgte å gå til sivilt søksmål mot spilleren som kastet ballen.

Gjenkjent

Både i Bergen tingrett og i Gulating lagmannsrett har Fonnes vunnet saken. Den ble anket til Høyesterett, men ankeutvalget har avgjort at saken ikke sendes videre. Dermed er dommen fra Gulating rettskraftig.

- Det har vært tungt å ha saken hengende over seg i så lang tid. I Bergen er det sånn at folk kjenner meg igjen på gaten. Jeg er ikke lenger Christer, basketballspilleren, eller Christer, den hyggelige personen. Nå er jeg han som kastet ballen i ansiktet på en dame, sier Fonnes.

Mens saken har pågått har jobben vært en hjelp.

— Jeg er glad for at jeg jobbet på psykiatrisk avdeling. Der har jeg lært mye. Jeg var ikke langt unna å skrive meg inn noen ganger. Det er den psykiske påkjenningen som har vært verst. Økonomisk har det også vært tungt, men det har ikke vært noe mot den psykiske påkjenningen, sier Fonnes.

Totalt har det kostet ham 200.000 kroner. Noe av det vil han få tilbake, men han har ikke oversikt over regnestykket til slutt. Han er tilkjent saksomkostninger, men det dekker ikke alle utgiftene han har hatt.

— Når saken endelig er over, er det ikke det jeg tenker på, sier Fonnes.

- Trist for alle

Han synes hele saken er trist.

- Det er en uheldig sak, hele greien. Jeg tenker selvfølgelig mest på meg selv nå, men jeg synes veldig synd på henne også. Jeg skulle ønske det var en måte vi begge kunne ha vunnet på. Å skade en tilskuer er det siste jeg ville!

Det var Karoline Olsen som saksøkte basketballspilleren.

— Min klient er skuffet, men hun kan ikke gjøre noe annet enn å ta dommen til etterretning. Hun er skuffet og mener at dommen fra tingretten og lagmannsretten er feil. Men når Høyesterett ikke ville vurdere saken, er den et avsluttet kapittel, sier hennes advokat, Tore Leiros.

Nå kan Fonnes bla om i boken om sitt liv. Han skal se fremover.

- Den dagen jeg fikk vite om dommen, gikk jeg ut og feiret med kjæresten.

— Jeg sendte meldinger og ringte til dem som har støttet meg. Joacim Holter og Marco Elsafadi kan jeg ikke få takket nok, sier Fonnes.

Spesielt toppdommer Holter sin støtte betydde mye.

— At han skulle stille opp sånn, hadde jeg ikke trodd. Nå har jeg fått et helt nytt syn på ham.

Vil spille mer

Fonnes takker alle som har støttet ham, fra dem som har vært der døgnet rundt, til dem som har kommet med støttende kommentarer på gaten.

— Jeg er bare glad for at jeg kan nyte livet igjen!

Med å nyte livet kommer også kanskje basketballen inn igjen. Han ble nødt til å legge opp - i hvert fall inn til videre - mens saken pågikk.

— Jeg har lyst til å spille basketball igjen. Nå handler det om å finne tid, sier Fonnes.

Hjelp fra Niso

— Den lille hjelpen jeg har fått, fikk jeg fra Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (Niso), sier Fonnes.

— Basketballforbundet sa jeg skulle ringe dem når saken var ferdig.

Han opplevde å bli invitert på juridisk fakultet i Bergen som foredragsholder, noe han måtte takke nei til på grunn av at saken pågikk. I advokatmiljøet har saken vært en snakkis.

- Det er mange som har vært interessert i denne saken.

fakta

  • 18. januar 2008 kastet Christer Fonnes en basketball etter at pausesignalet var gått under en kamp mellom Harstad Vikings og Ulriken Eagles. Ballen ble kastet fra like under den ene kurven og mot den andre. Den 600 gram tunge ballen traff tilskuer Karoline Olsen i hodet.
  • Hun pådro seg nakkeskader og langvarig hodeverk, og måtte avbryte utdannelsen sin.
  • Harstad Vikings er senere gått konkurs. Derfor valgte tilskueren å gå til sak mot basketballspilleren som kastet ballen.
  • Fonnes ble frikjent i Bergen tingrett i november 2010. Han vant også i lagmannsretten i januar 2012. I august 2012 ble det klart at Høyesterett ikke behandler saken. Dermed er dommen fra lagmannsretten rettskraftig.