Sport

Nå vil kineserne lære av norsk håndball

Kina skal høste lærdom av norske vintersportsutøvere fram mot Beijing-OL i 2022. Nå flyttes samarbeidet også inn på håndballbanen.

Kina har merket seg Norges kvaliteter på håndballbanen, og vil lære. Her er Amanda Kurtovic mot Sveits.

Tidligere i år ble det kjent at kinesiske myndigheter har anmodet norsk idrett om hjelp i arbeidet med å dyrke fram potensielle medaljekandidater til vinterlekene i Beijing om drøyt fire år. Avtalen som ble inngått, er et ledd i normaliseringen av forholdet mellom landene.

Nylig kom kinesiske myndigheter på banen med et ønske om å utvide samarbeidet.

– Det begynte med ski, for der har vi opplagt hatt gode resultater, og det er i tillegg Beijing-OL i 2022 kineserne har vært opptatte av. Nå har de også fått med seg at vi har gode damer og herrer på håndballfronten, og de ønsker å se hva vi kan få ut av det, sier generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Karen Kvalevåg, til NTB.

– Hva konkret kan de og dere få ut av dette?

– Det vet vi ikke så mye detaljert om ennå. Denne delen av avtalen har kommet til i ettertid, men vi er svært positive til å se på dette også, sier Kvalevåg.

Kina vil lære av det norske håndballmiljøet. NIF-ledelsen med idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Karen Kvalevåg i spissen er positiv.

Diplomatisk krise

Tildelingen av fredsprisen til den nå avdøde menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010 utløste en diplomatisk krise mellom Norge og Kina. Først i desember i fjor kom det på plass en avtale som normaliserte forholdet. Den diplomatiske kontakten er siden gjenopptatt i full bredde.

Les også

Norsk idrett skal hjelpe kinesere til å bli gode i langrenn, skiskyting og hopp. Det koster millioner.

Avtalen inneholder blant annet et kapittel som omhandler samarbeid på idrettsfronten. Det er denne delen kineserne nå vil utvide omfanget av til blant annet å innbefatte utveksling av kunnskaper og erfaringer på håndballfronten.

– Det ligger også en åpning i avtalen for at vi kan gå tilbake til kineserne og lære av det de er gode på, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Han opplyser videre at den kinesiske sportsministeren kommer til Norge kommende helg for blant annet å besøke Lillehammer, Norges idrettshøgskole og Norges Idrettsforbund.

Som en del av samarbeidsforholdet mellom Norge og Kina er det også etablert en egen avtale mellom antidopingorganisasjonene i de to landene, Chinada og Antidoping Norge.

Les mer om

  1. Håndball