Da USA nektet å ta imot OL-sølvet

SPORTSHISTORIEN: Til og med CIA ble innblandet da USA tapte sin første OL-kamp.

Alexander Belov fra Sovjetunionen med den avgjørende scoringen under OL-finalen i 1972 mot USA hvor de vant 51–50.

Hver dag gir Aftenposten deg TV-tipset, et kort tilbakeblikk til en historisk hendelse og et nytt eller gammelt sitat fra sportens verden.

Fredag 10. september:

 • TV-tipset: Norway Chess i Stavanger er i gang. Få med deg 4. runde med Magnus Carlsen ved sjakkbordet. Mesterskapet spilles frem til fredag 17. september, og spillerne skal gjennom 10 runder.

  Starter kl. 16.30 på TV2 Play og TV2 Sport 2.

 • 10. september 1972: I OL i München 1972 tapte USA 50–51 for Sovjetunionen, i en meget dramatisk finale i basketball for herrer. Kampen ble det første tapet til USA i et OL noensinne.

  Fem dager etter massakren i OL-leiren, hvor 11 israelske utøvere ble drept av palestinske terrorister, vant Sovjets basketballag finalen mot USA. Det amerikanske laget hadde hittil ikke tapt én eneste kamp av de 64 de hadde spilt i OL-sammenheng.

  Finalen endte på nervepirrende vis. Sovjet vant etter forvirring rundt en påstått timeout fra deres side. Kampens siste tre sekunder ble derfor spilt på nytt, etter USA allerede hadde jublet for seier i deres favør. Men jubelen stilnet raskt, da Sovjetunionens Alexander Belov fikk ballen i kurven.

  Det ble så mye dramatikk rundt resultatet at CIA var innblandet på et tidspunkt. Etter USA fikk avslag på sin protest, konkluderte nemlig CIA med at juryens valg var et sovjetisk plott. Det ble påstått at tre av jurymedlemmene var kommunister. Noe som kom frem i CIAs rapport.

  Hele det amerikanske laget stemte for ikke å ta imot sølvmedaljen.

  USAs OL-lag fra 1972 er det eneste olympiske laget, i hvilken som helst sport, som har nektet å ta imot en medalje.

 • Sitatet:

  «Han gikk gjennom forsvaret som smør»

  Den avdøde fotballkommentatoren Terje Dalby.