Sport

Putin-tilhengeren barket sammen med Putin-fienden: - Grusomt at det skulle bli sånn

Sjakklegenden Garry Kasparov gjorde comeback. Eksil-russeren fikk en brutal motstander i velkomsten.

Det var ikke hjertelig mellom Putin-vennen Sergej Karjakin (t.v.) og Putin-fienden Garry Kasparov (med mikrofon) i forkant av hurtig- og lynsjakkturneringen i Grand Chess Tour.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

– Det er nesten grusom at den første kampen i Kasparovs comeback skulle bli mot Sergej Karjakin, sier Atle Grønn, forfatter av Aftenpostens sjakkspalte og professor i russisk.

Kasparov møtte ikke bare en av verdens beste sjakkspillere, Sergej Karjakin, men også en mann som står for et politisk system han hater og avskyr – Putins Russland.

Les også

Garry Kasparov unngår Magnus Carlsen. Ekspert tror et bevisst valg ligger bak.

Atle Grønn, Aftenpostens sjakkekspert.

12 år siden sist

For første gang på 12 år skulle sjakklegenden, mannen som er blitt kalt den beste sjakkspilleren gjennom tidene, spille et parti i en turnering på det høyeste nivå. Garry Kasparovs gjeninntreden til brettet endte med en remis.

– Det er helt klart at dette var et sjakkparti som det var veldig viktig for Kasparov ikke å tape. Jeg er sikker på at han var nervøs selv om han er en mann som til daglig oser av selvtillit, sier Grønn.

Det er i hurtig- og lynsjakkturneringen i St. Louis at Kasparov gjør sitt comeback til sjakk. På andre siden av brettet satt Sergej Karjakin. Magnus Carlsens utfordrer til VM-tittelen og, strengt tatt, favoritt tross Kasparovs tidligere geniale egenskaper som sjakkspiller.

Oppførte seg pent

Denne gangen hadde altså kampen en ikke ubetydelig politisk dimensjon. Sergej Karjakin (opprinnelig fra Ukraina) er en trofast tilhenger av president Vladimir Putin. Garry Kasparov (opprinnelig fra Baku i Aserbajdsjan) er en utrettelig kritiker av den samme Putin.

Les også

Ekspert om Magnus Carlsens videre karrière: – Jeg ser det i øynene hans

Karjakin bor i Moskva og vartes opp og sponses av Putins venner, mens Kasparov bor i et slags eksil i New York etter å ha blitt truet av Putins tilhengere.

– Tidligere har det vært til dels kraftige diskusjoner mellom de to, men i forkant av denne kampen har de to oppført seg høflig mot hverandre, sier Atle Grønn.

Kasparov prøvde å gjøre karrière i russisk politikk. Det gikk ikke, og han rømte landet etter utallige trusler og angrep. Han er nå kroatisk statsborger har feriehus i Kroatia og leilighet i New York.

De to store

– Det er egentlig bare to superstjerner i internasjonal sjakk. Den ene er Magnus Carlsen, og den andre er den gamle mester Garry Kasparov.

Men selv om Kasparov har mange tilhengere og fortsatt blir beundret for det han gjorde i den 15 år lange perioden hvor han dominerte sjakken, så er det ikke så veldig store forventninger til hva han kan få til i turneringen i St. Louis som arrangeres i etterkant av den tradisjonelle Sinquefield Cup.

– Det viktigste for ham i det første partiet var nok å unngå tap. Derfor var det en forsiktig Kasparov vi fikk se, sier Atle Grønn.

Han tror at Kasparov fort kan havne blant de fire-fem beste i hurtig- og lynsjakkturneringen hvor 10 av sjakkverdenens aller beste er med. Det er nesten bare vår egen Magnus Carlsen som mangler. Eksil-russeren har sagt at dette comebacket er en engangsforeteelse.

– Dersom det går bra, tror jeg han kan bli fristet til å prøve seg på tradisjonell langsjakk. Men han har jo en legendestatus å ta var på, sier Grønn.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5