Sport

Kritiske Edvald-spørsmål skapte dårlig Sky-stemning

Profilert journalist mener nordmannen bør skifte lag så fort som mulig.

IRRITERT: Dave Brailsford, Team Skys mektige sportsdirektør (t.h.), reagerer på spørsmålene fra journalisten Paul Kimmage under pressekonferansen.
  • Odd Inge Aas
    Journalist
Kimmage.JPG

PORTO VECCHIO: Det største Tour de France-kaoset så langt i år ble skapt da Team Sky holdt sin første pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Alle var der for å høre hva sammenlagtfavoritt Chris Froome tenker og føler dager før det hele starter, men Edvald Boasson Hagen fikk en mer sentral birolle en nordmannen nok egentlig ønsker seg.

For lagets mektige sportsdirektør Dave Brailsford likte dårlig noen kritiske spørsmål han fikk fra journalisten Paul Kimmage.

Kritisk til utviklingen

Den irske journalisten og tidligere toppsyklisten innledet med å si at Edvald Boasson Hagen for noen år siden ble regnet som det største talentet i sykkelsporten – den neste Eddy Merckx -, men at utviklingen nå hadde stagnert. Han pekte også på en rytter som Chris Froome ikke en gang var et kjent navn da en ung Boasson Hagen herjet, mens han nå er sammenlagtfavoritt i Touren.

Kimmage ville vite hvorfor ikke det er Boasson Hagen som nå kjemper om gul trøye.

— Jeg forstår ikke spørsmålet ditt, åpnet Brailsford med, og viste tydelig at han ikke likte konfronteringen.

— Lurer du på hvorfor han ikke er favoritt til å vinne sammenlagt? spurte Brailsford igjen, etter at Kimmage hadde forklart seg.

Etter flere runder frem og tilbake mellom de to, svarte Brailsford at alle har lov til å ha sin egen mening.

Da Boasson Hagen ble konfrontert med det journalisten mente var en manglende utvikling, svarte han at han følte han stadig var blitt sterkere og bedre, og at han fortsatt vinner noen løp.

Til de norske mediene etter pressekonferansen, sa også Boasson Hagen at alle må få lov til å ha sin egen mening om hans utvikling.

- Bør få godt betalt!

Overfor de norske journalistene etterpå, forklarte Kimmage at da Boasson Hagen var på sitt beste i sitt forrige lag HTC Highroad, var han det største, naturlige talentet Kimmage hadde sett siden den unge Jan Ullrich.

Han er overbevist om at nordmannen burde skifte lag, og aller helst burde SKY-rytteren gjort det for to år siden.

— Jeg vet ikke hvor mye de betaler ham for å være her, men det bør være mye. Han burde vært leder for et lag, og hatt folk til å sykle for seg. De har ikke utviklet ham nok, sier Kimmage.

Han er også usikker på om nordmannen egentlig er sulten nok.

— Kanskje han ikke har større ambisjoner, men hva er i tilfelle godt lederskap i en slik situasjon? De burde fortelle Edvald at han kan bli den aller beste. Om han bare har ambisjoner om å vinne et løp nå og da er det en stor skam.

Armstrong-jeger

Kimmage skrev gjennom mange år for den britiske avisen The Sunday Times, og ble mest kjent for at han var en av journalistene som var mest kritisk til Lance Armstrong før den syvdobbelte Tour-jukseren innrømmet at hele karrieren var bygd på dopingmisbruk.

Han ble for alvor kjent før Tour of California i 2009, da han stilte et kritisk spørsmål til Armstrong, og hvorpå amerikaneren svarte med å skjelle ut Kimmage da han skjønte hvem som hadde stilt ham spørsmål.

Kimmage omtalte nemlig Armstrong som ”syklingens kreftsvulst” da han gjorde comeback, en omtale den tidligere kreftsyke Armstrong likte svært dårlig.

Det var også Kimmage som gjorde et syv timer langt intervju med Floyd Landis høsten 2010, hvor den tidligere Tour-vinneren innrømmet at han hadde dopet seg i karrieren.

Kan bli god nok

Kimmage tror det er ekstra viktig for Team SKY å skape en britisk vinner, og at dette også har vært et hinder for Froome på samme lag som Bradley Wiggins. Froome ble født i Kenya, og vokste så opp i Sør Afrika.

Derfor er det ikke sikkert at Boasson Hagen noen gang vil bli satset på fullt hos Sky, mener Kimmage.

Han kjøper heller ikke argumentene om at nordmannen ikke vil bli en god nok klatrer i fjellene til å kjempe om sammenlagtseieren i Tour de France.

— Se på hvor langt bak Wiggins var bak Floyd Landis i 2006 – det var over tre timer. Hvem ville trodd at han kunne vinne hele Touren? Når han og Froome kan klare det, så kan Boasson Hagen det også, avslutter den irske journalisten.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen