- Mørkhudede får ikke sjansen som managere

89 av 92 engelske klubber styres av hvite managere.

DISKRIMINERING: Blackpool-sjef Paul Ince har tidligere snakket ut om det han mener en diskriminering av svarte som ønsker å bygge seg en managerkarriere.

— Fotballen i England må gjenspeile samfunnet. Det gjør den ikke, sier Jeffrey Webb til BBC.

Han er visepresident i FIFA og leder det antirasistiske arbeidet som forbundet gjør.

Et nylig besøk i England etterlot Webb skuffet og lei seg etter møter med svarte spillere og spillere med minoritetsbakgrunn. I møtene fortalte spillerne som hvor liten tro de hadde på at de kom til å få samme muligheter som hvite til å forfølge en drøm om å være trener eller leder.

89 av 92 er hvite

For mens over 30 prosent av spillerne i de fire øverste divisjonene i England er ikke-hvite, har hele 89 av de 92 klubbene managere med hvit hudfarge.

Chris Hughton (Norwich), Paul Ince (Blackpool) og Chris Powell (Charlton) er de eneste tre svarte managerne. Ince er blant dem som tidligere har snakket ut om det han opplever som diskriminering.

Jeffrey Webb ber derfor engelsk fotball om å ta et felles løft, se seg i speilet og engasjere seg. Webb mener ikke-hvite får færre muligheter til å være trenere, managere og få styreplasser i engelske klubber.

— Etter hva jeg skjønner har mer enn 30 prosent av spillerne afrikansk bakgrunn. Og det er 71 forskjellige nasjonaliteter som spiller i Premier League. Men det gjenspeiles ikke på ledernivå, de får ikke sjansen, sier Webb.

Kritikk mot FA-sjefen

Nylig satte Det engelske fotballforbundets (FA) styreleder Greg Dyke ned en komité som skal sørge for at det engelske landslaget skal bli bedre. Det inneholdt opprinnelig kun hvite menn.

De øvrige FA-styremedlemmene syntes imidlertid det smale utvalget i komiteen ikke holdt mål. Og etter å ha møtt kritikk fra sitt eget styre, hentet Dyke inn Rio Ferdinand i komiteen.

Jeffrey Webb benyttet for øvrig også sjansen til å ta en prat med Yaya Touré når han først var på englandsbesøk.

Touré ble utsatt for rasistisk hets i Manchester Citys bortekamp mot CSKA Moskva i Champions League i forrige uke.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38285594336189
2Arsenal38266688434584
3Manchester United38236958431575
4Newcastle United381914568333571
5Liverpool381910975472867
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League Qualification
  • Nedrykk