Sport

Spår medaljer til Rogaland: - Vi har landets beste skøytehall

Fem år etter at Sørmarka Arena sto ferdig begynner regionen å vise igjen på skøytekartet. Neste mål er seierspallen i nasjonal sammenheng.

PÅ GANG: Mikael Flygind Larsen, til venstre, er trener for elitegruppen på Wang Toppidrettsgymnas og i Stavanger Sandnes Skøyteklubb. Her sammen med klubbens tre NM-deltakere, Ingeborg Espeland (16), Magnus Dahle (18) og Marit Fjellanger Bøhm (27). Foto: PÅL CHRISTENSEN

  • Jan-erik Larsen

STAVANGER (Aftenbladet): Om en drøy uke (19.-20. desember) deltar tre løpere fra Stavanger Sandnes Skøyteklubb, Ingeborg Espeland (16), Magnus Dahle (18) og Marit Fjellanger Bøhm (27), i NM allround i Sørmarka Arena, to av dem debutanter i seniorsammenheng. Uten kyssesyke hadde også Simen Rye (17) vært å finne på startstreken. Og både trenere og løpere tror dette er bare er begynnelsen.

  • Jeg er helt overbevist om at det etter hvert vil dryppe NM-medaljer på løpere fra Rogaland. Jeg ser nemlig en rekke talenter som er på vei opp, sier Marit Fjellanger Bøhm til Aftenbladet.

27-åringen har vært aktiv siden seksårsalderen, og synes fortsatt skøyteløp er det artigste hun vet. I 2012 tok hun NM-bronse på 5000 m, har en tredjeplass fra Universiaden (student-VM) på 3000 m fra 2013 og var i fjor en del av KIA Speedskating Academy i tyske Inzell. Nå avslutter hun en mastergrad i økonomisk analyse ved Universitet i Stavanger og trener med elitegruppen til Wang Toppidrettsgymnas.

Les også

  1. Skadeforfulgte Håvard Lorentzen får VM-plass av lagkamerat

Talent og hardt arbeid

  • Jeg tror Sverre Lunde Pedersen blir verdensmester allround denne vinteren. Da vil interessen rundt skøytesporten ta av og vil se en ytterligere oppblomstring her i Stavanger-distriktet. Vi registrerer allerede at det er køer når navn som Ida Njåtun og Sverre Lunde Pedersen stiller på skøyteskolene for de yngste, sier Mikael Flygind Larsen til Aftenbladet.

For tredje året på rad trener han eliteløperne på Wang Toppidrett og er også klubbtrener for Stavanger Sandnes Skøyteklubb på kveldstid. Klubben har nå over 200 medlemmer, og en rekke talenter som hevder seg i norgestoppen på sitt aldersnivå.

Vi har landets beste skøytehall.
  • For å bli en god skøyteløper kreves det at du har noen genetiske anlegg, det vil si talent, og en ekstrem vilje til å jobbe hardt. Skøyter er en krevende sport, der det tar tid for å bli god, men forutsetningene her i Stavanger er de aller beste. Vi har landets beste skøytehall, som trekker til seg løpere fra hele landet, sier Flygind Larsen.

Tre av deltakerne i hans elitegruppe, Ingvild Hellem, Marte Vatn og Jakob Anspach Klippen representerer skøyteklubber fra andre deler av Norge i NM, men er til daglig å se på isen i Sørmarka Arena.

Vil få juling

  • De ansatte i hallen og skøytebutikken gjør en kjempejobb for oss. De står på for å gjøre sitt aller beste til alle døgnets tider. Isen er den beste i landet nå, skryter Marit Fjellanger Bøhm.

Magnus Dahle, debutant i NM-sammenheng, synes også forholdene i hallen er fantastiske.

  • Jeg gleder meg stort til å kjenne på nivået i mitt første NM. Når jeg er ferdig på Wang til sommeren, kommer jeg sannsynligvis til å ta et friår for å utvikle meg ytterligere som skøyteløper, sier han.
  • Magnus og Ingeborg Espeland kommer til å få juling så det holder i neste helgs NM, men det er bare bra for utviklingen deres. Husk på at skøytesport er verdens raskeste idrett på flatmark, uten hjelp av motor. Jeg håper mange vil ta turen til verdenscupstevnet i Sørmarka i januar (29.–31. januar 2016) for å se hvor fort dette går. Det er virkelig en opplevelse, lover Mikael Flygind Larsen.

Og legger til:

  • Denne hallen er bare begynnelsen for skøytesportens utvikling i Stavanger-regionen. Dette kan bli et virkelig mekka.

Les mer om

  1. Skøyter