Carlsen kobler gullgrepet – leder hurtigsjakk-VM før siste dag

Magnus Carlsen utmanøvrerte Jan-Krzysztof Duda og tok sin sjuende seier av ni mulige i årets VM i hurtigsjakk. Han kastet Polens hjemmehåp ut av tetrollen.

Magnus Carlsen ligger godt an i tittelracet i hurtigsjakk-VM.

Sammenlagt står Carlsen med kruttsterke 7,5 poeng. Det gjør at han er alene i tet før tirsdagens fire avgjørende partier i Warszawa. Der vil det bli klart om 31-åringen greier å forsvare VM-tittelen fra 2019.

Han topper et halvt poeng foran Aleksandr Grisjtsjuk (Russland), Nodirbek Abdusattorov (Usbekistan) og Jan Nepomnjasjtsjij (Russland).

Duda ga opp etter 59 trekk i mandagens siste parti. Polakken hadde en svært dårlig stilling og lite tid igjen sammenlignet med Carlsen. Det var lenge jevnt mellom dem, men et uklokt tårntrekk fra Duda ga norsk kjempefordel på brettet.

– Det var litt rotete. Jeg kjente at det var litt vanskelig å finne ut av det siste partiet. Jeg valgte å gå inn i et sluttspill som jeg ikke trodde skulle bli så bra for meg, så jeg ble litt overrasket, sa Carlsen til NRK.

Ut av trøbbel

I runden før var Carlsen ille ute mot Aleksandr Grisjtsjuk, men berget likevel remis. Han havnet i trøbbel etter å ha «bukket» og mistet et tårn. TV-bildene viste en tydelig oppgitt verdensener.

Grisjtsjuk fikk et klart overtak på brettet, men han greide ikke å holde på forspranget i et parti med store svingninger. Noen trekk etter tabben var plutselig Carlsen i posisjon til å kunne vinne med svarte brikker. I sluttspillet hadde begge lite tid igjen, og det hele ebbet ut i remis.

Tidligere på dagen tok Carlsen en klar seier over stortalentet Alireza Firouzja, som med svarte brikker tidlig brukte mye mer betenkningstid enn sin norske rival. Etter 15 trekk hadde Carlsen over ni minutter igjen mot Firouzjas tre.

Da var stillingen fortsatt jevn, men noen trekk senere viste sjakkcomputeren at Carlsen hadde et klart overtak på brettet. En overivrig Firouzja greide aldri å finne en vei tilbake.

Tilfreds

18-åringen ga opp etter 53 trekk. Det iranskfødte stjernetalentet representerer Frankrike og blir sett på som en framtidig arvtaker for Carlsen i verdenstoppen.

– Det er alltid veldig tilfredsstillende å slå en av sine sterkeste konkurrenter. Spesielt når han er en representant for en annen generasjon, sa 31-åringen til NRK.

Han vant nylig sin femte VM-tittel i langsjakk. Etterpå antydet Carlsen at det kunne ha vært hans siste mesterskap i den klassiske disiplinen. Samtidig la han til at en VM-duell mot Firouzja kunne få ham på andre tanker.

Carlsen åpnet dag to i Polen med en litt skuffende remis mot georgiske Baadur Jobava. De ble enige om poengdeling etter 68 trekk.

Mer å forsvare

Søndag fikk Carlsen sin beste start på et hurtigsjakk-VM noensinne. Da plukket han 4,5 av 5 mulige poeng.

Etter turneringen skal Carlsen forsøke å forsvare VM-tittelen i lynsjakk onsdag og torsdag.

Nordmannen har tre VM-titler i hurtigsjakk. I 2020 ble mesterskapet avlyst på grunn av koronapandemien.

Aryan Tari, Kristian Stuvik Holm og Johan-Sebastian Christiansen stiller også for Norge i romjulssjakken i Warszawa. Før tirsdagens partier ligger Tari best an på 88.-plass med 4,5 poeng. Holm har samme sum og er noen hakk lenger ned på lista.