Sport

Tande langt nede etter VM-nedturen: – Min dårligste dag i år

Det ble en skuffende norsk dag i hoppbakken, men Johann Forfangs andrehopp ble et lite lyspunkt.

Daniel-André Tande var skuffet etter sitt renn lørdag.
 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
 • Mette Bugge
  Journalist

LAHTI/TRONDHEIM: Det ble en skuffende dag for de norske hopperne i den første øvelsen i VM i Lahti. Ingen av de fire hopperne var i nærheten av å utfordre østerrikske Stefan Kraft ned den minste VM-bakken. Bare det siste hoppet til Forfang var et lite lyspunkt sett med norske øyne. Med 98,5 meter hoppet han seg opp fra 12. plass til 7. plass. Men det første hoppet til nordmannen ødela medaljesjansene. Da hoppet han 93 meter, og hoppet seg ut av den øverste delen av resultatlisten.

Men ingen kunne gjøre noe med østerrikske Stefan Kraft. Han ledet med over fire poeng fra første omgang, og leverte et solid andrehopp. Til slutt vant han VM-gullet med 2,1 poeng, foran tyske Andreas Wellinger og tyske Markus Eisenbichler.

Daniel André Tande hoppet et dårlig hopp i første omgang med 92,5 meter. I andre omgang økte han til 94,5 meter, men likevel var det et skuffende åpningsrenn i VM. Tande havnet til slutt på 15.-plass.

Les også

Kalla hylles, men får kjeft for ett valg: – Jeg forstår det ikke

– Jeg blir litt bak på satsbevegelsen og kommer bakpå. Da blir det som det blir. Jeg har bedre muligheter i den store bakken. Det er der jeg har målet om å være best. Jeg vet hva jeg skal gjøre for å hoppe bedre, sier Tande.

På spørsmål om hvilke tanker han har om lørdagens 15. plass svarer Tande følgende:

– Det er dårlig.

Tande var forbannet da han snakket med NRK litt tidligere.

– Det tekniske satt ikke i dag. Det er den dårligste dagen min så langt i år, sa han etter rennet var over.

Robert Johansson tangerte lengden til Tande i andre omgang, men la seg på plassen bak etter sitt siste hopp i normalbakken. Han ble til slutt nummer 16.

Johann André Forfang leverte et godt andrehopp, men det holdt ikke til å bli blant de beste i normalbakken.

– Ikke kjempeoppløftende

Andreas Stjernen lå på 14. plass etter første omgang, og hoppet nøyaktig like langt i det andre hoppet. Allerede før de siste 13 hopperne kjørte utfor var Stjernen ute av pallen. Han havnet til slutt på 17.-plass.

– Det var ikke kjempeoppløftende, men jeg føler jeg gjør to greie hopp. Jeg får et dårlig nedslag i den andre omgangen, så jeg blir trukket mye i stil, sier han til NRK.

Sportssjef Clas Brede Bråthen var fornøyd med laginnsatsen, men savnet en nordmann i toppen av konkurransen.

– Forfang gjør et godt hopp. Jeg synes Johann har gjort en kjempegod jobb, og tatt viktige steg siden sesongstart. Så er det dessverre slik at han som har sittet i forsetet i hele år satt litt i baksetet i dag. Jeg er fornøyd med laginnsatsen, men vi mangler en på toppen, sier han til NRK.

Les også

Tårevåte Bjørgens beskjed til Johaug etter gullet

Skuffende norsk førsteomgang

Det ble en skuffende første omgang i normalbakken i Lahti, og medaljesjansene så veldig svake ut allerede før den avgjørende omgangen. Ingen nordmenn var på den første siden av resultatlisten, som ble toppet av østerrikske Stefan Kraft. Kraft hoppet 99,5 meter, og ledet med 4,3 poeng på tyske Andreas Wellinger før den avgjørende omgangen.

Daniel André Tande hoppet godt under Hoppuka, men skuffet i VM.
Les også

Tande bommet i kvaliken: Ville sjekke om den nye hoppdressen kunne fly

Beste norske etter første omgang var Johann André Forfang på 12. plass. Han var best av de norske med 97 meter i prøveomgangen, men slo av fire meter i første omgang. Forfang var 13,4 poeng bak Kraft.

På plassen bak lå Andreas Stjernen, som hoppet 95 meter i første omgang, 14,4 poeng bak Kraft.

Robert Johansson lå på 17. plass etter første omgang, og Daniel André Tande på 19. plass.

Les også

Forfang best av de norske i hoppkvalifiseringen

Landslagstrener Alexander Stöckl var ikke positiv med tanke på norske medaljer etter første omgang.

– Jeg er ikke helt fornøyd med innsatsen til gutta. Helt i toppen blir vanskelig, sier han til NRK.

Hopplandslagets sportssjef Clas Brede Bråthen var enig med treneren.

– Vi var forberedt på to scenarioer. Gull og granbar. Nå smaker det mest granbar, sa han til Aftenposten i pausen.

– Tande har høyest potensial

Aftenposten snakket med den tidligere storhopperen Martin Schmitt før rennet startet. Han mener at Tande har det høyeste potensialet av hopperne, men at han sliter med rotasjonen og derfor ikke var gullfavoritt på forhånd. Den spådommen fikk han rett i.

Les også

Skihopperen avslørte at han skal bli pappa

Han har som hoppekspert fulgt med på nordmannen og sett at han ikke har klart å levere det han gjorde på forsesongen, frem til hoppuka.

– Jeg tror ikke det skal så mye til før han er på riktig spor igjen. Ett godt hopp kan være nok. Hvis han bare finner den rette nøkkelen, kan han komme tilbake veldig fort, sier han til Aftenposten.

Før lørdagens hopprenn mente Schmitt at det var Kamil Stoch, Stefan Kraft, Andreas Wellinger eller Maciej Kot som var i gullsjiktet.

– Hvilke hoppere ser du for deg vil være blant de ledende i fremtiden?

– Det er bestandig vanskelig å si hvem som skal komme til toppen. Det er umulig å være sikker på hvem som skal klare det. De med størst potensial er Andy Wellinger (21) og jevngamle Johann André Forfang, slik jeg ser det.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5