Sport

Disse klærne blir forbudt i Sør-Korea. Russerne er ydmyket og rasende

Disse draktene får russiske utøvere ikke bruke i OL. Nå lurer russerne på hva det har med doping å gjøre.

Russerne viste frem sine nye OL-drakter på et show i Moskva 29. november. Draktene er laget av designer Anastasia Zadorina. Nå har IOC bestemt at russiske utøvere ikke får bruke disse draktene på grunn av dopingavsløringene.
  • Per Anders Johansen
    Moskva-korrespondent

MOSKVA: – Våre russiske utøvere får stille i OL under nøytralt flagg, skriver den svært Putin-lojale Kreml-avisen Komsomolskaja Pravda.

IOCs beslutning om at russiske utøvere ikke får stille med russiske drakter, flagg og nasjonalsang vekker både raseri – og forundring i Moskva. Nasjonalistiske og kommunistiske politikere i den russiske Dumaen var lynraskt ute med å kreve at Russland ikke deltar i OL.

Les også

BAKGRUNN: Russland kastes ut fra OL

I det russiske sportsmiljøet er imidlertid meningene delte:

Flere mener russiske utøvere bør stille i OL og gjøre sitt beste, og heller synge nasjonalsangen av egen hals med publikum hvis de skulle vinne.

De fleste russere tolker avgjørelsen som ydmykende, men fryktet på forhånd at det kunne bli verre – nemlig full utestengning. At de russiske OL-pampene og sportsbyråkratene boikottes, gir russere flest blaffen i.

Nå tar både Kreml, Putin og den russiske OL-komiteen en tur i tenkeboksen.

Modeller viser fra de russiske OL-draktene som ble laget til vinter-OL i Sør-Korea. Dopingsaken fører til at IOC bare tillater russiske utøvere i hvite, nøytrale drakter.

Flere russiske utøvere vil dra

– Vi må definitivt dra, mener spillerne på det populære russiske ishockeylandslaget, som tirsdag kveld sendte brev til Putin. Brevet fikk omfattende pressedekning og spredning på sosiale medier i Russland, noe som kan tolkes som et tegn på hvor denne saken kan ende.

– Å gi opp nå er det samme som å overgi seg, sier forwarden IljaKovaltsjuk til avisen Championat.

– De kan ta vårt flagg og vår nasjonalsang, med de kan ikke ta vår ære og samvittighet.

Den faktiske begrunnelsen, argumentene og dopingbevisene som IOC legger til grunn, blir knapt rapportert eller diskutert i Russland.

Les også

«Brutal og riktig Russland-dom, men doping vil ikke forsvinne»

Den russiske delegasjonen under Sotsji-OL. I Sør-Korea får russerne ikke bruke det russiske flagget som følge av IOCs avgjørelse tirsdag. Mannen med flagget er bobkjøreren Aleksandr Zubkov, som er fradømt to OL-gull av IOC.

Rasende russiske reaksjoner

De første politiske reaksjonene i Moskva var sterke, men utbruddene kom fra nasjonalistene i partiet LDPR og Kommunistpartiet:

– Den totale forfølgelsen av russiske idrettsutøvere fortsetter. Den har som mål å ydmyke Russland og alle russere, sa Duma-nestleder Ivan Melnikov i Kommunistpartiet.

– Russland må boikotte de olympiske lekene i 2018. At et land bare får delta uten flagg betyr at landet ydmykes, sa nestlederen i Dumaen Igor Lebedev fra nasjonalistpartiet LDPR.

Men det er ennå for tidlig å si hva Kreml ser seg best tjent med. Uansett passer saken inn i propagandabildet som Putin tegner av Russland som «omgitt av fiender» og ondsinnede land i Vesten.

Les også

Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

– Kan være best å stille

– Det russiske sportsmiljet må diskutere dette med utøverne, trenerne og ta en beslutning etter det, sa lederen for den russiske OL-komiteen Aleksandr Zjukov. Det vil i så fall først skje 12. desember.

Andre russiske medier melder at Putin vil gi en avklaring allerede onsdag under et offentlig møte.

Både i TV-kanalen Match og Russia 24 tok flere russiske kommentatorer og tidligere utøvere til orde for at det likevel er best å sende utøvere – hvis de selv vil.

– Vi må tenke oss om. Kan godt hende er det best å stille, sa lederen for det russiske akeforbundet Natalia Hart på TV-kanalen Match TV.

– Dette er en vanskelig situasjon. IOC forsøker å splitte oss.

Visestatsminister Vitalij Mutko og president Vladimir Putin.

Spår milliardtap for IOC

Dersom ingen russiske utøvere stiller i Sør-Korea vil dette føre til at de russiske TV-kanalene ikke å overfører lekene, sier det russiske TV-selskapet VGTRK til Interfax.

De eneste i verden som er tilnærmet like gale etter å se vintersport på TV som nordmenn, er russere. Dessuten er det russiske vintersport-markedet stort. Reklametapene vil derfor bli svært store uten russiske seere.

På den andre siden vil striden rundt Russland bidra til ekstra utenomsportslig dramatikk.

Den russiske TV-kanalen Russia 24 diskuterte allerede tirsdag kveld alternative måter å vise flagget på, for eksempel med fletter, tatoveringer og smykker.

– IOCs beslutning er schizofren. Men vi må holde hodet kaldt, sa lederen for de russiske curlingforbundet til TV-kanalen.

Modeller viser fra de russiske OL-draktene som ble laget til vinter-OL i Sør-Korea. Dopingsaken fører til at IOC bare tillater russiske utøvere i hvite, nøytrale drakter

Takket norske utøvere for støtte

Russisk TV har gjentatt svært mange ganger at norske idrettsstjerner går imot «kollektiv avstraffelse» av russerne, og at de mener straff må ramme medaljevinnere som faktisk har avgitt prøver med dopingmidler:

– Jeg vil uttrykke min takknemlighet for støtten fra gutta i det norske laget, skrev den russiske langrennssprinteren Aleksej Petukhov på Instagram, og la inn adressen til blant annet Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh og Ola Vigen Hattestad.

– Takk for at dere er våre nære konkurrenter i skiløypene og samtidig deler vår smerte, skrev Petukhov.

– Med denne avgjørelsen viser IOC at de ikke våger å slippe lovløsheten helt fri. På den andre siden kunne ikke IOC ignorere kravene fra amerikanerne, sier professor ved Higher school of Economics Oleg Matveitsjev til Gazeta.ru.

– Det russiske laget er det beste i verden. Dette diskrediterer hele OL.