Sport

Tour de Farce

Som i Agatha Christies "Ti små negerbarn" har den ene etter den andre av favorittene forsvunnet ut av Tour de France før start. Skal vi le eller gråte?

  • Espen Hansen
    Aftenposten

På podiet i "Salle de Schweizer" i Palias de la Musique et des Congres sitter CSC-direktør Bjarne Riis og forklarer hvorfor han har sendt hjem Ivan Basso. Det var jo Basso som skulle sørge for et heidundrende tiårsjubileum for Riis' egen seier i Tour de France.Riis er fattet, forklarer seg profesjonelt om at indisiene er så sterke mot Ivan at han ikke hadde noe valg. Sammen med direktørene i de andre lagene er han blitt enige om å følge de etiske lovene som alle har skrevet under på. Er man under mistanke for doping, har man ingenting i et ritt å gjøre. Ut med Ivan Basso!— Du er jo treneren til Basso. Hvordan i himmelens navn kunne du unngå å vite noe om hans tilknytning til denne legen i Spania, spør en amerikansk journalist.- Jeg har alltid stolt på Ivan. Det gjør jeg fortsatt. Han bedyrer sin uskyld, og sier at han aldri har vært hos legen. Alt har alltid vært perfekt med Ivan. Han har aldri avlagt en positiv dopingtest, understreker Riis med alvorlig mine.

1996. INGEN klarer helt å skjønne hvordan Bjarne Riis kunne vinne verdens råeste sykkelritt. En Tour-vinner fra paddeflate Danmark! Klart det spekuleres. Dansk TV følger Riis tett, og et par år senere vises en dokumentar. Den mer enn antyder at dansken hadde hjelp av det forbudte stoffet EPO og en italiensk sykkellege med tvilsomt rykte, på sin vei mot toppen. Riis er med i programmet og forsvarer seg heller dårlig. "Jeg har aldri testet positivt", svarer han gang på gang på spørsmålet om han har dopet seg.Nei, det er mange som aldri har testet positivt. Men betyr det at de har rent blod i årene? Selvsagt ikke. Juksemakerne har alltid ligget et godt stykke foran kontrollørene, og sannsynligvis gjør de det fremdeles.I Norge har sykkelsporten kanskje det verste ryktet av alle når det gjelder doping. Lance Armstrong kommer aldri til å kunne kvitte seg med dopingmistankene. Brukte han prestasjonsfremmende midler før han fikk kreftdiagnosen? Gjorde han det etterpå? Beskyldningene fra mennesker som tidligere sto ham svært nært er mange og intense. Går det an å gjøre det Armstrong gjorde uten å være dopet? Svaret vil vi sannsynligvis aldri få.

2006. I dag starter Tour de France for 93. gang. Et vanvittig, fascinerende slit som samler enorme tilskuermengder både langs løypa og ikke minst foran TV-skjermen.Thor Hushovd skal forsvare den grønne trøya. Kampen om sammenlagtseieren er vidåpen etter at Ullrich, Basso, Mancebo og flere av de andre forhåndsfavorittene er sendt hjem i skam. Mistanken vil henge over alle som er med. Stakkars den som vinner. Vil noen huske Tour de France 2006 for annet enn en skandale som er større enn da hele Festina-laget ble kastet ut i 1998? Neppe.Midt oppi alt dette sitter noen seriøse idrettsutøvere.- Vi er tross alt noen som holder på med dette på en normal måte, sier Thor Hushovd, og trolig har han et poeng:Også i sykling kan man bli veldig god på en naturlig måte. Spørsmålet er bare: Kan man bli god nok?

Les også

  1. Mads Kaggestad: Er ikke overrasket

  2. Blod på hendene

  3. - I fullstendig sjokk

  4. Utestengte erstattes ikke

Ivan Basso Født: 26/11-1977. Hjemland: Italia. Lag: CSC. Proff siden1998. I Touren: 2001: Brøt. 2002: Nr. 11. 2003: Nr. 7. 2004: Nr.3. 2005: Nr. 2.
Jan Ullrich Født: 2/12-1973. Hjemland: Tyskland. Lag: T-Mobile.Proff siden 1995. I Touren: 1996: Nr. 2. 1997: Nr. 1. 1998: Nr. 2. 2000:Nr. 2. 2001: Nr. 2. 2003: Nr. 2. 2004: Nr. 4. 2005: Nr. 3.

Les mer om

  1. Tour de France