Sport

Svensk legende skapte rabalder med doping-anklager. Nå får han støtte av OL-gullvinner.

Høydehopperen Dietmar Mögenburg kjenner seg igjen i flere av svenskens oppsiktsvekkende uttalelser.

Patrik Sjöberg har skapt overskrifter med sine dopinganklager.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

– Det var ikke bra det som skjedde, sier Dietmar Mögenburg (55) til Bergens Tidende.

Tyskeren var lenge i verdenstoppen i høyde, der han konkurrerte mot nettopp Patrik Sjöberg. Mögenburg vant OL-gull i Los Angeles i 1984, og står også oppført med EM-gull og VM-sølv på sin imponerende merittliste.

Nå bor han i Bærum sammen med kone og barn. Han er lærer ved Wang Toppidrett og har bodd i Norge siden 2006.

Mögenburg har fulgt med på debatten rundt doping i friidretten og den ramsalte kritikken mot Svein Arne Hansen – tidligere Bislett-sjef og nå president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA). Hansen har foreslått å slette alle europa- og verdensrekorder i friidrett satt før 2005 – fordi man mistenker at mange av disse rekordene ble satt av dopede utøvere.

Les også

Anerkjent dopingjeger vil ha sannheten: Ber om svar etter påstander om juks i Norge

Ble bedt om å kaste kule

Den svenske høydelegenden Patrik Sjöberg var en av dem som gikk i strupen på Hansen. Sjöberg irriterte seg over at Hansen kom med forslag om rekordsletting, siden Hansen – ifølge Sjöberg – var med på å skjule dopingproblemet i stedet for å knuse det.

Sjöberg påsto at kontroller var avtalt på forhånd. Utøvere man visste var rene, ble testet. De man mistenkte for doping, fikk unnslippe. Stjerner nektet å delta i konkurranser dersom de ikke var garantert å slippe dopingkontroll.

Hansen har kontant avvist at dette skjedde på Bislett i hans tid. EA-presidenten har truet Sjöberg med søksmål.

Dietmar Mögenburg etter vinnerhoppet i OL i Los Angeles 1984.

OL-vinner Dietmar Mögenburg kjenner seg igjen i bildet som Sjöberg tegner.

– Min historie viser at Patrik Sjöberg har rett i det han sier. Det var ikke bra det som skjedde, sier Mögenburg.

Les også

«Bislett et dopingreir, skal vi tro på det?»

Året var 1983, året før tyskerens OL-gull. Tyskland deltok i en friidrettslandskamp mot Italia og Polen i Torino. Først trodde man at det ikke ville bli gjennomført dopingkontroller. Så fikk man nyss i at de utøverne som kom på 1. og 6. plass (sisteplassen) i hver øvelse, ville bli testet. Nå begynte planleggingen: Man måtte for all del unngå at dopede utøvere ble nummer 1 eller 6.

Tyskerne var kreative. Høydehopper Mögenburg fikk spørsmål om han kunne tenke seg å være med i kulestøt. Han hadde jo tidligere antydet at han kunne tenke seg en karrière som tikjemper. Mögenburg støtet kulen 13,31 meter og endte som ventet klart sist, altså nummer seks. En ren og, ifølge ham selv, intetanende Mögenburg måtte dermed i dopingkontroll.

– Hvorfor jeg ble bedt om å stille i kulestøt, fikk vi vite noen år senere. Det var en forbløffende oppdagelse, sier Mögenburg.

Les også

Norsk friidrettstopp vurderer søksmål etter sterke beskyldninger fra svensk idrettslegende

Bislett-lege: Det var «bukken og havresekken»

Mens Patrik Sjöberg kom med sterke påstander konkret mot Bislett og Hansen, nøyer Mögenburg seg med å tegne et generelt bilde av friidretten på 1980-tallet. Også den gang ble det snakket om en pill råtten idrett, og i 1987 skrev Adresseavisen at dopingkontrollen under Bislett Games bare var et spill for galleriet. De skrev videre at verdensstjernene som kom til Oslo på forhånd visste hvilke plasseringer som ville føre til dopingtest – akkurat slik Mögenburg beskriver.

Leif Roar Falkum.

Legen Leif Roar Falkum var medlem i teamet som skulle foreta testene under stevnet i 1987. Overfor Adresseavisen innrømmet han at det kunne ha forekommet lekkasjer som gjorde det mulig å unngå dopingtest.

– Dette er 30 år siden, så det er vanskelig å huske alle detaljer. Men vi i teamet tok imot de utøverne som var plukket ut til kontroll. Jeg husker at det var en del rykter og mistanker om at utøverne var varslet på forhånd, sier Falkum til Bergens Tidende.

Les også

Norsk løpedronning støtter kritikken: – Utrolig at han er president i det europeiske forbundet

Det var en delegat fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som bestemte hvem som skal testes. Dette ble bestemt før stevnet, og tanken var selvsagt at dette skulle holdes hemmelig.

– I etterpåklokskapens lys var det et svakt testsystem. Vi stolte jo på at det var greit. Men det er noe med «bukken og havresekken» som ikke er bra. Hvis det var slik at delegaten informerte arrangøren om hvem som skulle testes, kunne dette bli lekket. Det gir anledning til å manipulere, sier Falkum.

– Slag i ansiktet å slette rekordene

Dopingdømte Ben Johnson var i 1998 inne på det samme. Han uttalte at flere topputøvere klarte å unngå dopingtester ved å inngå spesielle avtaler med stevnearrangørene. Overfor NTB den gang innrømmet Svein Arne Hansen at også Bislett-arrangørene hadde fått forespørsler om slike avtaler.

– Jo da, tidlig på 1980-tallet opplevde jeg det flere ganger, men slike avtaler gikk vi aldri med på, sa Hansen i 1998.

Dermed bekreftet han påstandene fra Ben Johnson, som ble avslørt etter 100-meterfinalen i Seoul-lekene ti år tidligere:

– Utøverne eller managerne deres kunne si til stevnearrangørene at de ikke ville stille dersom de risikerte å bli testet. Det var avtalen, sa Ben Johnson til Daily Mail.

Dietmar Mögenburg er olympisk mester og tidligere verdensrekordholder i høyde.

Dietmar Mögenburg sier at han ikke kjenner seg igjen i all kritikken som er kommet fra Sjöberg. Men han er enig i at dopingkontrollene var altfor dårlige, og at man i enkelte tilfeller gikk inn for å skjule dopingen.

Mögenburg er også enig med Sjöberg i at det blir helt feil å slette de gamle europa- og verdensrekordene.

– Jeg er helt imot å slette rekordene. Det ville vært et skikkelig slag i ansiktet mot alle som var rene, sier OL-helten fra 1984.

Mögenburg understreker at han er oppriktig glad i friidrett, og han håper at de største dopingskandalene ligger bak oss.

– Mange har misbrukt sitt ansvar, og det må vi leve med, sier han.

– Men friidrett er fantastisk. Jeg elsker jobben min på Wang og det å jobbe med ungdom. Nå gleder jeg meg til Bislett Games 15. juni, sier Dietmar Mögenburg.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Doping
  3. OL
  4. Seoul
  5. IAAF