Sport

Gullvinner Pedersen: - Fantastisk å høre publikum bli stille

Sverre Lunde Pedersen svevde etter å ha tatt sitt første OL-gull.

SUVERENE: Ingen er bedre enn Norge på lagtempo. Ingen. Foto: PHIL NOBLE / X01988

  • Øystein Vik

PYEONGCHANG: De 8000 publikummerne i Gangneung Oval ropte og skrek. De heiet, og hylte. Sang og hoppet. Den oppbrukte klisjeen om å løfte taket virket som om den endelig skulle bli en realitet. Alt ofret de for å løfte frem sine koreanske helter mot det norske laget i gullfinalen.

Men det hjalp ikke. Norges hurtigtog på skøyter var det ingen som kunne stoppe. Lokomotivet Sverre Lunde Pedersen fra Os og Fana IL dro sitt land inn til gull på lagtempo. I De olympiske leker.

Les også

Skøytetreneren etter nytt gull: – Jeg fikk mye tyn fra media og skøyteinteresserte

Les også

Nederlandsk journalist etter Norges gullbragd: – Nå er Lunde Pedersen bedre enn Kramer

– Jeg hørte publikum stilne mer og mer. Det var fantastisk. Og det ga meg motivasjon, sier Sverre Lunde Pedersen.

Osingen er vanligvis en sindig kar. Men da han møtte BT og den øvrige norske pressen etter å ha stått øverst på seierspallen under seremonien inne i OL-arenaen, var han påsmurt et glis som virket som om det sto helt fast i ansiktet. 25-åringen kunne bare ikke slutte å smile.

– Det er helt sykt! Vanvittig gøy! sier Lunde Pedersen.

Sverre Lunde Pedersen og lagkameratene satte olympisk rekord i semifinalen og fulgte senere opp med gull i duell med vertsnasjonen Sør-Korea. Foto: Rune Sævig

Gir æren til Sverre

Han tok bronse på 5000-meteren. Han fikk et feilskjær i nest siste sving på 1500-meteren og mistet det som så ut som et klart OL-sølv. Men på lagtempoen kom endelig gullet.

Et gull Lunde Pedersen deler med resten av Norges mannskap: Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen og Sindre Henriksen.

I lagtempo går man åtte runder. Et sted noe over 3000 meter. Sverre Lunde Pedersen elsker den distansen, og kapteinen dro største delen av tiden. I semifinalen mot Nederland lå han i front og tok vinden vekk i fem og en halv runde. I finalen gjorde han det samme.

STOLT LAG: – Vi bare klinte til, forteller Sverre Lunde Pedersen. Foto: Rune Saevig

– Sverre er lokomotivet. Hele laget er viktig på lagtempo, men uten Sverre hadde vi ikke stått her med gull. Så enkelt er det. Han er råsterk på denne distansen, sier Sindre Henriksen. Håvard Bøkko er av samme oppfatning.

– Sverre er en maskin. Vi måtte bare følge ham på slutten, sier Bøkko.

Da Spieler Nilsen eller Bøkko dro (Henriksen var reserve i finalen), halte koreanerne litt innpå, og midtveis i løpet så de ut til å true Norges gull. Men det var før Lunde Pedersen la seg i front igjen. Da økte Norge igjen forspranget og sikret gullet.

– Jeg hørte publikum jublet veldig midtveis, men så stilnet de mer og mer, forteller Lunde Pedersen.

Les også

Medaljeoversikt: 13. plass: Fana idrettslag: 2–0–1!

Knuste Nederland

Semifinalen var Norges aller raskeste løp. Da måtte nordmennene slå Nederland for å komme til gullfinalen. Tidligere på dagen, i garderoben Norge og Nederland deler, hadde nederlenderen Koen Verweij slengt med leppen og sagt at Nederland skulle ta det rolig i semifinalen mot Norge, og så knuse til i finalen. Bøkko svarte at «ja, så dere skal ta alt ut i bronsefinalen, da? For vi kommer til å knuse dere.»

Norge ga det ultimate svaret på banen og satte ny olympisk rekord på lagtempo med 3.37,08.

– Nederland var som vanlig høyt oppe, men vi klarte å jekke dem ned og knuse dem. Det er så deilig, det, sier Lunde Pedersen.

BEDRE ENN NEDERLAND: Sven Kramer likte dårlig å stå på tredjeplass på pallen, etter Sør-Korea og Norge. Foto: Rune Sævig

Det å stå på seierspallen og se ned på Nederland, og ikke minst deres kaptein Sven Kramer, var stort for nordmennene. Nederland vant bronsefinalen mot New Zealand.

– Hvor mange ganger har ikke de akkurat slått oss! Men dette var ikke akkurat. Det var en klar seier. Det var over et sekund, sier Lunde Pedersen.

Da Sven Kramer kom ut for å møte journalistene etterpå var han en slagen mann. Han hadde mål om tre gull i OL, 5000-meter, 10000-meter og lagtempo, men klarte «bare» gull på 5000 og bronse på lagtempo. Bronse bryr han seg lite om.

– Dette OL-et reflekterer ikke mine evner og rykte som skøyteløper, slår nederlenderen fast.

I finalen mot sølvvinner Sør-Korea gikk ikke Norge like fort.

– Men jeg følte meg nesten enda bedre i finalen. Jeg hadde masse krefter, sier Lunde Pedersen.

Fana 13. beste nasjon

Fana IL har nå to gull og én bronse i OL. Hadde Fana IL vært en nasjon, ville Fana vært OLs 13. beste.

– Hvor utrolig er ikke det, sier Lunde Pedersen.

Jo, hvor utrolig er ikke det.

Les mer om

  1. Skøyter
  2. OL
  3. Sverre Lunde Pedersen
  4. Fana IL
  5. Nederland
  6. Gull
  7. Håvard Bøkko