Sport

Her er sportshøydepunktene i 2019

Du slipper å fortvile lenge over at Tour de Ski og hoppuka er over.

Bjarte Myrhol, Sander Sagosen og Torbjørn Bergerud skal prøve å hente gullet hjem fra Danmark.
  • sindre.trygsland@ntb.no

2018 var et spektakulært år sett med norske idrettsøyne. OL-suksess i Sør-Korea, norske bragder i EM i friidrett, gullball til Ada Hegerberg og Ole Gunnar Solskjær som tok over Manchester United. Kan 2019 følge opp? Det er i hvert fall nok av muligheter for norske utøvere til å vise seg fram.

Allerede kommende uke blir det håndballfest med det norske herrelaget som har utviklet seg til å bli blant verdens beste. I VM i Danmark får de sjansen til å bevise det nok en gang. 11. januar åpner de norske gutta mot Tunisia, før de i tur og orden møter Saudi-Arabia, Østerrike, Chile og vertsnasjon Danmark i gruppespillet. I 2017 spilte Sander Sagosen & co. seg helt til finalen. Der ble det tap for Frankrike.

Les også

Herrelandslaget tør der andre tier: – Vi går for gull

Norske gullhåp

Det er mange store vintermesterskap på menyen. Først ut er snowboarderne og fristilkjørerne, som mellom 1. og 10. februar skal konkurrere i Utah i USA.

I svenske Åre skal Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal, Ragnhild Mowinckel og flere kjempe om medaljer i alpin-VM fra 5. til 17. februar.

Les også

Svindals kne vondere enn på lenge

For den norske skøyteeliten venter tre mesterskap tidlig i 2019. Først VM i enkeltdistanser i Inzell fra 7. februar. Deretter sprint-VM i Heerenveen i slutten av februar, før det smeller i Calgary med allround-VM 2. og 3. mars. Norge har flere gode kort på hånden, med Håvard Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen i spissen.

Aksel Lund Svindal har valgt å fortsette karrieren også denne sesongen. Gir det belønning i form av VM-medaljer i Sverige?

Johaug-comeback

Norske utøvere dominerte stort i OL i Sør-Korea, og de blir neppe mindre suverene i ski-VM i østerrikske Seefeld som starter 19. februar. Der skal det konkurreres i langrenn, kombinert og hopp. Ekstra interessant blir det å følge Therese Johaugs mesterskapscomeback.

Les også

«Alle» dropper Tour de Ski. Her er fire forslag som kan endre dette

30-åringen har fra før fire individuelle VM-gull, og hun er ekstremt motivert for å pynte på den statistikken etter nesten to år på sidelinjen. Johaug har imponert i comebacket etter utestengelsen og vil være storfavoritt på distanseøvelsene, i tillegg til på stafetten med Norge.

Favoritt er nok også Johannes Thingnes Bø i skiskytter-VM i Østersund som starter 7. mars. 25-åringen fra Stryn har vært i fyr og flamme så langt denne sesongen. Thingnes Bø har fra før to individuelle VM-gull. Sjansene for at det tallet er større etter mesterskapet i Sverige er store.

Les også

Overlegen Thingnes Bø imponerer: – Ellevilt hvor god han er

Therese Johaugs mesterskapscomeback er et av de store høydepunktene i 2019.

Norsk VM-jubel i Frankrike?

Det er mange VM for norske lag i 2019. I mai er det ishockeyherrenes tur. De reiser til Slovakia for å bryne seg på tøff motstand. Mesterskapet starter 10. mai, og Norge kunne knapt fått en tøffere start. De møter Russland i åpningskampen.

Et av årets høydepunkter blir damenes fotball-VM som spilles i Frankrike. Norge imponerte stort da de slo EM-mester Nederland for å kvalifisere seg. Det blir spennende å se om de norske kvinnene kan fortsette den gode trenden i mesterskapet som varer fra 7. juni til 7. juli. Norge er i gruppe med Nigeria, Sør-Korea og vertsnasjon Frankrike. De åpner VM 8. juni mot det afrikanske laget.

De norske fotballkvinnene jublet for VM-plass etter å ha slått Nederland i Oslo. I juni skal de prøve seg mot verdenseliten i Frankrike.

Ny situasjon for Kristoff

6. juli starter den 106. utgaven av Tour de France. Med norske øyne er utgangspunktet litt annerledes enn før. UAE, laget til Alexander Kristoff, har nemlig hentet inn en ny spurtkanon i colombianske Fernando Gaviria. Ikke bare gjør signeringen det usikker om Kristoff skal sykle det franske rittet, men om han gjør det, kan det være i en annen rolle enn tidligere år. Svaret får vi til sommeren.

Kristoff, Edvald Boasson Hagen og resten av den norske eliten vil også få muligheten i et VM i løpet av året. I Yorkshire i England skal det sykles om VM-titler både for damer og herrer mellom 21. og 29. september.

Les også

Vi ba 16 av våre idrettsstjerner om å kåre sitt beste minne fra 2018. Dette svarte de

Ny sjanse for friidrettsheltene

Norge er på vei inn i en ny gullalder på friidrettsbanen. EM ble en seiersmarsj, med gull til blant andre Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen. I tillegg tok også Henrik Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal medaljer. I VM i Qatar, som strekker seg fra 28. september til 6. oktober, blir konkurransen enda tøffere. Det er likevel god grunn for nordmenn til å ha store forventninger.

Ikke et år uten mesterskap for de norske håndballjentene. EM i 2018 ble en gedigen nedtur, med exit allerede i gruppespillet. I VM har Thorir Hergeirsson trolig flere nøkkelspillere tilbake, som Nora Mørk, Amanda Kurtovic og Stine Skogrand. Er det nok til å sikre VM-gull i Japan? Mesterskapet starter 30. november.

Les mer om

  1. Norsk fotball
  2. Kjetil Jansrud
  3. Henrik Ingebrigtsen
  4. Edvald Boasson-Hagen
  5. Karoline Bjerkeli Grøvdal
  6. Tour de France
  7. Karsten Warholm