Sport

Pappa Forfang og idrettshistoriker enige: – Laggullet overgår sølvet

– Han er tidenes idrettsutøver fra Tromsø, ingen tvil om det, sier idrettshistoriker.

JUBEL: Robert Johansson, Johann Forfang, Andreas Stjernen og Daniel André Tande jubler for OL-gullet.
  • Tobias Stein Eilersen

Idrettshistoriker og tidligere sjefsredaktør i iTromsø og Nordlys, Jonny Hansen, er ikke i tvil om at Norges første laggull i hopp med Tromsø-gutten Johann Forfang på laget, er tidenes prestasjon av en Tromsø-utøver.

– Olympisk gull er det største man kan oppnå. Selv om han må dele gullet med tre andre så er dette den desidert største prestasjonen av en Tromsø-utøver gjennom historien, sier Jonny Hansen til iTromsø.

– Overgår VM-gull

Hansen mener at dagens prestasjon overgår Anita Andreassens VM-gull i hundekjøring.

– Det har vært tidenes prestasjon hittil, men ikke noe kan mål seg med olympisk gull.

– Overgår laggullet Forfangs individuelle sølv i normalbakken tidligere i OL?

– Gull er gull, om det er lag eller individuelt. Så lenge det er en olympisk øvelse, så er det nok større. Forfang fremstår som den desidert største idrettsutøveren fra Tromsø gjennom tidene, det er min mening, sier Hansen, og kommer med et lite stikk.

– Det eneste er jo at det skulle ha skjedd på hjemmebane (Tromsø var søkerby til OL i 2018, journ.anm.). Tenk for en fest det ville ha blitt i byen med Forfang-gull på hjemmebane, sier Hansen.

Les også

  1. Det var OL-gullet de lengtet etter. Etterpå var Stöckl paff: – Hva skal jeg si?

  2. Forfang og Norge hylles av Scheie etter historisk OL-gull: – Laget er fantastisk

– En lettelse

En mann som var ekstra stolt i dag var Forfangs pappa, Hugo Forfang, som fulgte rennet hjemme fra sofakroken på Slettaelva.

– Lettelse er vel den første følelsen jeg kjenner på nå. De var favoritter og Norge har vært favoritter i storbakkerennet tidligere OL også. Nå er Johann en del av verdens beste lag, og det er selvfølgelig helt fantastisk, sier Hugo Forfang til iTromsø.

SPENT: Mamma Arnfrid og pappa Hugo fra lørdagens konkurranse i storbakken, som ble en liten nedtur med «kun» 5.-plass til sønnen.

Dermed kan sønnen reise hjem med OL-sølv fra normalbakke, 5.-plass i storbakkerennet og OL-gull i lagkonkurransen, som var Norges første siden konkurransen ble en del av OL-programmet i 1988.

– Er det større enn sølvet?

– Gull er det største. Det var hovedmålet foran denne sesongen, å innfri i Sør-Korea og være en del av laget. Så jeg ser jo hvor fornøyd Johann er både over prestasjonen og det å dele gullet med lagkameratene sine.

– Synes du sønnen din nå kan kalle seg tidenes idrettsutøver fra Tromsø?

– Jeg tenker ikke så mye på det, men nå er det vel dokumentert. Han er den eneste med OL-gull. Det er stort for han å være en del av, og dette laget er jo fantastisk. Samholdet de har er helt unikt, så dette er virkelig fortjent, sier Forfang.

– Glad det er over

Nå er Hugo Forfang «søkksliten» etter halvannen uke med intens spenning.

– Jeg klarte ikke å sitte og se på rennet i dag, jeg måtte ligge på rygg, så sliten var jeg. Jeg er glad OL er over, for jeg er søkksliten, sier Forfang og utdyper.

– Jeg orker ikke å gå på jobb en gang i dag, sier faren.

Hugo Forfang sa at han hadde 216 i puls da sønnen tok OL-sølv sist helg.

– Hvor høy var pulsen i dag?

– Det orker jeg ikke å tenke på en gang, men den var høy, flirer faren.

Han tviler på at det blir høy champagnefaktor på sønnen i dag.

– Han er ikke så glad i slikt. Han er ganske avholds. Han vet også at det er mange og viktige konkurranser igjen av sesongen.

Tror han blir i toppen

Nå håper og tror han sønnen har kommet for å bli i toppen.

– Det var enorm fallhøyde før storbakkerennet. Både folk i Tromsø og meg selv trodde han skulle ta gullet, så da ble det en skikkelig skuffelse der og da. Lufta gikk litt ut etter førstehoppet, der han også erkjente at han ble litt for het i toppen. Men det sier seg selv, når man er skuffet over å være nummer fem i verden, at han har kommet langt, sier Forfang.

– Tror du han har kommet for å bli i verdenstoppen?

– Det har vært planen hans helt siden han var liten, å stabilisere seg i toppen og bli der lenge. Han er yngst på laget nå. De eldste er 30 år, mens han er åtte år yngre, så han har to OL til han er der, men tiden vil vise om han klarer det, sier faren.

Tromsø-tur blir det ikke før til påsken etter årets siste renn i slovenske Planica.

– Vi kommer ikke til å gjøre noe spesielt uten om det vanlige, der vi treffes og koser oss litt. Johann blir vel å dra og møte kompiser, så dra litt på toppturer. Tiden kommer nok til å gå mye til det, sier Hugo Forfang.

– Bør han få statue i Tromsø allerede nå?

– Det var litt tidlig, men jeg håper vi får et stillas og en hoppbakke så det kan bli storbakkerenn i Tromsø, det ville ha vært en fin start, sier faren til den ferske OL-vinneren og legger til.

– Og så vil jeg få takke Tromsøværingene. Jeg kjenner at engasjementet for Johann er virkelig ekte, så det setter jeg og hele familien utrolig stor pris på, sier den stolte faren.

Les mer om

  1. OL
  2. Tromsø
  3. Johann André Forfang
  4. Pappa
  5. Hopp
  6. Gull