Sport

- Jeg håper ikke nordmenn hater oss

Umenneskelige Peter Prevc (23) på vei til å bli historisk.

Peter Prevc er suveren i hoppbakken. Han vant for 11. gang denne sesongen. Hna tives spesielt godt i Norge. Foto: NTB Scanpix

 • Mats Slaastad Birkelund

VIKERSUND: 23 år gamle Prevc tok søndag sin ellevte verdenscupseier denne sesongen – av 19 mulige.

Verdens beste skihopper er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene. Rekorden for antall seiere pr. sesong tilhører Gregor Schlierenzauer. Han vant 13 ganger i 2009. — Det er bare å ta av seg pannebåndet og bøye seg det, sier sportssjef Clas Brede Bråthen, mens han bokstavelig talt gjør nettopp det.

Les også

Denne mannen avverget det som kunne blitt en alvorlig ulykke

— Det er liksom sånn, jeg føler jo innimellom at det er litt utgjort da vi har slitt med Gregor Schlierenzauer i fryktelig mange år. Da han endelig var ute av kartet, kom det jaggu meg en annen gitt. Og han skulle bare overgå alt det Schlierenzauer gjorde i løpet av en sesong, sier Bråthen.

Nå har Prevc 11 forsøk igjen på å ta Schlierenzauers rekord.

— Jeg tenker ikke på slike tall. Jeg hopper på ski for å komme langt ned i bakken hvert eneste hopp, sier han.

Les også

Stjernen trengte pustehjelp etter kjempehoppet: - Kunne satt verdensrekord

Prevc falt og vant

I søndagens andreomgang forsøkte Prevc så godt han kunne å ta verdensrekorden på 251,5 meter. Med litt bakvind fikk han en høy svevkurve. Han prøvde å dra ut noen ekstra meter. Det gikk utover landingen, og Prevc var nedi på 249 meter.

— Jeg husket at det i fjor var enkelt å stå på 250 meter, men da hadde jeg en helt annen svevkurve og mindre fart på grunn av oppdriften. Nå klarte jeg ikke helt å se hvor høyt jeg faktisk var. Når jeg landet kom overgangen brått på. Den er krapp og tøff, sier Prevc.

På tross av det vant han sin 11. verdenscupseier denne sesongen.

Etterpå tok han seg tid til også å rose nordmennene, som hadde fem blant de åtte beste.

- Håper dere ikke hater oss

— Norge har et veldig godt lag. Men vi (Slovenia) har vunnet alle fem konkurransene i Norge. Jeg håper dere ikke hater oss likevel, sier Peter Prevc og smiler.

Andreas Stjernen ble den tredje nordmannen til å havne på pallen i Vikersund denne helgen, etter Kenneth Gangnes (fredag) og Johann André Forfang (lørdag).

Både Stjernen (249), Gangnes (248,5), Forfang (243,5) og Tande (242,5) satte personlige rekorder søndag.

Verdensrekordjaget fortsetter garantert i Planica i mars. De tørster etter å ta tilbake rekorden. Prevc landet på 248,5 med nedslag i fjor.

— Ja, det er mulig å hoppe fem meter lenger der med oppdrift, sier han, og legger til:

— Men jeg går ikke rundt med et mål om å ta verdensrekorden. Da ender man til slutt på sykehus. Vi får hoppe, og se hvor langt det går, sier han.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen:

 1. Les også

  Verdensrekordholderen trøbler i Vikersund: - Det er stusselig

 2. Les også

  Andreas Stjernen snuste på verdensrekorden i Vikersund

 3. Les også

  Verdensrekordholderen sliter i Vikersund i år

Les mer om

 1. Hopp