Sport

Ville lagt opp uten gull

<strong>WHISTLER (Ap.no):</strong> Petter Northug gjentok flere ganger at han ville lagt opp dersom han måtte reise hjem fra OL uten gull.

Kklokken fem over fire i natt steg Øystein Pettersen og Petter Northug øverst opp på seirespallen i Whistler.
  • Kurt B.M. Haugli

Les også:

Klokken 04.06 i natt norsk tid fikk Petter Northug og Øystein Pettersen gullmedaljene sine. Etterpå møtte de pressen igjen, og det var en tydelig lettet Northug som innrømmet at gullpresset hadde vært tøft:

— Hvis jeg hadde vært nødt til å reise hjem herfra uten gullmedalje, ville jeg lagt opp som skiløper. Det ville blitt så vanskelig å motivere seg for en ny start igjen i mai, sa trønderen.

- Er du helt sikker på det?

— Ja.

- Hva skulle du gjort da?

— Tja, jeg måtte vel begynne å jobbe på gården hos pappa, sa Northug.

Men med gullmedaljen allerede i bagasjen, vil mannen med det voldsomme rykket glede langrennsinteresserte nordmenn i mange år fremover. Etter OL i Vancouver er VM på hjemmebane i Holmenkollen neste år det store målet.

Gutten som for bare to døgn siden ikke ville snakke med andre enn sine nærmeste var i storslag etter medaljeutdelingen.

— Jeg ville vel fått 21 års fengsel hjemme i Norge med de resultatene jeg hadde før sprintstafetten, sa han med et lurt smil.

Petter Northug var som eneste stor smilende gladgutt etter å ha fått sitt første OL-gull rundt halsen i Whistler i kveld.

Snakket og snakket

Sitatstrekene haglet etter at Petter Northug snakket og snakket.

Petter Northug gjorde noe han ikke har gjort tidligere denne sesongen.

Det kom til å handle om sjakkspill mot bestefaren, kortspill på PC'en og selvfølgelig mye om hvordan det var å endelig lykkes maksimalt i den aller største av alle store idrettskonkurranser.

Gråt alene

Mannen som har fått et image som litt småtøff og rampete måtte innrømme at seieren på sprintstafetten hadde satt sine spor.

- Det kom tårer da jeg satt for meg selv i dag. Da forsvant imaget i dass, sier han og smiler.

For første gang under disse lekene er ikke Petter Northug omgitt av ledere og beskyttende presseattachéer fra Olympiatoppen. Det er bare han og Øystein Pettersen som ser ut til å ha all verden av tid til å snakke om løpet og livet i sin alminnelighet.

Han fortellet at det var hans eget valg at han ikke ville snakke på skistadion etter den skuffende 30 kilometeren.

— Greit for meg å gjøre det på den måten. Det var jeg som ga beskjed på stadion at jeg heller ville ta en prat dagen etterpå, sier Northug som stilte til pressekonferanse klokken 08.00 morgenen etter det skuffende løpet.

Lettelsen

Petter Northug har allerede fullt fokus på de neste to øvelsene. Det er snakk om en stafett onsdag og en femmil søndag.

— Dette gullet gjør det så utrolig mye lettere å forberede seg til resten av OL. Nå har jeg bare fullt fokus fremover.

Ingen vits å vise finalen på TV

Petter Northug var i slag på en måte som vi ikke har sett ham siden barenskirenn-dagene. De smått sterke meldingene haglet.

- Verdenscupen. Ja den er jo avgjort. De trenger ikke vise finalene i Falun på TV en gang, fleiper Northug som har en ledelse i verdenscupen på 297 poeng.

Det er med andre ord avgjort.

— Verdenscupseieren feirer jeg i Oslo. Ingen vits å feire noe sånt i Sverige.

Ferdig med en liten fest

Mye kom til å handle om Petter Northug. Men det så ikke den andre norske gullvinner Øystein Pettersen ut til å bry seg nevneverdig om.

- Jeg er er stolt over å ha gått på samme lag som Petter. En grepa kar og kompis på alle mulige måter.

Øystein Pettersen er ferdig med OL, men det betyr ikke at han kommer til å slå ut håret fullstendig i den trendye alpinbyen Whistler.

— Litt kake også blir det vel en bedre middag med noe godt i glasset, fortalte Øystein Pettersen med et kjempesmil.

Les mer om

  1. OL