24-åring knep ledertrøyen etter brutal fjelletappe

Giulio Ciccone er ny sammenlagtleder i Tour de France etter å ha vært i brudd. Torsdagens knallharde etappe ble vunnet av belgiske Dylan Teuns.

Giulio Ciccone overrasket med å ta over den gule ledertrøyen i Tour de France.

Teuns viste styrke opp til fjelltoppen La Planche des Belles Filles og vant den brutale 6. etappen. Samtidig tok Ciccone fra Trek-Segafredo over den gule ledertrøyen fra Julian Alaphilippe etter den første virkelig testen for sammenlagtrytterne i årets ritt.

Dermed taler statistikken for at italieneren vil ende opp som sammenlagtvinner av årets Tour de France.

Etappevinner og Bahrain-rytter Teuns seiret foran 24 år gamle Ciccone opp til La Planche des Belles Filles. De hadde syklet i et brudd omtrent gjennom hele den 160 kilometer lange etappen, som ble avsluttet med syv kilometer med 8,7 prosent stigning i snitt.

– Det er utrolig. Jeg forventet ikke dette, sa etappevinner Teuns.

– Da jeg så foreldrene mine og kjæresten min i bunnen, var det ganske følelsesladd, la han til.

Les også

Stor Tour de France-oversikt: På disse etappene kan de norske hevde seg

Dylan Teuns imponerte på den beintøffe 6. etappen av årets Tour de France.

Sterk Thomas

Samtidig gjorde sammenlagtkanonen Geraint Thomas en sterk etappe og ble nummer fire. Han er med det 49 sekunder bak lederen i sammendraget.

– Det var en bra dag. Jeg forventet at det skulle være hardere tidligere, men når Movistar kjørte gikk det fort. Jeg følte meg bra på den siste stigningen, og ga alt de siste 350 meterne, sier Thomas til TV 2.

Det ble en god dag for regjerende Tour de France-mester Geraint Thomas.

14 ryttere syklet tidlig i brudd, og de lå lenge rundt syv minutter foran hovedfeltet. Med drøye tre mil igjen tråkket feltet til, og Amund Grøndahl Jansen var blant dem som trakk feltet nærmere bruddet.

Med 18 kilometer igjen var avstanden fire minutter, og samtidig falt flere ryttere fra tetgruppen.

Det dannet seg en kvartett, men to måtte slippe, og Ciccone og Teuns syklet sammen i front. Noen få minutter bak syklet Julian Alaphilippe for å beholde den gule trøyen.

Les også

100 år i gult: Her er historien om den gule ledertrøyen i Tour de France

Statistikken på sin side

Teuns viste styrke i den siste bakken, og etter å ha kjempet seg gjennom seks kategoriserte stigninger var det han som kunne ta etappeseieren. Ciccone maktet med sin 2.-plass å ta over sammenlagtledelsen med seks sekunder på Alaphilippe.

Tre ganger tidligere har rytterne syklet opp til La Planche des Belles Filles i Tour de France. Hver gang, i 2012, 2014 og 2017, har den med gul trøye etter etappen vunnet rittet sammenlagt. Ciccone seiler med det opp som en kandidat til å stå øverst på pallen i Paris 28. juli.

Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann på 78.-plass. Han trillet i mål nesten 18 minutter bak vinneren. Odd Christian Eiking endte på 144.-plass og var 22 minutter og 15 sekunder bak, mens Alexander Kristoff kom inn 24 minutter og 20 sekunder bak Teuns. Det holdt til en 170.-plass.

(©NTB)