Hylles som helter etter Eriksens kollaps

Da Christian Eriksen falt livløs om på banen, tok lagkamerater og dommeren grep umiddelbart. Nå hylles de verden over.

– Jeg er utrolig stolt av hele laget. Spillerne reagerte utrolig hurtig og jeg kjenner en stor stolthet over mine spillere. Jeg er ekstremt stolt over spillerne og alle omkring, sier trener Kasper Hjulmand på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Lørdag ettermiddag kollapset Christian Eriksen på banen like før pause i EM-kampen mot Finland.

Få sekunder etter Eriksen faller om, vinker Danmarks Joachim Mæhle febrilsk etter hjelp. Den britiske dommeren Anthony Taylor stopper umiddelbart kampen og ber om medisinsk assistanse.

Kaptein og Eriksens nære venn Simon Kjær spurter til med flere lagkamerater.

Da er Mæhle allerede i ferd med å legge Eriksen i stabilt sideleie.

Bilder viser Kjær med hånden i Eriksens munn, for å sikre frie luftveier. Før helsepersonell rekker å komme til banen, starter Kjær med livreddende førstehjelp.

Mens den førstehjelpen pågår, får Kjær de danske landslagsspillerne til å stille seg opp som en mur rundt Eriksen for å skjerme ham.

Kjær og Danmarks keeper Kasper Schmeichel følger den dramatiske situasjonen sekund for sekund, mens de andre spillerne har snudd ryggen til. Flere kjemper mot tårene.

Schmeichel trøster og holder rundt Eriksens gråtende kjæreste ved sidelinjen. Bilder viser senere at både Kjær og Schmeichel forsøker å trøste henne.

– Heroisk innsats

Nå hylles de danske landslagsspillerne og dommer Anthony Taylor verden rundt.

– Gi Kjær og Schmeichel Ridderkorset. Og årets dansker. Og Hall of Fame. Gi dem alt, skriver en på Twitter.

– Simon Kjær var en fantastisk leder og helt i dag, skriver Sportbible.

– Han gjorde en heroisk innsats, skriver Daily Mail om Kjær.

– De vil alltid være danske helter, skriver VGs kommentator Trond Johannessen.

Selv prins William gikk ut på Twitter og hyllet helsepersonell og dommer Anthony Taylor:

– Oppmuntrende nyheter om Christian Eriksen, vi tenker alle på ham og hans familie. Godt jobbet av helsepersonell og Anthony Taylor for å handle behersket og raskt, skriver han.

– Stor respekt til danske spillere for deres raske respons til sin lagkamerat og venn Christian Eriksen i kveld: Kjær og Schmeichel – og større til Eriksens partner. For å være helt ærlig, vet jeg ikke om kampen burde ha fortsatt i kveld. Danskene kan ikke ha hatt rett sinnstilstand, skriver fotballskribent i Times Sport Henry Winter på Twitter.

Han hyller også dommeren:

– Av alle raske avgjørelser Anthony Taylor har tatt i sitt liv som dommer, var kveldens reaksjon den mest avgjørende. Respekt til Taylor for raskt å innse alvorligheten i situasjonen i København og få helsepersonell til å hjelpe Christian Eriksen. Helsepersonell var også superb, skriver han.

– Vi fikk Christian tilbake

Helsepersonellet kom etter kort tid løpende inn på på banen. Danmarks landslagslege Morten Boesen var blant de første som kom frem til Eriksen, skriver blant andre danske Ekstra Bladet og Politiken.

Legen skjønte raskt at situasjonen er svært alvorlig.

– Vi ble kalt på banen da Christian falt om. Jeg så ikke akkurat det selv, men det ble raskt klart at han hadde kollapset, sier Boesen i et møte med pressen lørdag kveld.

Han forteller at den dramatiske situasjonen utviklet seg raskt – og i en alarmerende retning:

– Han lå på siden da vi kom fram til ham. Da hadde han både pust og puls. Men det bildet endret seg raskt, og han mottok deretter livreddende hjertemassasje.

Han legger vekt på at de fikk «fantastisk hurtig hjelp» fra stadionlegen og resten av beredskapsteamet.

– Vi fikk Christian tilbake, forteller Boesen.

– Han snakket til meg før han ble kjørt til sykehuset.

Før kampen ble gjenopptatt klokken 20.30 kom meldingen om at Eriksen var våken og stabil. Eriksen skal selv ha snakket med landslagskameratene.

Men Kjær maktet ikke å fullføre kampen.