Sport

Henrik Ingebrigtsen: - Det virker som det er veldig mange som gjør ting halvveis

Norsk friidrett sliter. Det gjør ikke Henrik Ingebrigtsen.

Selv om Henrik Ingebrigtsten liker å være en «einstøing fra Sandnes», liker han også sin nye tilværelse som samboer med kjæresten Liva Eie Børkja. I kveld sitter hun på tribunen i Monaco.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

Tirsdag ettermiddag. På telefonen hadde vi avtalt å møtes 13.00 på Håbafjell. Seks minutter bak skjema parkerte han den blå sportsbilen i oppkjørselen og kom slentrende mot ytterdøra iført joggesko, jeans og svart t-skjorte. Vennlig blikk. Fast håndtrykk.

— Eg har fått trykkbølgebehandling på tåå eg slide me. F... så vondt. Men det hjelpe.

- Så nå e alt i orden?

— Det vett eg'kje. Det blir jo'kje bra før eg tar ein lengre pause og det e'kje aktuelt. Det handle bare om å tåla å ha det vondt. Det e'kje någe problem.

Rekordkveld?

Med tiden 3.32,85 løp Henrik Ingebrigtsen en meget sterk 1500 meter i Paris for to uker siden. I kveld løper han for norsk rekord i Monaco. Oppladningen tok han hjemme i Sandnes.

Henrik Ingebrigtsen vet ikke helt hva det er som feiler ham. Bare at det gjør j..... vondt hver gang han tar på seg piggsko. Likevel går han for ny norsk rekord når han fredag kveld løper 1500 meter i Monaco. Alle de beste i verden er med. Det er som en VM-finale. Og tidspunktet på sesongen er perfekt.I fjor løp han 3.31,46. Denne sommerkvelden håper han å forbedre sin norske rekord. Kanskje 3.30?

— Eller kanskje 3.29, sier Ingebrigtsen.

I et norsk idrettslandskap der det er langt mellom de som våger å stikke seg fram, kommer Henrik Ingebrigtsen løpende mot deg. Han sier det han mener og gjør ting på sin måte. Han setter seg høye mål og er ikke redd for presset som følger med. Det er befriende. Det funker.

— Det virker som det er veldig mange i norsk friidrett som gjør ting halvveis. Mange slurver. Før start. Folk er ukonsentrerte. De satser ikke. I hvert fall ikke 100 prosent. Det er en forutsetning at folk vil løpe til de spyr. Du må presse deg selv. Hvordan skal du ellers bli god?

Les også

Friidrettsforbundet mister generalsponsor

— Er ikke det et typisk norsk problem i flere idretter?

— Jo, kanskje. Men det er ikke sånn i langrenn. Der får de det til. Der er det annerledes.

Urolig måned

Det er bare halvannen uke siden hovedsponsor DNB valgte å si opp sin avtale med friidrettsforbundet. Det skjedde bare dager etter at det ble kjent at en av norsk friidretts største profiler er tiltalt for vold mot sin samboer.

Da lag-EM ble arrangert i Russland i slutten av juni, endte det med desidert sisteplass og nedrykk på det norske laget. Henrik Ingebrigtsen fulgte mesterskapet fra sofaen og mener norsk friidrett «ikke er noe å rope hurra for, akkurat».

— Det var ikke kjekt å se på. Vi har ingenting på det nivået å gjøre. Det er tydelig.

- Forstår du at DNB valgte å si opp avtalen?

— Jeg skjønner at det ikke er så gunstig som de skulle ønske det var. DNB er ute etter logoeksponering. Og det får de ingenting av sånn situasjonen er nå.

- Hva er statusen til norsk friidrett?

— Nordmenn bryr seg bare om medaljer.

- Javel?

— Vi tok flere medaljer før, men det var ikke representativt for nivået. I VM i Moskva i 2013 hadde Norge tre løpere i finaler. Det er sykt bra. Så nivået er ikke så mye dårligere nå enn før, sånn egentlig.

- Hvordan jobbes det i norsk friidrett nå?

— Før OL i 2012 (5. plass journ. anm) hadde jeg nesten ikke økonomisk støtte. Jeg fikk noen flybilletter og bodde på sofaen til en kompis av en kompis i Flagstaff da jeg var på høydetrening der. Det var kun pappa og jeg som styrte treningen, men det gikk jo greit. Alle roper om at friidrettsforbundet ikke gjør en god nok jobb, men den viktigste jobben må utøveren gjøre selv. Det er fullt mulig å bli god i Norge også. Det er jeg sikker på.

- Hvilken kontakt har du med friidrettsforbundet i dag?

— Veldig lite. Mest administrativt, egentlig. Vi sender noen e-poster innimellom. De fikser flybilletter og spør hvilken størrelse på hettegenseren jeg vil ha.

Håpet heter Henrik

Johan Kaggestad er tidligere landslagstrener i friidrett. Han mener seniornivået akkurat nå er «veldig dårlig».

TV 2-profilen Johan Kaggestad var tidligere landslagstrener i friidrett.

— Jeg er bekymret for måten man utvikler friidretten på i Norge. Vi mangler et sterkt landslag. For mange jobber hver for seg på hvert sitt sted. Vi har for mange «småkonger» og ikke noe godt nivå i hver øvelsesgruppe, sa Kaggestad til Aftenposten i slutten av juni.Etter kveldens 1500 meter i Monaco reiser Henrik Ingebrigtsen til høydetrening i sveitsiske St. Moritz. Brødrene Filip (22) og Jakob (14) er selvfølgelig med. I Sveits skal en ny formtopp bygges opp frem mot VM i Beijing i slutten av august. Treningsprogrammet er naturligvis skreddersydd av trener og far Gjert Ingebrigtsen.

— Det er sånn jeg liker det. Pappa pleier å si at vi bor der vi bor. Det er et stykke til Oslo og Olympiatoppen, sier Henrik Ingebrigtsen.

Timeout

Tirsdag ettermiddag. Noen timer senere. I et byggefelt på Håbafjell suser en nyklippet 24-åring rundt på longboard. Mannen på rullebrettet, peker og ler mens han svinger unna barnevogner og familier som har våget seg ut i sommeren.

— Jeg er jo ganske god, da, roper han.

En nabo vinker. Ber ham være forsiktig. Henrik Ingebrigtsen bare smiler.

NB: 1500-meteren i Monaco starter etter planen kl 20.15 fredag kveld. Løpet ser du direkte på NRK 1.

Les også

  1. Ingebrigtsen gjorde jobben: Løp under VM-kravet

  2. Storm håper å få inn norskamerikaner

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Henrik Ingebrigtsen